NavMenu

Rio Tinto opredijelio 2,4 mlrd USD za projekat Jadar

Izvor: eKapija Srijeda, 28.07.2021. 16:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: TTstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Rio Tinto opredijelila je 2,4 mlrd USD za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, saopštili su iz ove kompanije.

Planirano je, kako ističu, da Jadar proizvodi litijum-karbonat kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive energije. Osim toga, planirano je da Jadar proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije, kao što su solarni paneli i vjetroturbine.


Šta obuhvata projekat Jadar

Projekat Jadar, kako kažu iz Rio Tinta, obuhvata podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za hemijsku preradu litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija.

Iz kompanije obećavaju i poštovanje ekoloških standarda.

- Kako bi se uticaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću mjeru, rudnik će biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korišćenje suvog slaganja industrijskog otpada. Ova inovativna metoda omogućava postupno rekultivisanje suvog otpada vegetacijom i zemljom, bez potrebe za izgradnjom brane za tečni otpad. Kako bi se smanjile emisije ugljenika i potrošnja energije, u podzemnom rudniku koristiće se flota gotovo u potpunosti električnih vozila. Upravljanje vodama vršiće se uz pomoć najsavremenijeg postrojenja, zahvaljujući kome će približno 70% vode biti korišćeno iz recikliranih izvora ili prečišćene vode iz rudnika.

U fazi izgradnje, projekat će, kako navode, omogućiti otvaranje oko 2.100 radnih mjesta, dok će u fazi rada rudnika i prerade mineralne sirovine biti zaposleno 1.000 ljudi.

- Imamo veliko povjerenje u projekat Jadar, spremni smo da investiramo, uz uslov da ishodujemo sve neophodne dozvole. Ovaj projekat će Srbiji i Rio Tintu omogućiti da odgovore na rastuću potražnju za litijumom, u skladu sa globalnom energetskom tranzicijom i ojačati našu ponudu posebno na Evropskom tržištu. Jadar ima potencijal da obezbijedi dovoljno litijuma za napajanje više od milion električnih vozila godišnje - istakao je izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm.

Sledeći koraci za projekat su dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, kao i ishodovanje svih dozvola i odobrenja. To obuhvata i odobrenje Studije o procjeni uticaja na životnu sredinu.

- Kao dio procene uticaja na životnu sredinu, a u skladu sa regulativom Republike Srbije, Rio Tinto poziva sve zainteresovane strane da učestvuju u procesu javne rasprave u vezi sa studijama. Uz to, Rio Tinto nastavlja da organizuje i niz okruglih stolova sa organizacijama nevladinog sektora i širom javnošću kako bi podstakao otvoren dijalog - navode iz kompanije.

Odobrenje studije procjena uticaja na životnu sredinu neophodno je za početak radova, a planirano je da izgradnja rudnika počne tokom 2022. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Eloksirana bravarija iz Željezare po povoljnim cijenama

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović najavio je projekat proizvodnje eloksirane bravarije za građane u Željezari Nikšić po veoma povoljnim cijenama, saopštilo je Ministarstvo. On je pohvalio ideju menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) koji su odlučili da aktuelni projekat 5000+, koji se odnosi na instaliranje solarnih panela i što boljeg i što većeg iskorišćavanja solarnog potencijala u Crnoj Gori, prošire projektom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.