NavMenu

Kanadska opozicija protiv pomoći naftnom sektoru

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.05.2020. 08:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Dok kanadski premijer Džastin Trudo obećava finansijsku pomoć naftnoj industriji, opozicija tvrdi: "Nafta je mrtva!".

Liderka Zelene stranke Elizabet Mej kaže da bi vlade širom svijeta trebalo da iskoriste pandemiju i rezultirajući ekonomski pad kao priliku za reorganizaciju energetskih izvora.

Ona je podvukla da je to mogućnost za kanadsku vladu da omogući druge poslove za stanovnike Alberte koji rade u ovom sektoru.

- Moje srce krvari zbog ljudi koji vjeruju da će se sektor vratiti. Neće! Nafta je mrtva i za ljude u sektoru veoma je važno da postoje samo tranzicioni fondovi! - rekla je Mej.

Iv-Fransoa Blanše, lider partije Blok Kvbeka, slaže se sa Mejinom primedbom, i tvrdi da se nafta "nikada neće vratiti".

- Uložiti više novca u taj posao veoma je loša ideja - smatra on.

Upitan da li misli da naftni sektor treba ostaviti da umre, lider NDP-a Jagmet Sing bio je manje kategoričan, rekavši da će biti donesene "teške odluke" u narednim godinama.

Premijer Trudo je obećao podršku za naftnu i gasnu industriju iznad 1,7 mlrd USD, koje je njegova vlada izdvojila za čišćenje napuštenih bazena.

Mej je rekla da su vlade i u prošlosti naređivale gašenja glavnih industrija, pozivajući se na odluku Kvebeka da prekine proizvodnju azbesta, kao i gašenje ribolova bakalara u Njufaundlendu i Labradoru, a Trudoova vlada može to ponovo učiniti s naftnim pijeskom Alberte.

- Pandemija, na vrlo stvaran način, koliko god užasan, daje nam priliku da se zaustavimo i razmislimo o tome kako da ovu ekonomiju vratimo na noge - rekla je Mej.

Međutim, propadanje sektora nafte i gasa bilo bi pogubno za kanadsku ekonomiju i imalo bi ekonomske efekte mnogo veće od završetka proizvodnje azbesta ili ribolova bakalara.

U 2018. godini energetski sektor činio je 10,6% kanadskog bruto društvenog proizvoda (BDP), a nafta i gas čine 5,6%.

Nafta i gas su najznačajniji izvozni sektor Kanade, koji je 2018. plasirao na strana tržišta proizvod vrijedan 132,2 mlrd USD, prema podacima iz prirodnih resursa Kanade.

Industrija je podržala 530.000 radnih mjesta u cijeloj zemlji u 2017. godini i osigurala otprilike 8 mlrd USD godišnjeg prihoda vladama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.