NavMenu

Kanadska opozicija protiv pomoći naftnom sektoru

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.05.2020. 08:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Dok kanadski premijer Džastin Trudo obećava finansijsku pomoć naftnoj industriji, opozicija tvrdi: "Nafta je mrtva!".

Liderka Zelene stranke Elizabet Mej kaže da bi vlade širom svijeta trebalo da iskoriste pandemiju i rezultirajući ekonomski pad kao priliku za reorganizaciju energetskih izvora.

Ona je podvukla da je to mogućnost za kanadsku vladu da omogući druge poslove za stanovnike Alberte koji rade u ovom sektoru.

- Moje srce krvari zbog ljudi koji vjeruju da će se sektor vratiti. Neće! Nafta je mrtva i za ljude u sektoru veoma je važno da postoje samo tranzicioni fondovi! - rekla je Mej.

Iv-Fransoa Blanše, lider partije Blok Kvbeka, slaže se sa Mejinom primedbom, i tvrdi da se nafta "nikada neće vratiti".

- Uložiti više novca u taj posao veoma je loša ideja - smatra on.

Upitan da li misli da naftni sektor treba ostaviti da umre, lider NDP-a Jagmet Sing bio je manje kategoričan, rekavši da će biti donesene "teške odluke" u narednim godinama.

Premijer Trudo je obećao podršku za naftnu i gasnu industriju iznad 1,7 mlrd USD, koje je njegova vlada izdvojila za čišćenje napuštenih bazena.

Mej je rekla da su vlade i u prošlosti naređivale gašenja glavnih industrija, pozivajući se na odluku Kvebeka da prekine proizvodnju azbesta, kao i gašenje ribolova bakalara u Njufaundlendu i Labradoru, a Trudoova vlada može to ponovo učiniti s naftnim pijeskom Alberte.

- Pandemija, na vrlo stvaran način, koliko god užasan, daje nam priliku da se zaustavimo i razmislimo o tome kako da ovu ekonomiju vratimo na noge - rekla je Mej.

Međutim, propadanje sektora nafte i gasa bilo bi pogubno za kanadsku ekonomiju i imalo bi ekonomske efekte mnogo veće od završetka proizvodnje azbesta ili ribolova bakalara.

U 2018. godini energetski sektor činio je 10,6% kanadskog bruto društvenog proizvoda (BDP), a nafta i gas čine 5,6%.

Nafta i gas su najznačajniji izvozni sektor Kanade, koji je 2018. plasirao na strana tržišta proizvod vrijedan 132,2 mlrd USD, prema podacima iz prirodnih resursa Kanade.

Industrija je podržala 530.000 radnih mjesta u cijeloj zemlji u 2017. godini i osigurala otprilike 8 mlrd USD godišnjeg prihoda vladama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Energija

Mještani za gradnju hidroelekrane na Komarnici, aktivisti ukazuju na turističke potencijale

Od 1. do 5. maja održava se protestni kamp za spas Komarnice. U selu Duži kod Šavnika okupili su se mnogi aktivisti koji se trude da skrenu pažnju na to da nije dobro izgraditi hidroelektranu na Komarnici. Ipak, mještani se uglavnom zalažu za gradnju hidroelektrane. Milorad Lako Vilotijević iz sela Duži kazao je da se ogromna većina građana Šavnika zalaže za izgradnju hidroelekrane na Komarnici iz više razloga. - Jedan od njih je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.