NavMenu

Da li je povećanje stranih investicija u BiH za pohvalu - Šta kažu ekonomisti?

Izvor: BHRT Nedjelja, 19.05.2024. 15:26
Komentari
Podeli
Direktne strane investicije u BiH 2023. iznosile 1,7 mlrd KM (Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)Direktne strane investicije u BiH 2023. iznosile 1,7 mlrd KM

Strani ulagači su prošle godine u našu zemlju, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, investirali 1,7 mlrd KM, što je za 233 mil KM više nego godinu prije. Najviše se ulagalo u trgovinu, bankarstvo i energetski sektor. No, da povećanje nije suštinsko, već samo vrijednosno, jedno je od zapažanja ekonomskih stručnjaka koje prenosi BHRT.

Kako se navodi u ovom tekstu BHRT-а, strane investicije su za 16 odsto veće u prošloj u odnosu na 2022. godinu.
Direktne strane investicije u našu zemlju prošle godine iznosile su milijardu i 708 miliona KM, što je za 233 mil КМ više u odnosu na 2022. i skoro dva puta više nego 2020. godine. Po visini ulaganja izdvaja se nekoliko država i sektora u koje se investiralo.

- Zemlje koje su najviše ulagale u BiH su Rusija, Holandija, potom Hrvatska, Velika Britanija i Turska. Što se tiče sektora ulaganja u kojima je najveći priliv stranih ulaganja registriran, to je sektor finansijsko-uslužnih djelatnosti, potom proizvodnje, trgovine i ostalo - navodi Jasmina Penava iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Iako bi se, posmatrajući statističke podatke, moglo zaključiti da BiH postaje atraktivna destinacija za ulaganje, prema mišljenju ekonomista, iznos stranih investicija nije nešto čime se možemo pohvaliti. Rast investicija je, smatraju, u prvom redu rezultat inflacije, ali i knjigovodstvene akrobatike, gdje kompanije u stranom vlasništvu reinvestiranje svoje dobiti ostvarene u BiH knjiže kao ulaganje.

- Mi moramo da imamo mnogo veći porast kad su u pitanju inostrane investicije, koje treba da budu izražene u milijardama, da bismo mogli da kažemo da smo nešto uradili. Ali opet bolje je to nego ono što smo imali prethodnih godina, da smo na istom nivou ili minimalnim porastom koji je skoro zanemariv. Ili ne daj Bože da imamo stagnaciju. Znači, to je skroman rezultat. Ne možemo biti zadovoljni tim . smatra ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

- Povećanje nije suštinsko, već samo vrijednosno. Jedan vrlo problematičan podatak je da se među vodećim investitorima pojavljuje Ruska Federacija, a znamo da uglavnom nema nekih novih ulaganja iz Ruske Federacije koje možemo osjetiti. Tako da je pitanje šta su tu stvarna ulaganja ili je možda u pitanju pokušaj nekog da izbjegne sankcije - ističe ekonomski analitičar Igor Gavran.


Strani investitori koji već posluju u BiH ističu niz naših komparativnih prednosti kao što su povoljan geografski položaj, blizina zapadnoj Evropi, solidna infrastruktura, niska cijena energije i povoljna cijena rada. Naravno, postoje i mane koje odvraćaju od ulaganja u BiH.

- Politička stabilnost i koliko je radne snage stvarno raspoloživo i koliko je radna snaga obučena. To su ozbiljni izazovi i svako onda treba za sebe da procijeni da li je spreman da rizikuje. Da li se osjeća spremnim i sposobnim da riješi te izazove da bi profitirao od ovih komparativnih prednosti - navodi Edin Dacić, predsjednik Savjeta stranih investitora Područne privredne komore Banjaluka.

Od 1995. godine strani investitori su u Bosnu i Hercegovinu uložili oko 20 mlrd KM. Na prvu zvuči mnogo, ali u stvari i nije kada se zna da je u pitanju period od 29 godina i da je u pojedine zemlje regiona uloženo nekoliko puta više.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.06.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Pljevlja će dobiti moderan bolnički kompleks na preko 26.000 kvadrata - Raspisan tender za projektovanje i gradnju vrijedan blizu 40 mil EUR

Pljevlja bi u naredne tri godine mogla da dobiju moderan bolnički objekat koji će se prostirati na preko od 26.000 m2. Naime, Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za projektovanje i izgradnju novog objekta Opšte bolnice u ovom gradu. Vrijednost radova je 32 mil EUR bez, odnosno 38,72 miliona sa PDV-om. U glavnom objektu biće smješteno 16 funkcionalnih cjelina i 140 bolničkih kreveta u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.