NavMenu

Država vlasnik 56 preduzeća - Na zarade troše 200 miliona godišnje

Izvor: Dan Nedjelja, 22.05.2022. 08:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mariakraynova/shutterstock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori postoji najmanje 56 preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, koja zapošljavaju preko 12.000 ljudi i na zarade troše gotovo 200 miliona godišnje. Više od pola milijarde eura kredita državnih preduzeća su trenutno garantovani od strane države i u svakom trenutku mogu pasti na teret budžeta, dok većina njih ostvaruje gubitke, a na crnoj listi poreskih dužnika, od prvih 20 pravnih lica, 11 su državna preduzeća sa oko 50 miliona duga po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja. To je pokazalo istraživanje nevladine organizacije Institut Alternativa "Čija su naša javna preduzeća".

- U isto vrijeme, samo u 2021. osnovana su četiri nova državna preduzeća, dok Vlada još nije obezbijedila pravni okvir koji bi omogućio da država zna šta se dešava u njenim preduzećima i ima nadležnost da spriječi ili riješi probleme u njihovom poslovanju - naveli su iz Instituta Alternativa.

U izvještaju, koji su objavili, dali su pregled gorućih problema u oblasti nadzora nad državnim preduzećima, problemima u mehanizmima finansijske revizije i kontrole, nedovoljno definisanih uslova za imenovanje odbora direktora i izvršnih direktora, nepostojanju politike zarada i upravljanja ljudskim resursima, brojnim fiskalnim rizicima i niskom nivou dostupnosti informacija i transparentnosti državnih preduzeća.

Takođe, u izvještaju su date konkretne preporuke čijim sprovođenjem bi se krenulo u rješavanje nagomilanih problema, među kojima su najvažnije neophodnost novog pravnog okvira za rad državnih preduzeća i uspostavljanje centralnog organa nadležnog za vođenje regulatorne i nadzorne politike u državnim preduzećima.

- U sklopu rada na ovom izvještaju, prikupili smo značajan obim informacija o pojedinačnim državnim preduzećima koje smo sistematizovali i objavili na internet stranici. Na stranici smo podijelili i sve do čega smo mogli doći kroz slobodan pristup informacijama, uključujući i dokumentaciju o broju zaposlenih, zaradama, sponzorstvima, donacijama, novčanoj pomoći, otpremninama, ugovorima direktora, odlukama odbora direktora i drugo - zaključili su iz Instituta Alternativa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Nova investicija u OIE u Šavniku - Tri podgoričke kompanije gradiće VE Sinjajevina ukupne instalisane snage 290,40 MW

Tri podgoriče kompanije - N1, Sistem-MNE i PerMonte planiraju u Šavniku izgradnju vjetroelektrane (VE) Sinjajevina - Part II ukupne instalisane snage 290.40 MW. Njima je Vlada na poslednjoj sjednici izdala i urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije, a kako se može vidjeti, gradnja vjetroparka planirana je na više katastarskih parcela u katastarskim opštinama Lipovo, Krnja Jela, Boan, Tušinja i Timar. - Prema

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.