Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 30.01.2023.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Zelena" desetospratnica u Baru, stambeno-poslovni kompleksi i vile sa bazenima širom Crne Gore - Investicije na tržištu nekretnina koje su obilježile 2022. godinu

(Foto: ING Invest/CMM Investment Consulting Group/Sambic Construction/Studio Intesa)
Tržište nekretnina u Crnoj Gori već duži vremenski period veoma je dinamično. Izuzetak nije ni prošla godina. Radilo se i gradilo od juga do sjevera, bez izuzetka. Nikli su i niču novi kvadrati i stambeni kompleksi duž čitave zemlje, najavljene su brojne investicije i projekti.

Ono što je obilježilo godinu za nama svakako je skok cijena kada je ovo tržište u pitanju. Rastuća inflacija prelila se i na sektor nekretnina, te su nastavljena poskupljenja započeta tokom pandemije koronavirusa. Podaci Monstata za treći kvartal prošle godine pokazuju da je tržišna cijena stana u novogradnji u trećem kvartalu iznosila 1.446 EUR i viša je za 20,2% u odnosu na isti period 2021, kada je iznosila 1.203 EUR. Podaci pokazuju i da su kvadrati najskuplji u Podgorici, pa je cijena iznosila 1.469 EUR, što je za 24,2% više u odnosu na treći kvartal prošle godine, kada je kvadrat koštao 1.182 EUR.

Ovo je zvanična statistika, a situacija na terenu pokazuje da se cijene kvadrata stanova i apartmana u Crnoj Gori kreću se od 1.600 EUR u novogradnji u Podgorici do 8.000 u Ski-centru na Bjelasici. Kada je riječ primorju, u Budvi, na primjer, cijena kvadrata stana u prosjeku košta 2.100 EUR, ali ide i do 7.000 EUR. Ista situacija je i u Boki.

Prošle godine došlo je i do značajnog poremećaja kada je riječ o izdavanju stanova, a rat u Ukrajini i dolazak značajnog broja stranaca, naročito Rusa i Ukrajinaca, doveo je i do dvostrukog uvećanja cijena zakupa. To je posebno izraženo na primorju i u Podgorici, pa se garsonjere u glavnom gradu izdaju za 350 EUR, dok jednosobni stanovi idu i do 900 EUR. Slične cijene su i Budvi, ali i ostalim primorskim gradovima.

Ipak, uprkos ovim cijenama, za investitore u sektoru nekretnina krize izgleda nema. Potražnja je i dalje daleko veća od ponude, proda se sve što se sagradi, a na najatraktivnijim lokacijama do prodaje dolazi i prije završetka građevinskih radova. Tome je svakako doprinijelo pojačano interesovanje stranaca, a tome u prilog idu i podaci da je priliv stranih direktnih investicija do kraja novembra prošle godine premašio milijardu. Od toga je u nekretnine uloženo 410,37 mil EUR, što je 67% više nego lani. U ovom segmentu još jednom su prednjačli su investitori iz Njemačke, koji su u nekretnine uložili 66,3 mil EUR. Rusi su u Crnoj Gori kupili nekretnine čija je vrijednost 55,16 mil EUR, dok je na trećem mjestu Srbija sa iznosom investicija od 47,36 mil EUR.

Segment tržišta koji moramo pomenuti, a koji je se već 15 godina intezivno razvija jesu luskuzne nekretnine. Značajan uticaj na rast ovog tržišta imaju kompleksi koji se razvijaju u Boki - Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi, pa je samo u projekte na primorju uloženo više od 2 mlrd EUR. Program ekonomskog državljanstva "oživio" je i sjever države, pa je u Kolašinu počela gradnja velikog broja kondo hotela. To je povuklo i ostale investitore, pa se grade i brojni stambeno-poslovni objekti, ali i brojna turistička naselja sa objektima za izdavanje ali i prodaju jedinica.

Ono što je novi trend u Crnoj Gori, pa i cijelom regionu, jeste sve intezivnija gradnja rizorta. Stručnjaci iz sektora nekretnina smatraju da izgradnja klasičnih zgrada postaje prošlost, dok izgradnja naselja koji brojnim dodatnim sadržajima postaje trend koji će i sami investitori morati da slijede.

Da je zaista tako, pokazuje i naša lista investicija, gdje su čitaoci najviše pažnje posvetili obravo ovakvim objektima.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/ING Invest/Idejno rješenje/Printscreen)
Zaha Place

Kompanija MNE Property Invest u naselju Ilino u Baru planira izgradnju stambeno poslovnog objekta Zaha Place, koji će imati podrum, prizemlje i 10 spratova. Ukupan broj stanova je 154, a njihova struktura je raznovrsna od studio apartmana, jednosobnih i višesobnih jedinica, do luksuznih stanova na poslednjoj etaži. Svi apartmani imaju terase sa fiksnim žardinjerama i prirodnim zelenilom.

Projektom su predviđeni i zeleni krovovi sa bazenima i mobilijarom. Kao jedan od bitnijih uslova definisanih projektnim zadatkom bio je i da većina stanova ima direktan pogled na more, što je ovim u projektu i ispoštovano. Prizemlje je namijenjeno poslovnim prostorima različite tipologije i površina.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Acton/Idejno rješenje/Printscreen)
Acton stambeno-poslovni kompleks u Podgorici

Kompanija Acton planira gradnju stambeno-poslovnog kompleksa u Podgorici, u zahvatu DUP-a Radoje Dakić, izmjene i dopune, u blizini Siti kvarta.

Kako se može vidjeti u idejnom rješenju, predviđena je gradnja kompleksa višeporodičnog stanovanja sa djelatnostima, koji će imati prizemlje, suteren i pet spratova. Bruto građevinska površina planiranih objekata 30.608 m2. Izgradnja kompleksa planirana je kroz šest faza, a predviđena je izgradnja pet objekata, dok poslednja faza podrazumijeva uređenje partera. Projektom je predviđeno da u okviru kompleksa bude 300 stanova, i to 200 jednosobnih, 80 dvosobnih i 20 trosobnih. U okviru kompleksa planiarana su i 64 poslovna prostora.

(Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Sambic Construction/Idejno rješenje/Printscreen)
Stellar Homes

Dolazimo do sledećeg projekta koji je izazvao veliku pažnju naših čitalaca. Riječ je o kompleksu Stellar Homes koji kompanija Sambic razvija na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić u Podgorici. Stambeno-poslovni kompleks zauzima dvije parcele ukupne površine blizu 25.000 m2. Idejnim rješenjem za koje je kompanija dobila odobrenje glavnog državnog arhitekte obuhvaćena je samo jedna parcela površine 14.000 m2, a ukupna površina objekata je koji će biti izgrađeni na njoj je 28.641,26 m2.

Na parceli je formiran blok koji čini šest lamela - lamele A, B, C, D, E i F. Spratnost objekata biće prizemlje plus pet etaža. Za stanovanje je predviđeno 24.305 m2, dok je 4.805 kvadrata namijenjeno poslovanju.Ukupan broj stanova biće 413, od čega 185 garsonjera, 175 jednosobnih, 50 dvosobnih i tri trosobna stana. Projektom su planirana i ukupno 32 posovna prostora.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostrnog planiranja i urbanizma/Golden Project/Idejno rješenje/Printscreen)
Stambeno-poslovni objekat u Novoj Varoši

Kompanija Sigillum & IB planira izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Novoj Varoši u Podgorici. Ukupna bruto građevinska površina objekta biće 3.760.02 m2, a imaće poslovne prostore, poslovne apartmane i dvije podzemne garaže.

Kako se može vidjeti u idejnom rješenju za čiju je izradu bio zadužen studio Golden Project, projektovan je stambeno-poslovni objekat koji se sastoji od dvije podzemne garaže, prizemlja, četiri sprata i mansarde. U prizemlju i na prvom spratu objekta predviđeni su poslovni prostori. Na drugom, trećem, četvrtom spratu i mansardi predviđeno je ukupno 29 poslovnih apartmana. Na etaži mansarde predviđena su dva luksuznija poslovna apartmana, dok su na ostalim spratovima predviđeni manji apartmani. Svaki sprat će imati po devet poslovnih apartmana - po tri dvosobna i šest jednosobnih.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/ING Invest/Idejno rješenje/Printscreen)
Stambeno-poslovni objekat u zahvatu DUP-a Naselje 1. maj Podgorica

Stambeno poslovni objekat gradiće se i u okviru DUP-a Naselje 1. maj u Podgorici, a iza ove investicije stoji kompanija Admiral Holding. Gradiće se dva objekta ukupne bruto građevinske površine od preko 10.000 m2. Obje zgrade će imati podrum, prizemlje i pet nadzemnih etaža.

Prizemlje je namijenjeno poslovnim prostorima različite tipologije i površina. Ukupno je predviđeno 18 poslovnih prostora, 12 u objektu A i šest u objektu B. Na svim ostalim spratovima planirani su stanovi struktura garsonjere, jednosobni, dvosobni i trosobni. Objekat A broji ukupno 57, a objekat B broji ukupno 18 stanova.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Arhiforma/Idejno rješenje/Printscreen)
Stanogradnja u podgoričkom naselju Zabjelo

I dalje smo u Podgorici, u kojoj je, kako možemo vidjeti, najavljen najveći broj investicija. Riječ je o dva projekta u naselju Zabjelo.

Prvi projekat realizuje kompanija Nivel koja planira gradnju stambeno-poslovnog kompleksa, u okviru kojeg će zgrade imati prizemlje i pet spratova. Kako je pojašnjeno u projektu, prizemlje ima mješovitu namjenu, pa su na njemu predviđeni stanovi i poslovni prostori. Nadzemne etaže predviđene su isključivo za stanovanje.

Planirani objekti gradiće se u dvije faze, a kompletan objekat sastoji od tri lamele različitih dimenzija i oblika. U okviru prve faze predviđena je gradnja ukupno 145 stanova, i to 13 garsonjera, 104 jednosobna, 22 dvosobna i 6 trosobnih stanova. Druga faza predviđa izgradnju 106 stanova. Projektom je predviđeno da bude 16 garsonjera, 60 jednosobnih, 17 dvosobnih i 13 trosobnih stanova.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/ING Invest/Idejno rješenje/Printscreen)
Drugi projekat razvija kompanija Investicije i izgradnja. Ovaj investititor u Zabjelu planira gradnju stambeno-poslovnog objekta sa dvije lamele.

Spratnost lamele A je Suteren, prizemlje i pet spratova, dok lamela B ima prizemlje i šest spratova. Komplek će imati ukupno 108 stanova, od čega 12 garsonjera, 71 jednosobnih, 20 dvosobnih i 5 trosobnih stanova.

Emerald Residence Bar

Vraćamo se na primorje, i to ponovo u Bar, gdje u naselju Bjeliši kompanija Avista Realty Group planira izgradnju stambeno-poslovnog objekta. Kompleks Emerald Residence prostiraće se na oko 20.000 m2 i biće sastavljen od četiri zgrade sa 320 stanova.

U okviru kompleksa planirani su i sadržaji sa otvorenim bazenom.

(Foto: CMM Investment Consulting Group)
Pine Village Budva

Sledeći na redu je projekat Pine Village koji u Budvi razvija kompanija CMM Investment Consulting Group. U ovaj kompleks planirano je ulaganje 4 mil EUR, dok je prodajna vrijednost investicije najmanje 7 miliona.

Smješten u naselju Podostrog iznad Budve, kompleks Pine Village prostiraće se na zemljištu od 3.000 m2, sa kojeg se pruža panoramski pogled na cijeli grad i more sa jedne, i na okolne planine sa druge strane.Imaće pet vila površine od 250 do 350 m2, zatim privatni fitnes i SPA centar, otvorene bazene, saunu sa direktnim pristupom zagrijanom zatvorenom bazenu, koji se na privatnoj teritoriji pretvara u otvoreni. Takođe, naselje će imati i sopstvenu recepciju i obezbjeđenje koje radi non stop, sopstveni parking, bioskop na otvorenom i prostor za roštilj.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostoronog planiranja i urbanizma/Angelini/Idejno rješenje/Printscreen)
Kompleks sa 27 vila u Ulcinju

U naselju Liman u Ulcinju, kompanija CMD iz Bara planira izgradnju kompleksa vila i restorana-vidikovca. Kompleks će se sastojati od 27 vila, a ukupna bruto površina svih objekata je 19.271,50 m2.

Sve vile su spratnosti suteren, prizemlje i sprat, odnosno dvije suterenske etaže, prizemlje i sprat. Izgradnja vila planirana je na više urbanističkih parcela. Takođe, u planu je restoran vidikovac sa bazenom.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen)
Kompleks kod Arsenala Tivat

Još jedan projekat razvija se na primorju, tačnije u Tivtu, gdje kompanija Sotko Montenegro planira gradnju stamebno-poslovnog objekta u okviru područja Arsenal. Objekat će imati dvije podzemne etaže, prizemlje i pet spratova.

U prizemlju su projektovani poslovni i prodajni prostori, dok se na višim etažama nalaze apartmanske jedinice, od jednosobnih do petosobnih. Ukupan broj smještajnih jedinica je 49, od čega su 26 jednosobnih, 20 dvosobnih, dva trosobna, te jedan petosoban apartman.

Poslednje dvije etaže povučene su u odnosu na osnovne fasadne ravni, i horizontalno se obogaćuju raskošnim krovnim baštama, bazenima i terasama.

Predstavili smo projekte iz oblasti industrije koji su izazvali najveću pažnju naših čitalaca. Kompletnu listu investicija možete pogledati OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE