NavMenu

U planu gradnja stambenog kompleksa od blizu 30.000 kvadrata u Podgorici - U četiri lamele 200 stanova i 12 poslovnih prostora (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 10.01.2024. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Dokumentacija/Printscreen)
LD Group iz Nikšića planira izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Podgorici, u zahvatu DUP-a Univerzitetski centar. Za izgradnju ovog objekta sredinom 2022. godine izdati su i urbanističko-tehnički uslovi.

To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, koji je investitor podnio Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ukupna površina lokacije za gradnju je 7.441,67 m2 i neizgrađena je.

Prostor DUP-a Univerzitetski centar u Podgorici, zauzima prostor između puta za Marezu, Cetinjskog puta, Zagoričkog puta i bivše fabrike Radoje Dakić, uključujući dio Tološke šume.

Objekat je, prema Izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana Univerzitetski centar, lociran na urbanističkoj parceli broj 36, koju čine katastarske parcele 1372/53, 1350/1, 1385/18, 1386/2 i 1387/44, KO Podgorica I.

U priloženoj dokumentaciji može se vidjeti da ukupna bruto površina objekta sa podrumom iznosi 28.267,54 m2, a neto 24.619,07 kvadrata. Spratnost je Po+P+7+Ps.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Dokumentacija/Printscreen)
Planskom dokumentacijom, lokacija za gradnju predstavlja dio potcjeline 4, koja se sastoji od up 36, 39 i 40. Ova potcjelina je u kompozicionom smislu organizovana kao centralizovani arhitektonski sklop, sa naglašenim unutrašnjim trgom koji predstavlja centar okupljanja budućih korisnika objekata. Stambeni objekti sa sadržajima centralnih djelatnosti su u kompozicionom smislu definisani kao linearni sklopovi pozicionirani obodom lokacije, organizovani po principu kvadratne matrice sa dvojnom simetrijom objekata i ritmičkim ponavljanjem sekundarnih elemenata kompozicije.

Za potrebe stambeno poslovnog objekta, u podrumskom dijelu objekta, predviđena je podzemna garaža sa 235 parking mjesta. U sklopu planirane saobraćajnice "b-b", ispred objekta, predviđeno je još 26 parking mjesta za korisnike unutar stambenog bloka, tako da ukupan broj korisnika planiranih parking mjesta iznosi 261.

U kompozicionom smislu objekat je podeljen na 4 cjeline: lamele 1 i 2, 3 i 4. U funkcionalnom smislu podijeljen je na tri cjeline:
  • Podrumska etaža u kojoj je predviđena podzemna garaža. U garaži je smješteno 235 parking mjesta.
  • Prizemlje poslovne namjene, sa 12 nezavisnih poslovnih prostora.
  • Spratovi objekta na kojima su projektovane lamele 1 i 2, i lamele 3 i 4, sa nezavisnim ulazima na nivou prizemlja, orijentisanim ka dvorištu i vertikalnim komunikacijama.
(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Dokumentacija/Printscreen)
Na 1 etaži je predviđeno ukupno 26 stambenih jedinica. Od drugog do sedmog sprata predviđeno je 25 stambenih jedinica po etaži. Na povučenom spratu planirano je 24 stambenih jedinica, od toga šest stanova u lameli 1, šest stanova u lameli 2, pet u lameli 3 i sedam stanova u lameli 4.

U lameli 1 imaće ukupno 49 stanova - 9 jednosobnih, 26 dvosobnih i 14 trosobnih. Projektom je predviđeno da Lamela 2 ima 48 stanova, od čega 24 dvosobna i 24 trosobna, dok će u Lameli 3 biti ukupno 47 stanova - 30 jednosobnih, 8 dvosobnih i 9 trosobnih. Na kraju, Lamela 4 će imati 56 stanova - 38 jednosobnih, 10 dvosobnih i 8 trosobnih.

Ukupno je u svim lamelama predviđeno 200 stanova - 77 jednosobnih, 68 dvosobnih i 55 trosobnih.

Kolski pristup lokaciji i objektu u nivou prizemlja predviđen je sa planirane pristupne saobraćajnice "b-b" sa jugozapadne strane lokacije, sa koje je istovremeno obezbjeđen i direktan pristup jednom broju parking mjesta na terenu kao i rampi koja vodi do garaže.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Oživljavanje srednjovjekovnog grada Brskova - Kako će izgledati budući kompleks u Mojkovcu (FOTO)

Na konkurs za izradu idejnog rješenja za reinterpretaciju starog utvrđenja i rudarskog naselja Brskovo u Mojkovcu u predviđenom roku stiglo je 12 radova. Prema odluci žirija, dodijeljene su druga i treća nagrada i izvršen jedan otkup. Prva nagrada nije dodijeljena, a nije izvršen ni drugi otkup koji je bio predviđen konkursom. Druga nagrada dodijeljena je radu pod šifrom 16661 koji je stigao iz Srbije. Autorka rješenja Ana Virijević

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.