NavMenu

Povećanje rata za korisnike kredita sa varijabilnom kamatnom stopom najvjerovatnije od avgusta

Izvor: Gradski portal Srijeda, 25.05.2022. 06:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)Ilustracija
Bankarski sektor u Crnoj Gori je, prema zvaničnim pokazateljima poslovnih banaka, nakon dvije vrlo zahtjevne godine pokazao rezultate kojima moramo biti zadovoljni. Veći broj banaka je odgovorno izvršio dokapitalizaciju i time amortizovao težak period, pa je likvidnost ostala na visokom nivou, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković u emisiji Takulin Gradske RTV.

On je istakao da kamatne stope banaka, u odnosu na rast cijena hrane od 36 do 37% u prosjeku ili energenata do 45%, neće porasti više od 0,25% na godišnjem nivou, što za kratkoročne kredite i kredite manjeg iznosa neće biti značajno.

- Evropska centralna banka bi trebalo u julu da donese odluku o rastu osnovnih kamatnih stopa na depozit kod banke i to bi moglo da bude u funkciji krajem avgusta. Prosjek kamatnih stopa u Crnoj Gori je za pravna lica nešto preko četiri odsto, dok je za fizička lica nešto preko sedam odsto. Prosjek oko 5,7 odsto je ponderisana kamatna stopa - objašnjava Pejaković.

Evropska centralna banka je odlučila da krene u lagano povećane kamatne stope, ali treba imati u vidu da se rast kamatnih stopa odnosi na one kredite koji su pod varijabilnom kamatom.

- Tu možemo očekivati korekcije od strane banaka u načinu koji je definisan ugovorom. S obzirom na visoku solventnost naših banaka, ne očekujem da će biti značajnih pomjeranja - smatra Pejaković.

Dodaje da je tražnja za kreditima u prva četiri mjeseca ove godine mnogo veća u odnosu na prethodne dvije, te da je na to uticalo povećanje plata i očekivanje kvalitetne turstičke sezone. Međutim, banke imaju dovoljno sredstava da odgovore na svaku tražnju.

- Za mala i srednja preduzeća može se očekivati niža kamatna stopa od tržišne, jer imamo kredit savjeta Evrope koji je vlada povukla i biće palsiran malim i srednjim preduzećima koja se budu kvalifikovala da mogu da ih koriste - naglašava Pejaković.

Pad kamatnih stopa, čak i u pademijskim godinama, odraz je, kako smatra, kvaliteta bankarskog sektora, a depoziti su uglavnom do 70% po viđenju i mogu biti povučeni u svakom momentu.

Nakon loma u globalnom finansijskom sistemu 2007, zarad sigurnosti finansijskog sistema, Evropska centralna banka je propisala da zemlje EU, kao i one koje imaju aspiraciju da joj se pridruže, treba da formiraju Fond za zaštitu depozita i Fond za sanaciju banaka.

- Odgovorilo se zadatku, a poenta je da banke i bankarski sistem podnesu finansijski udar kako bi zaštitili građane. Fond za zaštitu depozita je u ovom trenutku 50 hiljada, a kada pristupimo EU on će iznositi 100 hiljada - kategoričan je Pejaković.

Ističe da imamo i značajne depozite nerezidenata, što znači sigurnost u našem sistemu i veće kamatne stope od onih koje imaju u svojim domicijalnim zemljama.

- To je čist kapital koji je došao zvaničnim kanalima. Nemamo podataka o zabrani sredstava Rusima zbog uvođenja sankcija, ali naše banke slijede preporuke međunarodnih finansijskih organizacija u svemu onom što je evropski standard - kazao je Pejaković.

NPL je, prema zvaničnim podacima Centralne evropske banke, oko 5,7% od ukupnog plasmana što je prihvatljivo, s obzirom na usporavanje ekonomije i sva pravna lica koja su trpjela posljedice krize.

Pejaković ističe da je Crna Gora mala zemlja i u okviru toga treba koristiti sve prednosti malog sistema, ali se mora imati u vidu veličina i kvalitet privrede. Ono što takođe može da utiče na kvalitet stopa su i kvalitetniji sudski procesi i bolja edukacija pravosudnog sistema.

- Bankarski sistem se pokazao kao najkvalitetniji dio privrednog sistema u Crnoj Gori. U ovom trenutku imamo 11 banaka i trenutno nema ranjivih. U suštini bi trebalo da smo jako zadovoljni bankarskim sistemom. Povjerenje se ne postiže preko noći nego se formira godinama, a od 100% sredstava banaka nisu svih 100% raspoloživi, imaju velike troškove u poslovanju, ali sa zadovoljstvom možemo reći da su rezultati kvalitetni, te da sistem napreduje iz godine u godinu - zaključuje Pejaković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.05.2024.  |  Finansije

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija. - Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija objavljuje Monstat. Očekuje se da će podaci koji su potrebni za usklađivanje 1. maja biti objavljeni do kraja navedenog mjeseca - naveli su "Danu" iz Fonda. Nakon toga Fond na osnovu podataka Monstata, donosi odluku o eventualnom povećanju penzija. Odredbama Zakona o penzijskom i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.