NavMenu

Programi aktivne politike zapošljavanja za 1.415 nezaposlenih

Izvor: eKapija Srijeda, 16.02.2022. 12:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustracija
Zavod za zapošljavanje Crne Gore će tokom ove godine realizovati programe aktivne politike zapošljavanja za 1.415 nezaposlenih sa evidencije.

Kako je saopšteno, programi će biti namijenjeni osobama nedovoljnog i neodgovarajućeg obrazovanja, osobama do 30 godina života, ženama, pripadnicima RE populacije, zatim onima koji su u evidenciji nezaposlenih duže od 12 mjeseci, koji su ostali bez posla zbog pandemije Covid-19, ali i ostalim ljudima koji mogu biti uključeni u programe aktivne politike zapošljavanja, koji doprinose povećanju zaposlenosti.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore usvojio je na poslednjoj sjednici program rada za ovu kao i godišnji izvještaj o radu za 2021 godinu. Program rada, kojim se utvrđuju mjere i aktivnosti iz Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za tekuću godinu, pripremljen je u skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2022.

- U okviru mjere "Podsticaji za preduzetništvo" predviđena je realizacija programa za nezaposlene koji osnivaju jedan od oblika obavljanja privredne djelatnosti. Realizacija programa dodjele bespovratnih sredstava treba da omogući samozapošljavanje za najmanje 50 nezaposlenih, a programske aktivnosti će biti realizovane kroz pružanje stručne i finansijske pomoći nezaposlenom koji se zapošljava - saopšteno je.

Iz Zavoda su naveli da je, u cilju sprovođenja mjere "Podsticaji za zapošljavanje", planirana realizacija programa subvencioniranog zapošljavanja, u trajanju od tri mjeseca, za 88 nezaposlenih na poslovima na otvorenom tržištu rada, za poslove koji bi mogli biti održivi i nakon završetka trajanja subvencije.

- Kroz program "Direktno otvaranje radnih mjesta" planirana je realizacija programa javnog rada humanitarnih, edukativnih, socijalnih, ekoloških, komunalnih, infrastruktirnih sadržaja, očuvanja kulturnih i istorijskih spomenika i programa javnog rada u drugim oblastima od javnog interesa. Realizacija programa javnog rada treba da pruži mogućnost nezaposlenima da očuvaju i unaprijede radne sposobnosti i povećaju zapošljivost na otvorenom tržištu rada - objašnjeno je.

Programi javnog rada realizovaće se u saradnji sa poslodavcima koji će 250 učesnika zaposliti na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, u trajanju do četiri mjeseca.

- Tokom 2022. godine biće nastavljena realizacija Pilot projekta "Aktiviranje žena" koji se sprovodi u skladu sa sporazumima zaključenim s Međunarodnom organizacijom rada u opštinama Podgorica, Bijelo Polje, Nikšić i Berane. Pored toga, realizacija ovog projekta je planirana i u primorskim opštinama. Cilj projekata je pružanje podrške reintegraciji žena na tržište rada nakon Covid-19 - naveli su iz Zavoda za zapošljavanje.

Za osobe sa invaliditetom, planirano je da se u mjere profesionalne rehabilitacije uključi najmanje 500 nezaposlenih i zaposlenh osoba sa invaliditetom, na osnovu rješenja Komisije za profesionalnu rehabilitaciju, zatim finansiranje grant šema za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom u cilju otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja osoba sa invaliditetom po javnom pozivu za podnošenje predloga projekata za zapošljavanje lica sa invaliditetom - grant šema od 25. novembra prošle godine, u koje će biti uključeno najmanje 160 ljudi.

- Predviđena je i dodjela subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, gdje spadaju bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenta (pomagača u radu) i subvencije zarade osoba sa invaliditetom koje zaposli - objašnjeno je iz ZZZ.

Zavod će kontinuirano, kako su istakli, raditi na poboljšanju kvaliteta usluga koje pruža klijentima kroz usluge posredovanja u zapošljavanju i oglašavanja slobodnih radnih mjesta, saradnju sa poslodavcima, sezonsko zapošljavanje, informisanje, usluge profesionalne orijentacije, uz istovremeno poboljšanje informacionog sistema.

- Pored toga, Zavod će kroz učešće u međunarodnim projektima nastaviti da se priprema da postane dio evropskog tržišta rada - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.