NavMenu

Monteput spremno dočekuje zimu na autoputu - Nastavak gradnje preostalih dionica najranije 2024.

Izvor: Media Biro Nedjelja, 18.09.2022. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Kompanija Monteput je, nakon dva mjeseca od otvaranja dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, uspjela da opravda očekivanja i zadovoljna je funkcionisanjem, uprkos brojnim izazovima.

Izvršni direktor Monteputa, Milan Ljiljanić, kazao je da se desilo mnogo incidenata, ali su zadovoljni funkcionisanjem.

- Naše službe su pravovremeno i efikasno reagovale. Kod svih velikih infrastrukturnih projekata, u početnoj fazi ekspolatacije dolazi do problema u funkcionisanju. U početku je bilo problema sa sistemom naplate, ali smo ih uspješno rješavali - rekao je Ljiljanić Mediabirou.

On je na pitanje o utiscima saradnje sa kineskom kompanijom CRBC, odgovorio da je bila uspješna i korektna.

Kada je riječ o zimskom održavanju auto-puta, veliki broj vozača i građana izrazilo je skeptičnost. Međutim, u Monteputu tvrde da su na vrijeme preuzeli konkretne korake i da nema potrebe za brigom.

Spremna sva oprema za održavanje (Foto: Media Biro)Spremna sva oprema za održavanje
- Što se tiče zimskog održavanja, uvjeravam vas da ćemo zimsku sezonu dočekati potpuno spremni. Sva neophodna oprema je već nabavljena. Nabavili smo deset snjegočistača sa kombinovanim posipačima i plugovima, dva specijalna vozila Unimog, freze za snijeg. U toku je obuka zaposlenih - objasnio je Ljiljanić.

Povodom nastavka gradnje auto-puta, izvršni direktor naveo je da je Ministarstvo kapitalnih investicija apliciralo za sredstva koja su potrebna za izradu projekta dvije dionice, i to Mataševo-Andrijevica dužine 23 kilometra i Farmaci-Smokovac u dužini od 12 kilometara.

- U planu je da se izrada glavnog projekta realizuje u narednoj godini. To bi obuhvatalo i sredstva koja su potrebna za pripremu tenderske dokumentacije. Najraniji početak radova na novim dionicama bi bio 2024. godine - naveo je Ljiljanić.

Kompanija Monteput već više od 17 godina uspješno upravlja jednim od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u Crnoj Gori, tunelom Sozina i prilaznim saobraćajnicama.

Stigli i snjegočistači (Foto: Media Biro)Stigli i snjegočistači
Upoređujući rezultate iz prethodnih sezona, potvruđuju da se broj prolazaka iz mjesec u mjesec povećava, te da ove godine očekuju rekord prometovanih vozila. Osim toga, u fokusu je i unaprijeđenje infrastrukture objekta čija dužina iznosi 4,19 hiljada metara.

- Što se tiče održavanja tunela u prethodnom periodu, bilo je veoma izazovno. To je tunel koji je u ekspolataciji 17 godina. U narednom periodu, već do kraja godine, očekujemo manje intervencije u vidu pranja tunela i nekih intervencija u građevinskom smislu. U narednim godinama, to ćemo intemzivirati i odvojiti veća sredstva, a sve u skladu sa planom redovnog održavanja - rekao je Ljiljanić.

On je ujedno i najavio da će kroz edukaciju građana o elektronskoj naplati putarine, koju trenutno koristi 20% vozača, Monteput poraditi na njenoj popularizaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.