NavMenu

Bogata vinska i gastro ponuda na Festivalu vina i ukljeve u Virpazaru - Priznanja za vinarije Vukićević i Rajković

Izvor: Media Biro Ponedjeljak, 11.03.2024. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Tokom 26. Festivala vina i ukljeve veliki broj posjetilaca imao je priliku da uživa u bogatoj vinskoj i gastro ponudi crmničkog kraja, te da se zabavi uz kvalitetan muzički program.

Tomislav Ukšanović, predsjednik Mjesne zajednice Crmnica, koja je i organizator Festivala vina i ukljeve, istakao je veliko zadovoljstvo načinom na koji je sve proteklo, te podsjetio da je ovo jedna od najznačajnijih crmničkih i barskih fešti.

- Ovaj festival je počeo da se održava davne 1992. godine i nije značajan samo za Crmnicu nego i za cijelu Crnu Goru, a pogotovo za basen Skadarskog jezera gdje se nalazi najveći dio proizvođača grožđa i vina. Ovo je festival koji je bio pokretač mnogo drugih festivala u Crnoj Gori jer je bio jedini koji se bavio poljoprivredom i turizmom, a imao je i sportski duh zahvaljujući takmičenju naših kajakaša - istakao je Ukšanović.

Osim štandova na kojima su se mogli isprobati specijaliteti od ribe, prvenstveno ukljeve, glavni fokus manifestacije je i ove godine stavljen na ponudu vinara i proizvođača grožđa ne samo iz crmničkog kraja, već i iz cijele Crne Gore. Iako je prethodna godina bila problematična kada je u pitanju zaštita vinove loze, vinari su se potrudili da na Festivalu izlože proizvode visokog kvaliteta. Ovom prilikom su za najbolje dodijeljene i prikladne nagrade.

- Imamo nekih 15 izlagača sa 35 uzoraka. Sam broj medalja koje su im dodijeljene - šest zlatnih, 12 srebrnih, deset bronzanih - govori da su mlada vina koja su proizveli prethodne sezone odlična vina. Naši proizvođači znaju da naprave dobro vino, ispoštuju cijele postupke da se očuva tradicija, ali i da primijene nove tehnologije. Možemo sa tim vinima da konkurišemo ne samo u regionu nego i svjetskim vinima - poručio je predsjednik MZ Crmnica.

Zbog ovakvog visokog kvaliteta predstavljenih vina komisija je imala težak zadatak da izabere one najbolje. Osim nagrada za najbolja vina u kategoriji bijelih, crvenih i roze, posebni pehari su dodijeljeni za najbolje ocijenjeno vino festivala i najbolje crmničko vino.

Nagrada za Najbolje ocijenjeno vino na festivalu pripala je Filipu Vukićeviću iz Vinarije Vukićević.

- Tradicionalno učestvujemo na festivalu, prvo uzastopno moj otac, a onda sam i ja nastavio da se takmičim i pojavljujem na ovoj manifestaciji. Ovo je takmičenje mladih vina, a nagrade pokazuju da imaju potencijal da kasnije budu sve bolja i bolja. Učestvovali smo sa dvije etikete crvenih vina i rozeom i za sva vina smo dobili nagrade koje nam izuzetno znače - kazao je Vukićević.

Vranac Vinarije Rajković ovom prilikom je proglašen za najbolje crmničko vino.

- Medalja nam znači kao potvrda da svoj posao radimo iz srca, ljubavi i da to dobro radimo. Ovo je prilika da naši prijatelji koji nemaju vremena da dođu u vinariju odvoje jedan dan i dođu na Virpazar da probaju naša, ali i sva druga crmnička vina. U 90 posto izdanja Festivala vina i ukljeve sam učestvovao, svake godine je sve bolje i bolje - kazao je predstavnik vinarije Rajković, Miloš Rajković.

Nakon dodjele nagrada i spektakularne tačke FA Rumija nastupila je pop pjevačica Ema Čivović, dok je sjajno raspoloženje nastavljeno koncertom čuvenog Kneza koji je rasplesao mnogobrojnu publiku koja je pjevala uz sve njegove hitove, ali i obrade dobro poznatih pjesama ex-YU scene. Festival je na energičan način završen nastupom Cuba benda.

Organizatori Festivala vina i ukljeve su bili MZ Crmnica i Udruženje vinara, a pokrovitelji Opština Bar i Turistička organizacija Bar.

- Ekipa koja organizuje festival je jako iskusna, posjećenost je bila odlična, sve je proteklo kako smo planirali, tako da možemo biti zadovoljni - podvukao je Tomislav Ukšanović, predsjednik Mjesne zajednice Crmnica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.