NavMenu

Na računu EPCG 38,7 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 02.11.2021. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Youtube.com/Screenshot)Ilustracija
Na računima Elektroprivrede 23. oktobra je bilo 38,76 mil EUR, dok je nova uprava u trenutku preuzimanja kompanije 24. marta zatekla na računima tog preduzeća 62,7 mil EUR, saopšteno je iz te državne elektroenergetske kompanije.

Predsjednik Odbora direktora EPCG je Milutin Đukanović, a izvršni direktor je Nikola Rovčanin.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Rudnika uglja, koje su dio EPCG grupe, Pobjeda nije dobila odgovore na pitanja koliko je novca novi menadžment ovih kompanija zatekao na računima u trenutku preuzimanja funkcija i kakvo je stanje trenutno.

EPCG je vlasnik ove dvije kompanije. Izvršni direktor CEDIS-a je Vladimir Čađenović, a predsjednik borda Rajko Radošević.

Izvršni direktor Rudnika je Milan Lekić, dok je na čelu Odbora direktora pljevaljske kompanije Dušan Janjušević.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić je nedavno saopštila da su nova rukovodstva grupe - EPCG, CEDIS-a i Rudnika u trenutku preuzimanja funkcija na računima zatekla ukupno 96 mil EUR, odnosno da je samo na računu EPCG bilo 85 miliona, plus 50 mil EUR od EBRD za likvidnost.

- Sredstva EPCG, pored redovnih mjesečnih operativnih i investicionih aktivnosti, trošena su za isplatu dividende akcionarima u bruto iznosu od 30,83 mil EUR. Ta isplata je obavljena 16. jula. Takođe, troškovi uvoza električne energije u posmatranom periodu su znatno veći od planiranih, te je samo u septembru naša kompanija platila 15,15 miliona EUR po osnovu uvoza energije u avgustu - kazali su Pobjedi iz EPCG.

Na pitanje što se desilo sa kreditom, ugovorom sa EBRD vrijednim 50 mil EUR, koji je zaključen prošle godine, iz EPCG su naveli da je taj kredit otkazan.

- Kako je ugovoreni rok za korišćenje kreditnih sredstava istekao 30. aprila ove godine, a uzimajući u obzir činjenicu da do isteka datog roka naša kompanija nije koristila namjenski opredijeljena kreditna sredstva, kredit je istekom navedenog roka automatski otkazan, a troškovi koje je EPCG imala po osnovu rezervisanosti navedenog kredita iznosili su 565,45 hiljada EUR - rekli su iz EPCG.

Navedena kreditna sredstva bila su namjenski opredijeljena za održavanje likvidnosti usljed neizvjesnih vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom kovid-19.

- Sredstva iz navedenog kredita nijesu korišćena i jer u vrijeme njihove raspoloživosti nije postojala potreba za održavanjem tekuće likvidnosti kompanije - objasnili su iz EPCG.

Iz državne elektroenergetske kompanije saopštili su da je kompanija u prvih osam mjeseci ostvarila pozitivan rezultat poslovanja od 2,99 mil EUR.

- Taj rezultat je veći za 6,38 mil EUR ili 213% od ostvarenog rezultata, odnosno gubitka od 3,38 mil EUR iz uporednog perioda prošle godine - rekli su iz EPCG.

Oni su dodali da su prihodi za osam mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 230,04 mil EUR i veći su 31,2 miliona ili 14% od ostvarenih prihoda u uporednom periodu prošle godine. Rashodi su bili 227,04 mil EUR i veći su 24,84 mil EUR ili 11% nego u istom periodu prošle godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.