NavMenu

Radiće se novi DUP Zabjelo-Ljubović - Zbog nelegalne gradnje i prekoračenja spratnosti neophodno sagledati realne potrebe naselja

Izvor: eKapija Srijeda, 24.05.2023. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Vlada crne Gore pokrenula je na poslednjoj sjednici izradu Detaljno-urbanističkog plana (DUP) Zabjelo-Ljubović u Podgorici, a programskim zadatkom predviđeno je preispitivanje postojećeg urbanističkog rješenja, kako u dijelu parcelacije i urbanističkih parametara, tako i u dijelu saobraćajne i druge infrastrukture.

DUP se radi u granicama važećeg plana, odnosno obuhvata područje površine cca 21 ha. Prostor zahvata DUP-a na sjeveru je ograničen saobraćajnicom u podnožju brda Ljubović, a na istoku granicom DUP-a Pobrežje zona G i DUP Pobrežje A, B i C (osovina Ulice Radosava Burića). Južnu granicu čine osovina trase Ulice Branka Miljkovića koja se nadovezuje na granicu DUP-a Zabjelo 9 i granicu DUP-a Stambena zajednica VI Stara varoš, dok zapadnu granicu definiše osovina novoformirane ulice DUP-a Čepurci.

Osnovni cilj koji treba da se postigne izradom DUP-a je obezbjeđivanje planskih preduslova za uređenje i izgradnju, kroz sveobuhvatno i racionalno sagledavanje značaja lokacije i utvrđivanje opsega izgradnje, a na osnovu planskih opredjeljenja, smjernica i kriterijuma sadržanih u planskoj dokumentaciji višeg reda.

Kako je pojašnjeno u odluci, prethodni DUP je nakon brojnih analiza stavljen van snage u cilju njegovog preispitivanja kako ne bi došlo do ugrožavanja javnog interesa daljom realizacijom planiranih sadržaja, koja bi dovela do značajno veće izgrađenosti, broja stambenih jedinica i stanovnika. Programskim zadatkom za izradu DUP-a je predviđeno preispitivanje postojećeg urbanističkog rješenja, kako u dijelu parcelacije i urbanističkih parametara, tako i u dijelu saobraćajne i druge infrastrukture.

- Imajući u vidu i nelegalnu gradnju i prekoračenje spratnosti u odnosu na prethodni planski dokument, neophodno je sagledati realne potrebe naselja u pogledu kapaciteta, namjena i sadržaja, uz prioritetnu obavezu zaštite interesa stanovništva i sprečavanja daljeg ugrožavanja kvaliteta stanovanja - navodi se u dokumentu.

Za rukovodioca izrade DUP-a određena je Miroslava Vujadinović, a naknada rukovodiocu i stručnom timu utvrđena je u ukupnom iznosu od 22.000 eura.

Mapa : Ljubović Podgorica
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.