NavMenu

Gradska i Zelenička luka - Neiskorišten potencijal nautičkog turizma Herceg Novog

Izvor: rthn.co.me Nedjelja, 21.04.2024. 10:24
Komentari
Podeli
Gradska luka (Foto: eKapija)Gradska luka
Opština Herceg Novi posjeduje izuzetan potencijal, koji nije u potpunosti iskorišten, u cilju razvoja maritivnog i nautičkog turizma. U gradu je sve više gostiju u ovom pretsezonskom periodu. Očekuje se i dobra nautička sezona.

Direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom na Škveru Božo Ukropina, za RTHN ocjenjuje da tradicionalno nautička sezona počinje oko 1. maja:

- Tako će biti i ove godine, mada smo mi već imali uplovljavanje nekoliko jedrilica prethodne sedmice. To su pojedinačni slučajevi i imali smo dva puta dolazak turističkog broda Knez Lipovac, što do sada u ovo doba godine nije bio slučaj i to ohrabruje. Ipak neke veće najave nismo imali, mada buking dolazi kasnije. Uglavnom, za 1.maj imamo najavljen dolazak nekoliko plovila iz Poljske i pretpostavljam da će jedna grupa brodova iz Dubrovačke flotile doći kod nas, nakon 1. maja - očekuje Ukropna.

Veći buking očekuje se od sredine maja i dolazak velikih brodova u gradsku luku.

- Za vikend ćemo vraćati mostiće. Obnovićemo sve što možemo na lukobranu, kako bi goste dočekali na pravi način. Pravimo nove kapije na lukobranu, biće osvježen mobilijar. Potpuno ćemo uraditi nove reklamne table sa informacijama o gradskoj luci i vratiti pingvine za napajanje plovila vodom i strujom, čime ćemo spremno dočekati prve goste - najavio je Ukropina.

Ukropina za RTHN je kazao da Herceg Novi nema adekvatnu gradsku luku, nema iskorišćenost, jer nema vezove.

- Luka nije iskorišćena ni 10% svog kapaciteta. Luka ima oko 200 vezova, ali kada se uredi produženjem pristaništa, može da bude i dvostruko veći kapacitet i da se zaštiti sa zapadne strane, na adekvatan način. Potrebno je da se projektuju i postave pontoni, te da svaki vez ima svoj broj barke, da se sa pontona može doći do plovila. E to je luka, to je pristanište što se daje klijentima, prvenstveno gradu. Mi kao agencija gazdujemo samo sa pristaništem, nismo imali adekvatne ugovor sa Morskim dobrom - ocjenjuje Ukropina.

Status hercegnovske luke nije riješen od 2009. godine uprkos višegodišnjim brojnim pokušajima i inicijativama Agencije za gazdovanje gradskom lukom i lokalne samouprave upućenim ka Vladi, Morskom dobru i Lučkoj kapetaniji. Rješavanje imovinsko pravnih odnosa na području Gradske luke ključno je, kako bi se luka dala na upravljanje lokalnoj samoupravi. U Morskom dobru pokrenuto je niz procedura kako bi riješili to pitanje.


Zelenička luka nema adekvatnu namjenu

Ukropina komentariše da Lučka kapetanija i Zelenička luka, pored toga što je u funkciji granične luke, bi trebalo da se unaprijedi. Lučka kapetanija je u zgradi stare Željezničke stanice, u neuslovnim prostorijama. Zelenička luka slovi i kao trgovačka luka, koja je neupotrebljiva, sa brojnim nedostacima i oštećenjima, koje je prouzrokovalo vrijeme i uticaj mora,sa nedefinisanim statusom.

- Posljednih godina je aktuelna mogućnost da sidrište ispred luke Zelenike, bude za početak rezervna varijanta, u slučaju lošeg vremena, za kruzere, koji dolaze u Boku Kotorsku. Kruzeri plove od marta do decembra. Postojalo je i interesovanje agencija, da se iskoristi taj vid boravka na sidrištu, koje ispunjava sve uslove, uključujući saglasnosti Morskog dobra i lučke kapetanij. Uvijek se čeka neki papir. Luka je došla u privatne ruke firme Mješovitog i od toga nema koristi ni Zelenika, ni Herceg Novi, ni država, a ni sama firma, koja upravalja, kao titular same luke. Potencijali za pretovar rasutog tereta bili su značajni u prethodnom periodu, kada je postojala željeznica, koja je donijela život tom dijelu obale. Inače, čitava obala kuda je prošla željeznica, jedno od najljepših i sređuje se. Luka je bila okosnica razvoja, još od 1903.godine nije bilo puteva, niti autobusa i sama željeznica je donijela more mogućnosti i prvi hotel na primorju. Kod stare željezničke stanice sada kapetanije pomorske plovne jedinice, gdje je punkt za čekiranje, prema plaži Marinero, put je devastiran, zbog neriješenih imovinskih odnosa, što pruža vrlo ružnu sliku gostima, našim klijentima, svima nama - ocjenjuje Ukropina.

Najpovoljnije sidrište u Herceg Novom je na prostoru Zelenike.

- Pristalica sam svih vidova turizma, koji donosi novu vrijednost. Kotor je dobar primjer. Više mi zagađujemo naše more, nego sami kruzeri. Tone plastike i smeća leže u zalivu, evo za koji dan imaćemo čišćenje podmorja Škvera, Rosa i ušća rijeke Sutorine. To će biti organizovano povodom 22. aprila - kaže Ukropina i ocjenjuje da ne postoji nikakvo opravdanje za ovako stanje, već bi trebalo više raditi na infrastrukturi, "da privučemo goste, jer ova država treba da živi od onoga što može, a Bog nam je dao obalu kakvu malo ko ima".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Budva poskupjela, turista manje

Da li je opšte poskupljenje od trgovačkih do ugostiteljskih objekata, plaža i noćnih klubova, razlog što Budva u špicu sezone ima manje gostiju nego lani, ostaje da se vidi kada se sumiraju konačni rezultati ove ljetnje sezone. Ono što je činjenica je da su cijene znatno veće nego prošle, a toga su najviše svjedoci stanovnici Budve, koji se iz ljeta u ljeto suočavaju sa pravom poplavom povećanja cijena, koje su mijenjaju na dnevnom

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.