NavMenu

Traže se konsultanti za praćenje procesa spajanja Željezničkog prevoza i Održavanja željezničkih voznih sredstava

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.03.2024. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Martyn Jandula)
Vlada je nedavno donijela odluku o pripajanju preduzeća Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) Željezničkom prevozu Crne Gore, a sada je i raspisan tender za izbor konsultanta koji će pratiti ovaj proces.

Kako je naznačeno u tenderu, izabrani konsultanat će učestvovati u izradi, praćenju i kontroli procesa pripajanja AD
Održavanje željezničkih voznih sredstava Željezničkom prevozu Crne.

Konsultantske usluge podrazumijevaju izradu strategije spajanja, kao i pravno savjetovanje u okviru strategije shodno odredbama Zakona o privrednim društvima. Takođe, izabrani konsultant imaće obavezu pravnog savjetovanja od početka postupka restruktuiranja spajanjem putem pripajanja Održavanja željezničkih voznih sredstava Željezničkom prevozu Crne Gore, do kraja postupka restruktuiranja, uključujući i izradu nacrta ugovora o spajanju društava uključenih u spajanje shodno Zakonu o privrednim društvima.

Na kraju, tender podrazumijeva i usluge praćenja cijelog procesa pripajanja, te izradu i kontrolu samog procesa pripajanja, a koje se odnosi na postupak spajanja dva preduzeća putem pripajanja.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. aprila, a maksimalan rok izvršenja usluge je šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Više informacija OVDJE.

Podsjetimo, Vlada je na jednoj od sjednica u februaru usvojila informaciju o spajanju ova dva preduzeća, a prije toga je i ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović najavio ovu mogućnost, ističući da je cilj efikasno i finansijski održivo preduzeće.

Analiza Ekonomskog fakulteta pokazala je da je odluka Vlade da pripoji Održavanje željezničkih voznih sredstava Željezničkom prevozu ekonomski opravdana i jedino moguće rješenje, kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje željeznice. Međutim, poznavaoci prilika u željeznici pozvali su da se taj posao ne radi ishitreno, jer se plaše da bi novoformirano preduzeće moglo biti u gorem stanju od onog u kojem su trenutno dvije kompanije
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.