NavMenu

Southern Dunes - Luksuzne vile na arapskim dinama (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 02.04.2021. 15:15
Komentari
Podeli
(Colar Bloom) Nakon vijesti o ogromnom projektu koji očekuje Saudijsku Arabiju pod nazivom Coral Bloom već je predstavljeno nekoliko zanimljivih poduhvata. Bilo je riječi o tome da će se hotelski kapaciteti napajati sistemom koji će koristiti energiiju sunca i vjetra i biti povezani na ogromnu bateriju. Na ovaj način energijom će se snabdijevati i luksuzne vile Southern Dunes planirane u okviru ovog projekta. Koristiće energiju iz istog sistema baterija od 1,2 gigavata koji je projektovan da radi u teškim uslovima koji vladaju u pustinji.

I za ovaj projekat zadužena je firma Foster + Partners. Southern Dunes će obuhvatati 40 luksuznih vila, restoran i centralu hotelsku zgradu koja će se sastojati iz više djelova. Hotelske vile će karakterisati veliki drveni krovovi, dok će djelove na otvorenom za okupljanje i razonodu štititi konstrukcije poput nadstrešnica u formi pečuraka. Većina vila će imati i svoje odvojene bazene. Od materijala za gradnju preovladava drvo, jer je laganije i više odgovara uslovima koji vladaju u pustinji, ali nije precizirano da li su vile u potpunosti od drveta.

Gerard Evenden, direktor Foster + Partners-a rekao je da su izbjegavali da koriste beton i kamen, odnosno materijale sa visokom toplotnom masom. Pojasnio je da kada se ovi materijali zagriju oni zrače i zadržavaju toplotu što nije prijatno u uslovima koji vladaju u pustinji. Cilj je zbog toga koristiti materijale i ugraditi sisteme koji će sniziti temperature u objektima. Odabrani su lagani i jednostavni materijali za gradnju od kojih se mogu napraviti gotovi djelovi na drugoj kolaciji i lako mogu transportovati na mjesto gdje će se vile nalaziti. Na ovaj način se postiže i energetski efikasna gradnja.

Projekat je krenuo sa realizacijom i prvi gosti se očekuju već 2022. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Saobraćaj

Air Montenegro otkazuje letove na liniji Podgorica - Minhen

Nacionalni avio-prevoznik, Air Montenegro, će tokom ljetnje sezone saobraćaj obavljati sa četiri aviona, usljed geopolitičkih prilika koje onemogućavaju obavljanje letova na liniji Podogorica - Tel Aviv. - Uzimajući navedeno u obzir, Air Montenegro je pristupio optimizaciji reda letenja za ljetnju sezonu i donio odluku o otkazivanju letova na liniji Podgorica - Minhen - navodi se u saopštenju. Kompanija će tokom ljeta iz Podgorice

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.