NavMenu

Turisti sve više tragaju za prirodnim blagom kojim Crna Gora obiluje

Izvor: eKapija Petak, 01.04.2022. 14:53
Komentari
Podeli
Ski centar Kolašin (Foto: Youtube.com/Screenshot/Kolasin1450)Ski centar Kolašin
Crna Gora treba da nastavi rad na diversifikaciji turističkog proizvoda, uz sve veće uključivanje lokalne zajednice kojima turizam može služiti kao način unapređenja životnog ambijenta, poručila je Vanesa Satur, direktorka za tehničku saradnju Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) i ekspertkinja za oblast turizma.

Satur je boravila je u Crnoj Gori u cilju definsanja modela buduće saradnje kao i kreiranja novog, integrisanog i održivog turističkog planiranja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, međunarodni eksperti, među kojima je i Satur, posjećuju našu zemlju u okviru tehničke podrške UNWTO-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- UNWTO je bio partner u izradi Strategije turizma Crne Gore 2022- 2025 koju je nedavno usvojila Vlada Crne Gore, posebno u dijelu usklađivanja nacionalnih i regionalnih, sa svim međunarodnim turističkim standardima - navedeno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Pored sastanaka održanih u Podgorici i na primorju, Vanesa Satur i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja održali su sastanke u Kolašinu, i to sa predstavnicima LTO Kolašin, turističke privrede, NVO sektora, Opštine Kolašin, Nacionalnog parka Biogradska gora i sa menadžmentom Skijališta Crne Gore. Na sastancima se razgovaralo o potencijalima razvoja koji su prepoznatih kroz Strategiju turizma. Istaknut je veliki optimizam kada su u pitanju potencijali ski ponude, posebno imajući u vidu uspješnu zimsku turističku sezonu.

- Planine definišu Crnu Goru i sam naziv zemlje to govori i stoga je važno jačati planinski turizam koji je usled pandemije postao sve traženiji - istakla je Satur.

Dodala je i da je veoma značajno nastaviti rad na diversifikaciji turističkog proizvoda i sve više uključivati lokalne zajednice kojima turizam može služiti kao način unapređenja životnog ambijenta.


Aleksandra Gardašević Slavuljica, v.d. generalne direktorice za razvojne politike u turizmu je predstavila novi model promocije destinacije koji je jedan od glavnih operativnih ciljeva Strategije turizma i istakla značaj uključivanja privatnog sektora u cijeli proces.

- Vlada definiše zakonski okvir i pomaže kreiranju što otpornijeg turističkog ambijenta, ali privatni sektor mora da bude dominantan u procesu odlučivanja o brojnim pitanjima kao što je odabir tržista, promocija i marketing destinacije - izjavila ja Gardašević-Slavuljica.

Venesa Satur je naglasila da je UNWTO posvećena saradnji sa našom zemljom, Vladom Crne Gore i to posebno Ministarstvom ekonomskog razvoja, ali i privatnim sektorom, i da su veoma zadovoljni što imaju ovako jako partnerstvo koje garantuje zajednički kontinuirani rast i jačanje održivosti destinacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Za rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.