NavMenu

Eastern Mining dobio dozvolu za eksploataciju ruda u Varešu - Najavljeno ulaganje od 180 mil USD

Izvor: Klix Četvrtak, 28.01.2021. 15:28
Komentari
Podeli
Rudna bogatstva u Varešu eksploatisaće kompanija Eastern Mining, a za to će plaćati koncesiju. Predstavnici ove kompanije uvjeravaju da je riječ o projektu značajnom za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Najavljena je investicija od 180 mil USD.

Spomenuta kompanija će eksploatisati mineralne sirovine - olovo, cink i barit, a tim povodom javnosti su se obratili njeni predstavnici. Njima je u srijedu, 27. januara, ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić uručio rješenje tj. dozvolu za eksploataciju.

Generalni direktor Eastern Mininga Paul Cronin je izjavio da je ovo, kako je rekao, izuzetno važna prekretnica.

- U posljednje tri godine uradili smo detaljne planove za istraživanje, iskopavanje i zaštitu okoliša. Napravili smo program za samu proizvodnju. Nije to sjajno samo za lokalnu zajednicu, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu - dodao je.

Izvršni direktor Eastern Mininga u Bosni i Hercegovini Adnan Teletović smatra da je ovo jedan od najznačajnijih projekata kojim se ulaže u budućnost cijele Bosne i Hercegovine.


Tvrdi da je riječ o kompaniji s velikim iskustvom i da je opšteprihvaćeni princip da privatne kompanije vrše eksploatacije i za to plaćaju koncensione naknade. Ocijenio je da su to svjetski standardi i najavio da će radna mjesta biti, kako je izjavio, lokalna.

- Istraživanja su pokazala da je ovo jedno vrlo kvalitetno rudno tijelo. Zato očekujemo povrat novca - potcrtao je.

Istakao je da je riječ o kompaniji koja je izlistana na berzi u Londonu i Australiji. Kako je rečeno, Eastern Mining je već uložio 20 mil USD, a cilj im je investicija od 180 mil USD. Sarađuju i s lokalnim kompanijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Industrija, Građevina

Još jedna robna kuća Zećanka? - Kavarić group planira gradnju novog poslovnog objekta u Grblju (FOTO)

Kompanija Kavarić group, u čijem vlasništvu su saloni namještaja Zećanka, planira izgradnju novog poslovnog objekta u Grblju, na teritoriji opštine Kotor. To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koji je investitor podnio Agenciji za zaštitu životne sredine. Ukupna površina lokacije na kojoj je planirana gradnja objekta iznosi 3.538 m2, pri čemu se od parcele oduzima

05.05.2024.  |  Vijesti

Lidl otvara markete u najmanje sedam opština

05.05.2024.  |  Vijesti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.