NavMenu

Potrebna značajna ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže - Procijenjena vrijednost planiranih investicija oko 472 mil EUR

Izvor: Dan Četvrtak, 24.02.2022. 14:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pittaya/shutterstock.com)Ilustracija
Pokrivenost kanalizacionom mrežom u Crnoj Gori je 47,5%, što znači da više od polovine stanovništva nema adekvatan odvod otpadnih voda koje samim tim završavaju direktno u prirodi, što predstavlja i veliki ekološki, ali i potencijalno zdravstveni problem.

Prema podacima iz Analize statusa implementacije projekata izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u centralnom i sjevernom regionu, koji je uradila NVO Eko-tim, planom upravljanja komunalnim otpadnim vodama Crne Gore od 2020. do 2035. planirano je da se do 2035. saniraju i zamijene 92 kilometra dotrajalih kanalizacionih mreža, ali i izgrade i prošire mreže za sakupljanje otpadnih voda i to 885 kilometara glavnih cijevi i kolektorske mreže, 72 pumpne stanice, 46 kilometara potisnih cjevovoda i 17,4 ispusta na otvorenom moru.

Autor analize Stojan Vuletić kazao je juče da u Crnoj Gori trenutno postoji 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a da do 2035. treba da ih se izgradi još 29.

- Procijenjena vrijednost planiranih investicija je oko 472 mil EUR, od čega procijenjeni investicioni troškovi izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iznose 131 mil EUR, proširenje kanalizacione mreže koštaće 212 miliona, rekonstrukcija postojećih sistema 129 miliona. Od pomenutih 472 miliona, oko 252 miliona odnose se na aktivnosti u centralnom i sjevernom regionu Crne Gore - naveo je Vuletić.

On je juče na obuci za novinare, koju je organizova Eko-tim, kazao da je problem što se ova postrojenja jako sporo grade, te da se prilikom realizacije projekta često javlja problem protesta stanovništva, kao što je slučaj bio u Danilovgradu, gdje se odustalo od radova na Landži, ali i u Botunu kod Podgorice.

Profesor na Metalurško-tehnološkom fakultetu Milena Tadić kazala je da su otpadne vode jedan od ekoloških problema čije rješavanje je prioritetno, te ukazala da otpadne vode, ukoliko ne prođu tretman, ostavljaju veće posledice i zagađuju šire područje, na primjer rječne tokove, jezera ili more.

- Otpadne vode moraju proći kroz proces pročišćavanja, a to podrazumijeva smanjivanje ili uklanjanje otpadnih materija - navela je ona.

U ovom trenutku je u Crnoj Gori identifikovano 37 oblasti (aglomeracija) u kojima su stanovništvo i/ili privredne aktivnosti koncentrisani na način da se komunalne otpadne vode mogu sakupljati i sprovesti do PPOV ili do završne tačke ispuštanja, od čega se 20 nalazi u centralnom i sjevernom regionu, od kojih samo njih sedam trenutno ima PPOV u funkciji ili probnom radu (Podgorica - staro PPOV, Nikšić, Mojkovac, Berane, Šavnik, Žabljak, Pljevlja). U svakoj od njih će u narednom periodu biti potrebno raditi na rekonstrukciji i proširenju sistema za sakupljanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda.


- Takođe, treba istaći da su za tri aglomeracije u centralnom i sjevernom regionu Crne Gore potpisani ugovori za projektovanje i izgradnju PPOV-a (Andrijevica, Petnjica i Danilovgrad), a da se očekuje da u naredne dvije godine budu potpisani i ugovori za projektovanje i izgradnju novog PPOV u Podgorici, Bijelom Polju, Rožajama i Kolašinu - navodi se u analizi.

Otpadne voda se ulivaju u Moraču

U analizi se navodi da je u Podgorici trenutno raspoloživi kapacitet za funkcionalni tretman otpadnih voda 55.000, a da je potreban dodatni kapacitet od 240.000.

- Postojeće PPOV u Podgorici je nedovoljnog kapaciteta za otpadne vode koje se sakupe u okviru te aglomeracije. Postrojenje je sagrađeno 1978. za tretman otpadnih voda za 55.000 ES. Tokom izrade studije izvodljivosti za izgradnju novog PPOV i proširenje kanalizacione mreže u Podgorici (2017), zaključeno je da se oko polovine priliva otpadnih voda ispuštalo netretirano u recipijent (rijeka Morača) - piše u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Za rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.