NavMenu

Isporuke ruske sirove nafte skočile na najviši nivo ove godine

Izvor: RT Balkan Srijeda, 13.03.2024. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)Ilustracija
Ruski izvoz sirove nafte pomorskim putem porastao je na najviši nivo ove godine. Isporuke ruske sirove nafte morskim putem u nedelji do 10. marta popele su se na 3,7 miliona barela dnevno, što je najviši nivo ove godine, navodi "Blumberg".

Manje promjenljiv četvoronedeljni prosek takođe je porastao, za oko 50.000 barela dnevno na 3,36 miliona barela dnevno. Nedeljne isporuke bile su oko 120.000 barela dnevno iznad prosjeka zabilježenog u maju i junu, ili oko 420.000 barela dnevno iznad ruskog cilja za prvi kvartal.

Prosjek za četiri nedelje bio je oko 80.000 barela dnevno iznad cilja.

Skok od 590.000 barela dnevno u nedelji do 10. marta usledio je ubrzo nakon što je Moskva obnovila svoju posvećenost nastojanjima OPEK+ da spriječi globalni suficit i poveća cijene ograničavanjem proizvodnje. Rusija je najavila da će u drugom kvartalu ograničiti proizvodnju sirove nafte.

Bruto vrijednost isporuka sirove nafte skočila je na najviši nivo od oktobra, popevši se na 1,86 mlrd USD tokom sedmodnevnog perioda, uprkos zapadnim sankcijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.