NavMenu

Izgradnja Memorijalnog centra Staro sajmište u Beogradu najavljena za narednu godinu - Hoće li ideja stara više decenija konačno biti realizovana?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.06.2021. 14:44
Komentari
Podeli
(Foto: Sanja Šojić)
Memorijalni centar Staro sajmište, kao zajednički projekat Ministarstva za kulturu i informisanje i Grada Beograda, počinje da se gradi sledeće godine, najavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a prenosi Beoinfo. Zakon o Memorijalnom centru Staro sajmište stupio je na snagu, te su se stvorili uslovi da se ovaj projekat realizuje.

- U ovom trenutku radi se projektna dokumentacija za rekonstrukciju objekta Centralna kula u kompleksu Starog sajmišta u Beogradu, koja bi trebalo da bude gotova do kraja ove godine. Na osnovu dokumentacije koju pripremamo, početak radova očekujemo početkom 2022. godine. Moramo da njegujemo sjećanja na važne istorijske događaje, koje ne smijemo da zaboravimo. Memorijalni centar imaće istraživački dio, dio za čuvanje dokumentacije i njihovu prezentaciju, a tu će se organizovati i razne manifestacije kako bismo gajili sjećanje na nesrećno stradale žrtve jedne pogrešne ideje - kazao je Radojičić.

On je u izjavi za RTS precizirao da je plan da se prvo rekonstruiše Centralna kula u kompleksu Starog sajmišta, a očekuje se da do početka radova budu riješena imovinska pitanja.

- Kula je u izuzetno lošem stanju, nebezbjedna je. Cio objekat, posebno njegovi središnji djelovi, devastirani su zubom vremena, statički nesigurni i nebezbjedni za korišćenje. Zato nam je na prvom mjestu bezbjednost ljudi koji su se tamo uselili iz različitih razloga i na nelegalne načine. Važno je da se posle toliko decenija ova značajna stvar riješi - istakao je Radojičić.

Podsjetimo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda raspisao je tender za izradu dokumentacije za projekat rekonstrukcije, adaptacije i sanacije Centralne kule na Starom sajmištu, a posao vrijedan 2,8 miliona dinara povjeren je preduzeću Intellinea iz Beograda.


Ideja stara više decenija

Kompleks Starog sajmišta proglašen je za spomenik kulture kao "Staro sajmište-logor Gestapoa" Odlukom Skupštine grada Beograda donijetom 9. jula 1987. godine.

Inače, ideja o gradnji Memorijalnog centra Staro Sajmište pokrenuta je prije gotovo deceniju i po. Naime, 2007. godine najavljeno je da će Memorijalni centar u znak sjećanja na više od 48 hiljada stradalih na tom mjestu u Drugom svjetskom ratu ponovo činiti Centralna kula, italijanski, češki, mađarski i turski paviljoni koji će biti rekonstrisani, baš kao i zgrade uprave Sajma i Spasićev paviljon u kojem se nalazi klub Posejdon. Tada je planirano da ponovo budu izgrađeni centralni paviljon, rumunski, ribarski paviljoni, paviljon filipsa, njemački paviljon, kao i pet jugoslovenskih izložbenih paviljona, a radovi su najavljeni za 2008. godinu.


Najave tendera za rekonstrukciju Centralne kule i konkursa za idejno rješenje smjenjivale su se i 2013, 2014. i 2016. godine.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Ze rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.