Izvor: eKapija | Petak, 05.03.2021.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro teneder za izgradnju glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici

(Foto: Youtube.com/Screenshot/Otpadne Vode Podgorica)
Radovi na izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda Podgorice trenutno su aktivni na nekoliko lokacija, a lijepo vrijeme omogućilo je ubrzanu dinamiku rada na većem dijelu. Glavne aktivnosti na sekundarnoj kanalizacionoj mreži, pored iskopa i polaganja kolektora, odnose se na saniranje i asfaltiranje ulica koje nisu mogle biti završene tokom proteklog perioda zbog padavina, saopšteno je iz PG Biroa. Kako je najavljeno, u toku su i završne pripreme tenderske dokumentacija za izgradnju samog postrojenja u Botunu.

Planirano je da tokom marta svaka saobraćajnica koja je u prethodnom periodu bila predmet rada bude i asfaltirana, što će olakšati funkcionisanje građanima, posebno na dijelu Murtovine, Zlatice, dijela Zagoriča i Vrela Ribničkih.

- Do ovog trenutka položili smo blizu 7 km kolektorske mreže. Do kraja godine finalizovaćemo radove na ovom segmentu i na taj način omogućiti da više od 1.500 domaćinstava imaju pristup fekalnoj kanalizaciji i riješe svoje probleme sa septičkim jamama - kazao je izvršni direktor DOO Vodovod i kanalizacija, Filip Makrid.

Glavni dio ulice Braće Ribar na Koniku završen je tokom februara, a trenutno se polažu cijevi u ulicama Marka Biljurića i Beranskoj na Vrelima Ribničkim. U Zagoriču se polaže cjevovod u ulicama Božidara Vukovića i Petra Miljanića. U pripremi za asfaltiranje su Lovćenska i Ulica Dragana Đurovića. Takođe u Zagoriču, uskoro će biti započeto asfaltiranje u Ulici Vladike Petra I, kao i Vukosava Božovića i Veljka Jankovića na Murtovini. Polaganje cjevovoda odvija se u skladu sa dinamikom i u Ulici Sava Orovića na Murtovini.

Kada je riječ o polaganju primarnog cjevovoda, završeni su asfalterski radovi na dijelu do Jugozapadne obilaznice. Radovi u Ulici 8. marta trajaće do 15. marta, do kada će saobraćaj za sve vrste motornih vozila ostati zatvoren. Na toj lokaciji trenutno se spajaju tri kolektora u zajedničku tačku neposredno ispred mosta i to: glavni kolektor koji transportuje vodu do novog postrojenja; kolektor sa mostovskog prelaza i kolektor koji prolazi kroz tu ulicu.

- Radovi u Ulici 8. marta trebalo je da budu gotovi krajem februara. Međutim, ekipe na terenu naišle su na instalacije koje nisu bile definisane projektom. Riječ je o kolektoru atmosferske kanalizacije bivše fabrike Titex koji je presjekao trasu glavnog kolektora. To je otvorilo obimne radove kojim treba omogućiti zaobilaženje postojećih instalacija, a da se ne odstupi značajno od projektne dokumentacije za glavni kolektor - objasnio je Makrid.

Na mostu za prenos hidro-tehničkih instalacija na Morači predstoji faza izrade gornje betonske ploče. Radovi na njemu biće završeni i prije predviđenog roka. Kada je riječ o samoj izgradnji postrojenja, sa čijom lokacijom mještani Botuna trenutno nijesu zadovoljni, u toku je završna priprema tenderske dokumentacije za odabir izvođača radova.

- Od 2008. godine imamo jasnu zakonsku proceduru koja je utvrdila prvo lokaciju samog postrojenja, a onda istu i potvrdila kroz niz dodatnih dokumenata, počev od detaljnog urbanističkog plana na tom području preko niza rađenih studija koje su determinisale ovu lokaciju kao onu sa najnižim operativnim troškovima, lokaciju u industrijskoj zoni i lokaciju koja je više od 1400 m udaljena od samog centra naselja, odnosno nekih 380-400 m od prvih naseljenih objekata - zaključio je Makrid.

Kako je navedeno u saopštenju. vodeći računa o zahtjevima građana, kompletno postrojenje biće odvojeno od naseljenog dijela pošumljenim pojasom. Primjenom najmodernije tehnologije biće spriječeno širenje neprijatnih mirisa, i bilo kakve neželjene posljedice ili efekti koji mogu da budu štetni na bilo koji način po zdravlje građana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE