NavMenu

I Opština Bijelo Polje kreće u zaštitu rijeke Ćehotine

Izvor: Dan Nedjelja, 08.05.2022. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dnaveh/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Bijelo Polje pokrenuće postupak zaštite izvorišta i dijela rijeke Ćehotine koji protiče kroz područje ove opštine, kazao je sekretar za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović.

On je naglasio da su stupili u kontakt sa kolegama iz Pljevalja, koji su im prenijeli da su na njihovoj teritoriji zaokružili proces i mjere zaštite rijeke Ćehotine, te da čitav postupak mora da se sprovede i dalje ako se želi da ova rijeka bude zaštićena i na teritoriji bjelopoljske opštine.

- S obzirom na to da su to dva odvojena postupka, pošto se radi o istoj rijeci i spomeniku prirode, mi ćemo svakako tu inicijativu da pokrenemo - podvlači Ćorović i pojašnjava da rijeka Ćehotina na području bjelopoljske opštine protiče u dužini od sedam kilometara, od izvorišta do granice sa Pljevljima i mjesta gdje se u nju uliva Vodnjanska rijeka.

Prema riječima Ćorovića, jedan od najvažnijih zadataka jeste zaštita rijeke Lim.

- Ukupna ocjena stanja ekosistema Lima je da je situacija veoma loša u dijelu toka kroz grad i nizvodno od grada. Osnovne mjere koje se moraju preduzeti jesu smanjenje organskog zagađenja prije svega na rijeci Lim, a u manjoj mjeri i na rijeci Ljuboviđi. Ovo podrazumijeva sistemski pristup kao i doslednu primjenu zakonske regulative u ovoj oblasti kako bi se ovaj negativan uticaj smanjio i doveo na najmanju moguću mjeru. Drugi manji, ali, ne manje značajan problem jesu uočene brojne divlje deponije otpada i ostataka uginulih životinja koji takođe doprinose ovako lošem stanju ekosistema rijeke Lim. Potrebno je da se povede računa o divljim odlagalištima prije svega da se ona uklone, a onda i da se strože primijeni zakon iz ove oblasti - ističe Ćorović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.