NavMenu

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Izvor: Energetski portal Srijeda, 27.03.2024. 16:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Zsuzsa Bóka)Ilustracija
Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do lokacije, potom instaliranje panela, postavljanje invertora i ostale potrebne infrastrukture, i na kraju provera da sistem funkcioniše – poverena je timu inženjera kompanije.

Primjena ovog metoda podrazumijeva da će investitoru, JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Sarajevo, biti predstavljen krajnji proizvod, odnosno potpuno funkcionalno postrojenje spremno za rad.

Do kraja mjeseca, trebalo bi da otpočne izgradnja solarne elektrane, s obzirom da se pripremni radovi bliže kraju. Investitor je pripremio teren, dok ekipa kompanije uskoro počinje sa kopanjem drenažnih kanala i rovova za kablove.

Za izgradnju ovog objekta biće korišteni solarni paneli Luxor Solar, dok će Fronius invertori biti zaduženi za konvertovanje struje.

FNE Rešetnica nalaziće se na lokaciji od oko 900 metara nadmorske visine, a plato na kom će se prostirati zauzima oko 8.200 m2.


Širom BiH postoji veliki potencijal za efikasno korištenje sunčeve svjetlosti za proizvodnju energije visokog prinosa, s obzirom da je broj sunčanih sati veći i za do 30% u odnosu na na primjer Njemačku, koja se ipak maksimalno okrenula obnovljivim izvorima energije.

Predviđeno je da solarna elektrana proizvede procjenjenu godišnju energiju od 1.411 MWh.

Kompanija MT-Komex spoznala je da svojim dugogodišnjim iskustvom i znanjem može da pomogne razvoju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije u BiH osnivanjem MT‑Komex BH d.o.o. Osim ugovora za izgradnju FNE Rešetnica, u toku su pregovori za izgradnju još nekoliko solarnih elektrana u BiH, kako na krovu tako i na zemlji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Ze rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.