NavMenu

Novi rok za završetak puta Jezerine-Lubnice 10. jul - Od početka radova troškovi porasli na preko 56 mil EUR

Izvor: eKapija Subota, 25.02.2023. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Novi rok za završetak puta Lubnice - Jezerine je 10. jul ove godine, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Vlade.

Kako su naveli, usvojena je informacija o potpisivanju amandmana broj 3 Ugovora za realizaciju projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice puta Lubnice - Jezerine i prihvaćen tekst amandmana. Na potrebu za potpisivanjem amandmana ukazala je Uprava za saobraćaj dopisom poslatim Ministarstvu kapitalnih investicija.

- Ocijenjeno je da su se u periodu u kojem je trebalo završiti radove pojavili problemi koji zahtijevaju opravdano produženje roka izvođenja - pojava klizišta na putu Ski centar Kolašin 1600, ponovno pojavljivanje velikih količina vode, te zimska turistička sezona, zbog koje je nemoguće izvoditi jedan dio radova u periodu od 1. januara do 1. aprila 2023. godine. Amandmanom se utvrđuje novi datum 10. jul 2023. godine kao rok za završetak radova - navodi se u informaciji.

Ovo je četvrto pomjeranje roka za završetak gradnje puta, a i vrijednost radova porasla je sa prvobitnih 34,69 na preko 56 mil EUR.

Podsjetimo, realizacija projekta izgradnje tunela Klisura i rekonstrukcije dionice puta Lubnice - Jezerine počela je u maju 2017. godine, a ugovor je potpisan sa sarajevskom kompanijom Euro-Asfalt.

Ukupna dužina puta iznosi 14,44 kilometara a radovi su podijeljeni na četiri dionice.

Prva dionica Lubnice obuhvata rekonstrukciju puta u dužini od 6,61 km, u okviru koje je predviđena i izgradnja galerije dužine 80 m. Druga dionica Jelovica podrazumijeva radove na putu u dužini od 3,01 km, dok je u okviru treće dionce planirana rekonstrukcija puta u dužini od 3,87 km, kao i izgradnja tunela Klisura dužine 2,814 m i mosta dužine 98 m. Poslednja dionica, Jezerine, podrazumijeva rekonstrukciju puta u dužini od 0,95 km.

Osnovni Ugovor sa izvođačem radova potpisan je na iznos od 34,69 mil EUR.

Prvobitni ugovoreni rok za izvođenje svih radova bio je maj 2020. godine, ali je zbog problema nastalih usljed pojave obilne količine podzemne vode i nemogućnosti izvođenja radova u tunelu produžen do novembra iste godine.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade, navodi se da su relaizaciju projekta pratili brojni problemi.

- To su najprije problemi nastali usljed neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, izmjene projektne dokumentacije zbog prilagođavanja stvarnom stanju na terenu i izmještanja infrastrukturnih vodova, naročito elektroinstalacija - navodi se u informaciji.

Takođe, uslijedili su i problemi zbog pojave velike količine vode i razlike u geologiji datoj kroz Elaborat geoloških istraživanja i stvarnog stanja na proboju tunela Klisura kao najznačajnijem objektu na ovom projektu čije izvođenje predstavlja kritični put za završetak projekta.

- Takođe, problem je uslijedio i zbog nemogućnost izvođenja pojedinih radova u periodu od 1. 12. 2021. do 1. 4. 2022. godine zbog rada ski staze koja povezuje skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600 - pojašnjeno je.

Prihvatajući ove razloge kao opravdane, Vlada je odobrila potpisivanje Amandmana broj 2 ugovora kojim je ukupna vrijednost za izvođenje radova povećana na 56,26 mmil EUR bez PDV-a, a rok za njihovo izvođenje produžen do 20. oktobta 2022. godine. Ovaj amandman potpisan je u januaru prošle godine.

Kako je i taj rok probijen, kao novi datum za završetak radova utvrđen je 10. jul.

U informaciji se podsjeća da su za ovaj projekat iz kredita Evropska banke za obnovu i razvoj obezbijeđena sredstva u iznosu od 48,42 mil EUR, a na njih se plaćanje PDV-a vrši po stopi od 0% kako je i definisano osnovnim ugovorom. Preostali dio sredstava u iznosu od 7,84 miliona bez PDV-a biće obezbijeđen iz budžeta i na ova sredstva se plaćanje PDV-a vrši po stopi od 21% (iznos 1,64 mil EUR).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Krajem aprila u Crnoj Gori boravilo oko 39.000 turista

U Crnoj Gori je, prema nezvaničnim podacima koje Nacionalna turistička organizacija (NTO) dobija sedmično od lokalnih, 30. aprila boravilo oko 39.000 turista, što je rast od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Predstavnica NTO, Milena Vujović, kazala je da je i prethodna godina bila zaista dobra u ovom periodu i da su tome doprinijeli dobri programi lokalnih turističkih organizacija. - Shodno najavama, očekujemo da se taj trend dobre

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.