NavMenu

Banke tvrde da nijesu pooštrile uslove kreditiranja

Izvor: Mina Ponedjeljak, 18.04.2022. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)

Uslovi kreditiranja stanovništva i privrede nijesu pooštreni i pored pogoršanja makroekonomskog okruženja u državi, dok je potražnja za kreditima pojačana, saopštili su predstavnici tri najveće banke u Crnoj Gori.

Tragom žalbi više građana koji su se obratili redakciji Pobjede tvrdeći da je sve teže dobiti pozajmicu u domaćim bankama, list je pitao predstavnike Crnogorske komercijalne (CBK), NLB i Erste banke jesu li mijenjali kreditnu politiku od početka pandemije, te usljed rasta inflacije i opadanja životnog standarda.

U najvećoj banci na tržištu kažu da je zahtjev svakog klijenta predmet zasebne procjene koja uključuje sagledavanje rizičnosti ukupnih kriterijuma i uslova za odobrenje, ali da nijesu korigovali uslove kreditiranja građana i privrede.

- U proteklom periodu, standardno velika potražnja za kreditima CKB-a je dodatno pojačana i očekujemo da se taj trend nastavi. Kada je riječ o kreditiranju pravnih lica, u okolnostima pandemije, neke privredne grane su bile predmet povećane pažnje prilikom procesa odobravanja kredita, a banka je radila opsežniju analizu uticaja krize na našu ekonomiju, pojedinačne industrije i klijente - rekli su Pobjedi iz CKB-a.

Iz te banke su naveli i da su sproveli mjere i preporuke Centralne banke (CBCG) koje su ublažile negativne posljedice pandemije.

- Ono što je posebno važno je da smo klijentima koji su imali održive i uspješne poslovne modele, a bili su direktno izloženi uticaju krize, pružili priliku da obaveze restrukturiraju na način koji im omogućava upravljanje krizom. Na taj način, oni su spremnije dočekali normalizaciju poslovanja i funkcionisanja, te većina njih sada bilježi značajne poslovne rezultate - saopštili su iz CKB-a.

U NLB banci, koja je nakon prošlogodišnjeg preuzimanja Komercijalne zauzela drugu poziciju u sistemu po bilansnoj aktivi, tvrde da nijesu pooštrili kreditnu politiku, jer su bili svjesni uloge koju imaju kao sistemska banka u Crnoj Gori.

- Upravo suprotno, određeni kriterijumi kod procjene kreditne sposobnosti su ublaženi u mjeri u kojoj je to regulativa CBCG dozvolila, kako pogoršanje finansijskog kapaciteta klijenata ne bi onemogućilo da im banka pruži neophodnu likvidnosnu podršku usljed jednokratnih efekata kovid krize. O tome svjedoči rast portfolija bruto kredita fizičkim i pravnim licima u 2020. i prošloj godini od 9,2 odsto i 9,1 odsto, bez uračunatog efekta povećanja portfolija usljed integracije sa Komercijalnom bankom - rekli su u NLB-u.

Oni, kako tvrde, ni kod pravnih, ni kod fizičkih lica nijesu mijenjali kreditnu politiku u dijelu mogućeg opterećenja zarade i zahtijevanog pokrića kredita tržišnom vrijednošću kolaterala.

- Bonitet poslodavca je uvijek važan element procjene kreditne sposobnosti fizičkih lica - dodali su iz NLB.


Na pitanje koji su glavni razlozi zbog kojeg se banke odlučuju da pooštre kreditne uslove, u NLB objašnjavaju da u slučaju veće neizvjesnosti ili nedostatka novih kvalitetnih izvora finansiranja, finansijske institucije mogu smanjiti kreditiranje kako bi sačuvale kapital i likvidnost.

"Ipak, podaci CBCG koji se odnose na cjelokupan bankarski sektor govore da to nije bio slučaj u Crnoj Gori i pored snažnog efekta krize na privredu. Ukupni krediti su u 2020. i prošloj godini rasli za 3,2 odsto i 6,4 odsto na godišnjem nivou, a u prva dva mjeseca ove godine taj trend je nastavljen sa stopama rasta od 6,9 odsto u odnosu na iste mjesece prethodne", precizirali su iz NLB-a.

Tržište, prema ocjeni predstavnika Erste banke, pokazuje znake oporavka nakon dvije izazovne pandemijske godine. Oni, kao i ranije, prilikom odobravanja kredita uzimaju u obzir potrebe i mogućnosti klijenta, kreditnu sposobnost, ali i istoriju poslovnog odnosa s bankom.

"U segmentu poslovanja sa građanima, broj odobrenih kredita u Erste banci je u prvom kvartalu ove godine 20 odsto veći nego u istom periodu prošle i oko deset odsto veći u odnosu na prvi kvartal 2020. godine, koji je prethodio proglašenju epidemije koronavirusa u Crnoj Gori. Ako posmatramo ukupan iznos novoodobrenih kredita, rast je još snažniji i prelazi 40 odsto", naglasili su u Erste banci, čiji klijenti pojačano traže gotovinske i kredite obezbijeđene hipotekom.

Oni su saopštili i da je tražnja za stambenim kreditima bila relativno stabilna čak i u periodu najintenzivnije koronakrize.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Krajem aprila u Crnoj Gori boravilo oko 39.000 turista

U Crnoj Gori je, prema nezvaničnim podacima koje Nacionalna turistička organizacija (NTO) dobija sedmično od lokalnih, 30. aprila boravilo oko 39.000 turista, što je rast od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Predstavnica NTO, Milena Vujović, kazala je da je i prethodna godina bila zaista dobra u ovom periodu i da su tome doprinijeli dobri programi lokalnih turističkih organizacija. - Shodno najavama, očekujemo da se taj trend dobre

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.