NavMenu

Uskoro teneder za izgradnju glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/lakofilms)
Radovi na izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda Podgorice trenutno su aktivni na nekoliko lokacija, a lijepo vrijeme omogućilo je ubrzanu dinamiku rada na većem dijelu. Glavne aktivnosti na sekundarnoj kanalizacionoj mreži, pored iskopa i polaganja kolektora, odnose se na saniranje i asfaltiranje ulica koje nisu mogle biti završene tokom proteklog perioda zbog padavina, saopšteno je iz PG Biroa. Kako je najavljeno, u toku su i završne pripreme tenderske dokumentacija za izgradnju samog postrojenja u Botunu.

Planirano je da tokom marta svaka saobraćajnica koja je u prethodnom periodu bila predmet rada bude i asfaltirana, što će olakšati funkcionisanje građanima, posebno na dijelu Murtovine, Zlatice, dijela Zagoriča i Vrela Ribničkih.

- Do ovog trenutka položili smo blizu 7 km kolektorske mreže. Do kraja godine finalizovaćemo radove na ovom segmentu i na taj način omogućiti da više od 1.500 domaćinstava imaju pristup fekalnoj kanalizaciji i riješe svoje probleme sa septičkim jamama - kazao je izvršni direktor DOO Vodovod i kanalizacija, Filip Makrid.

Glavni dio ulice Braće Ribar na Koniku završen je tokom februara, a trenutno se polažu cijevi u ulicama Marka Biljurića i Beranskoj na Vrelima Ribničkim. U Zagoriču se polaže cjevovod u ulicama Božidara Vukovića i Petra Miljanića. U pripremi za asfaltiranje su Lovćenska i Ulica Dragana Đurovića. Takođe u Zagoriču, uskoro će biti započeto asfaltiranje u Ulici Vladike Petra I, kao i Vukosava Božovića i Veljka Jankovića na Murtovini. Polaganje cjevovoda odvija se u skladu sa dinamikom i u Ulici Sava Orovića na Murtovini.

Kada je riječ o polaganju primarnog cjevovoda, završeni su asfalterski radovi na dijelu do Jugozapadne obilaznice. Radovi u Ulici 8. marta trajaće do 15. marta, do kada će saobraćaj za sve vrste motornih vozila ostati zatvoren. Na toj lokaciji trenutno se spajaju tri kolektora u zajedničku tačku neposredno ispred mosta i to: glavni kolektor koji transportuje vodu do novog postrojenja; kolektor sa mostovskog prelaza i kolektor koji prolazi kroz tu ulicu.

- Radovi u Ulici 8. marta trebalo je da budu gotovi krajem februara. Međutim, ekipe na terenu naišle su na instalacije koje nisu bile definisane projektom. Riječ je o kolektoru atmosferske kanalizacije bivše fabrike Titex koji je presjekao trasu glavnog kolektora. To je otvorilo obimne radove kojim treba omogućiti zaobilaženje postojećih instalacija, a da se ne odstupi značajno od projektne dokumentacije za glavni kolektor - objasnio je Makrid.

Na mostu za prenos hidro-tehničkih instalacija na Morači predstoji faza izrade gornje betonske ploče. Radovi na njemu biće završeni i prije predviđenog roka. Kada je riječ o samoj izgradnji postrojenja, sa čijom lokacijom mještani Botuna trenutno nijesu zadovoljni, u toku je završna priprema tenderske dokumentacije za odabir izvođača radova.

- Od 2008. godine imamo jasnu zakonsku proceduru koja je utvrdila prvo lokaciju samog postrojenja, a onda istu i potvrdila kroz niz dodatnih dokumenata, počev od detaljnog urbanističkog plana na tom području preko niza rađenih studija koje su determinisale ovu lokaciju kao onu sa najnižim operativnim troškovima, lokaciju u industrijskoj zoni i lokaciju koja je više od 1400 m udaljena od samog centra naselja, odnosno nekih 380-400 m od prvih naseljenih objekata - zaključio je Makrid.

Kako je navedeno u saopštenju. vodeći računa o zahtjevima građana, kompletno postrojenje biće odvojeno od naseljenog dijela pošumljenim pojasom. Primjenom najmodernije tehnologije biće spriječeno širenje neprijatnih mirisa, i bilo kakve neželjene posljedice ili efekti koji mogu da budu štetni na bilo koji način po zdravlje građana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.