NavMenu

Udruženje poslodavaca FBiH: Radnik mora zaraditi jednu platu za sebe, jednu za državu

Izvor: bljesak.info Nedjelja, 19.05.2024. 15:25
Komentari
Podeli
Rad na crno i plate iz koverte, jedna su od posljedica velikih opterećenja na platu, upozoravaju u UPFBiH - ilustracija (Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)Rad na crno i plate iz koverte, jedna su od posljedica velikih opterećenja na platu, upozoravaju u UPFBiH - ilustracija

Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) organizirali su sastanak s poslodavcima Grada Mostara na kojem se razgovaralo o problemima i preprekama za kvalitetnije poslovanje u lokalnim zajednicama, te o aktivnostima koje je potrebno poduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta.

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić naglasio je kako su ključni problemi u FBiH i dalje vezani za fiskalne i parafiskalne namete, opterećenja koja imaju gospodarstvenici u svom poslovanju, te za radnu snagu, odnosno potrebu liberalizacije tržišta rada.

- Imamo veliki trend odlaska radnika iz BiH, a s druge strane, kao odgovor na tu manjkavost i taj nedostatak u sistemu nemamo odgovarajuću mjeru države za liberalizaciju uvoza radne snage, što je trend svugdje u svijetu, posebno u zemljama u okruženju - naglasio je Nenadić, a prenosi Bljesak info.

Govoreći o opterećenjima na plaću, kazao je kako je trenutno situacija takva da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu.

- Opterećenje cijene rada je zaista neizdrživo. Preko 72-73 posto su opterećenja na neto plaću radnika prema državi samo kada se radi o porezima i doprinosima, a kada se tome dodaju i neka druga opterećenja prema javnom sektoru, vi danas imate situaciju koja je vrlo približna stanju plaća radniku, plaća državi. Nije samo važno da tu plaću mora poslodavac da isplati, puno važnije od toga je da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu. I tu se onda javljaju svi oni problemi o kojima slušamo svakodnevno - te rad na crno, neprijavljeni radnici, isplata iz koverata i ostalo - istakao je Nenadić.

Kako je kazao, sve to vodi u jedan veći kaos, u još veći problem i jedno nesređeno stanje. Napomenuo je i kako svoje stavove preispituju na razini reprezentativnog Udruženja poslodavaca.

'Mi otprilike okupljamo blizu polovice svih registriranih gospodarskih društava i obrta u FBiH i smatramo da smo vrlo reprezentativni da upozorimo vlasti i da im ukažemo na ono što su naši ključni prioriteti i interesi. Uostalom, to nam je po međunarodnim i domaćim propisima i obaveza - kazao je Nenadić.

Po njegovim riječima, jedna smo od rijetkih zemalja koja ima napisanu knjigu parafiskalnih opterećenja te da ih je ukupno 3.200 na nivou FBiH.

- Vi više ne možete da zamislite oblast u kojoj nemamo neko parafiskalno opterećenje, bilo da su to naknade za turističku taksu, bilo da su to vode, šume, rijeke, zaštita okoliša, vjerovatno disanje zraka i ostalo. To evropsko tržište i konkurencijski odnosi ne mogu izdržati, tako da to u konačnici rezultira veoma limitiranim razvojem, stranim ulaganjima, investicijama i ostalo. U tom kontekstu očekujemo da se makar dio ovih ključnih opterećenja za privredu eliminiraju, istakao je Nenadić.

Kako je kazao, puno se razgovara i o pokrenutim izmjenama propisa u oblasti rada i zapošljavanja, naglasivši kako smo jedna od rijetkih zemalja u kojima studenti nemaju pravo rada, te da su pokrenuli inicijativu kako bi se omogućio rad redovnih studenata. Napomenuo je i kako o svim tim problemima već mjesecima vrlo sistemski razgovaraju s gospodarstvenicima na terenu, te da će po završetku ovog kruga sastanaka o svemu tome obavijestiti vlasti.

- Moramo učiniti sve da zaustavimo odlazak mladih ljudi i generalno stanovništva, moramo omogućiti liberalizaciju uvoza strane radne snage tamo gdje domaće nema, moramo promijeniti pristup trošenju javnih fondova kroz projekte zapošljavanja. I sve su to, pored brojnih drugih, teme o kojima ćemo razgovarati. Po završetku ovog kruga obilaska terena, o svemu tome ćemo obavijestiti vlasti i nadamo se jednoj unapređenoj saradnji kako bismo makar dio ovih problema zajednički rješavali - poručio je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.06.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Pljevlja će dobiti moderan bolnički kompleks na preko 26.000 kvadrata - Raspisan tender za projektovanje i gradnju vrijedan blizu 40 mil EUR

Pljevlja bi u naredne tri godine mogla da dobiju moderan bolnički objekat koji će se prostirati na preko od 26.000 m2. Naime, Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za projektovanje i izgradnju novog objekta Opšte bolnice u ovom gradu. Vrijednost radova je 32 mil EUR bez, odnosno 38,72 miliona sa PDV-om. U glavnom objektu biće smješteno 16 funkcionalnih cjelina i 140 bolničkih kreveta u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.