NavMenu

Miloš Bošnjaković, direktor kompanije Eastern Mining - Rudnik u Varešu otvaramo 2022.

Izvor: eKapija Utorak, 04.02.2020. 15:47
Komentari
Podeli
Miloš Bošnjaković (Foto: YouTube/screenshot)Miloš Bošnjaković
Više od 30 mil KM je engleska kompanija Adriatic Metals do sada uložila u geološka ispitivanja i istraživanja o količinima olova, cinka, barita, srebra i zlata u vareškom kraju.

Ovaj projekat traje već nekoliko godina, nakon što su Britanci privatizovali nekadašnji vareški Rudniku olova, cinka i barita. Od 2017. Eastern Mining je dovršio više od 33.000 metara istražnog bušenja sa 150 bušotina, proširujući poznato područje mineralizacija. Nekoliko bušotina je testirano na plemenite metale pri čemu je ustanovljena mineralizacija izuzetnog kvaliteta.

Posljednja vijest koja je stigla ovih dana iz Eastern Mininga je da su dobili dozvole kantonalnih vlasti za eksploataciju zlata.

U intervjuu za eKapiju prvi čovjek te kompanije, Miloš Bošnjaković, kaže da će budući rudnik u Varešu dati novu sliku privrede BiH, a time što su listirani na londonskoj i australijskoj berzi znači da ispunjavanju visoke rudarske standarde.

eKapija: Prošlo je sedam godina od kada je Eastern Mining ušao u posao dobijanja koncesije za istražne radove na lokalitetima u Varešu, a koje se tiču olova, cinka i barita. Sada vam je stigla i dozvola za ekspoloataciju zlata, srebra i bakra. Koliko novca i truda je uloženo u ovaj proces?

- Nakon što smo kupili ovaj projekat u stečaju od države BiH, počeli smo provjeravati historijske podatke koje smo zatekli, a zatim smo dizajnirali naš program i geološka istraživanja primjenjujući svjetski priznate metode. Do sada smo ukupno potrošili nešto više od 30 mil KM.

eKapija: Kakav je bio početni investicioni plan vaše krovne kompanije Adriatic Metals po pitanju vareških lokaliteta i njegovih potencijala? Razlikuje li se početni plan od trenutnih aktivnosti?

- Adriatic Metals i Eastern Mining imaju istu biznis i rudarsku filozofiju. To je, u suštini, ista kompanija koja ima isti cilj - ponovno otvaranje rudnika cinka, olova i pratećih minerala u Varešu. Naš cilj je bio i biće da kroz geološka istraživanja i druge geološke i rudarske analize potvrdimo ekonomski opravdano prisutvo svih minerala na našem koncesionom području. Na to nas na kraju obavezuje i rudarsko-geološki zakoni države BiH.

eKapija: Šta su do sada potvrdili obavljeni istražni radovi - kakvo je mineralno bogatstvo i šta se sve krije u tom kraju?

- Naš primarni cilj bio je da potvrdimo ekonomski opravdane rezerve cinka, olova i barita i tokom 2019. godine smo u tome i uspjeli. Bazične metale u koje spadaju cink i olovo uvijek prate i plemeniti metali pa je to slučaj i Varešu na našem istražnom području.

eKapija: Australijski stručnjaci rekli su da je zlato u tom kraju svjetske klase. Kakvi su dalji planovi po pitanju plemenitih metala - zlata, bakra i srebra? Koliku eksploataciju očekujete?

- Zlato svugdje ima svoje utvrđene standarde tako da se vareško zlato svrstava u te standarde. Mi ćemo kroz proces proizvodnje izdvajati sve minerale koje smo potvrdili višegodišnjim geološkim istraživanjem, a to su cink, olovo, barit, zlato, srebro i bakar. Plemenite minerale nećemo tretirati drugačije od ostalih minerala.

eKapija: Kolika je površina koncesionog područja na koja imate prava i da li će se ono dalje proširivati?

- Trenutna istraživanja radimo na površini od 8,6 kvadratnih kilometara, a da li ćemo se proširivati zavisi isključivo od rezultata geoloških istraživanja. Geološka istraživanja su vrlo skup i vrlo rizičan biznis tako da pažljivo analiziramo dosadašnje rezultate prije nego se odlučimo na proširenje našeg postojećeg istražnog područja.

eKapija: Imate li poteškoća oko pronalaska stručnih kadrova koji rade na ovom projektu?


- Nemamo nikakavih problema. Koristimo sve raspoložive stručnjake u BiH, u svim segmentima gdje to možemo, a one koje ne možemo pronaći na lokalnom nivou, angažujemo stručnjake uglavnom iz Engleske i Australije. Na kraju, Adriatic Metals je engleska kompanija koja je stopostotni vlasnik Eastern Mininga, a listirani smo na londonskoj i australskoj berzi.

eKapija: Koji su naredni koraci i rokovi za pokretanje rudnika?

- Paralelno sa geološkim istraživanjem radimo i niz drugih rudarsko-metalurških testiranja. Također, radimo studiju opravdanosti koja uključuje dizajniranje budućeg rudnika. Nezahvalno je precizirati datum otvaranja, ali ako me već pitate onda je to negdje 2022. godine ako prikupljanje dozvola bude išlo kako očekujemo.

eKapija: Koji će se metali najprije prerađivati i u koje svrhe?

- Svi metali će se odvajati pojedinačno, a prodavat će se na berzi metala jer mi smo kraju berzanska firma.

eKapija: Koliko bi radnika bilo zaposleno?

- Studija opravadanosti koju upravo radimo pokazuje nam da je potrebno negdje oko 350 radnika.

eKapija: Prema Vašem mišljenju, na koji način će ova cjelokupna investicija uticati na privrednu BiH i koji su direktni i indirektni benefiti?


- Projekat se implementira u BiH, a samim tim što smo listirani na londonskoj i australskoj berzi govori da ispunjavamo visoke rudarske standarde i time dižemo ugled privrede Bosne i Hercegovine. To je indirektna korist za BiH. Direktna korist je zapošljavanje velikog broja radnika. S obzirom na to kakva je trenutno situacija sa radnom snagom, imaćemo sigurno problema da nađemo potreban broj radnika.

Također, stalna koncesiona naknada koju ćemo plaćati Zeničko-dobojskom kantonu će značajno doprinijeti infrastrukturi ZDK i grada Vareša, a naravno i standardu građana prvenstveno ZDK te cijele BiH.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.