NavMenu

Izabrani pobjednici takmičenja Climathon Podgorica - Prva nagrada za aplikaciju koja olakšava parkiranje u gradu

Izvor: eKapija Srijeda, 01.12.2021. 08:04
Komentari
Podeli
(Foto: Glavni grad Podgorica)
Prvo mjesto i nagradu od 3.000 EUR na takmičenju Climathon Podgorica osvojio je tim Parker koji čine članovi Dražen i Slaven Minić, i Janko Dedić. Njihova ideja je da uz parking aplikaciju omoguće korisnicima da izaberu dio grada u kojem žele da parkiraju svoj automobil, kao i pregled slobodnih mjesta na lokacijama.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, od 38 prijavljenih timova za podgorički Climathon, 10 izabranih se takmičilo za tri nagrade sa ciljem da osmisle kreativna, održiva i izvodljiva rješenja bilo kroz proizvod ili uslugu, biznis ili NVO.

- Drugo mjesto i nagradu od 2.000 EUR osvojila je petočlana ekipa Green Mentors, čiji su članovi Milena Vuletić, Svetlana Jovetić-Koprivica, Stefan Đurišić, Darija Šćekić i Anđela Anđušić, a osmislili su novi edukativni program pod nazivom "Koristim BUS to je moj PLUS". Projekat je usmjeren na učenike četvrtog razreda srednjih škola u Podgorici, kao i na sve mlade ljude koji treba da promijene odnos prema prirodi, ali i prema sebi - objašnjeno je.

Trećeplasirani Digital Trail tim koji čine, Mia Mugoša, Neda Dedović i Zoja Šćekić, osvojile su treće mjesto i hiljadu evra, a planiraju da kreiraju mobilnu aplikaciju za parkiranje električnih trotineta.

Pored novčanih nagrada, tri pobjednička tima dobijaju mentorsku podršku stručnjaka i eksperata iz različitih oblasti, koji prate njihov dalji razvoj i realizaciju ideja.

Glavni grad podržao je ovogodišnji Climathon, posvećen poboljšanju kvaliteta života rješavanjem problema saobraćaja. Climathon Podgorica organizovan je i uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a događaj je otvorila šefica Delegacije, ambasadorka Oana Kristina Popa. Ispred Glavnog grada učestvovali su sekretarka Sekretarijata za saobraćaj, Lazarela Kalezić, sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, Miljan Barović, kao i pomoćnica sekretara, Branka Knežević.

Tom prilikom, sekretarka za saobraćaj, Lazarela Kalezić istakla je da, Glavni grad posvećeno radi na unapređenju alternativne mobilnosti u Glavnom gradu.

- Mi smo usmjerili svoje aktivnosti upravo na modernizaciju linijskog prevoza putnika, takođe, na afirmaciju biciklističkog prevoza i, naravno, na to da hodanje ponovo postane češći oblik naše mobilosti - kazala je Kalezić i podsjetila da Grad već nekoliko godina sprovodi projekat "Podgorica na dva točka", kao i da su obezbijeđena sredstva za kupovinu novih autobusa.

Sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, Miljan Barović predstavio je značaj adekvatnog prostornog planiranja u kontekstu zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha u urbanim sredinama, kao i aktivnosti koje Grad realizuje u ovom pravcu. Barović je istakao da je neophodna promjena navika, što podrazumijeva smanjenje upotrebe automobila, te više pješačenja i vožnje bicikla.

Iz Glavnog grada podsjećaju da je Climathon globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koje je 2015.godine pokrenuo Climate-KIC, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava - zaključuje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Finansije

Sedmica na berzi: Suprotni smjerovi indeksa u skraćenom trgovanju

Indeksi Montenegroberze ove sedmice su, u skraćenom trgovanju zbog praznika, imali suprotne smjerove, dok je promet iznosio skoro 60.000 EUR. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je neznatno na 992,19 poena, dok je MONEX ojačao 0,4% na 14.788,4 boda. Promet je za dva dana trgovanja, zbog prvomajskih i ukršnjih praznika, iznosio 57,68 hiljada EUR i bio je skoro tri puta manji od prošlosedmičnog. Poskupila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.