NavMenu

Veliki potencijal rudarskog startapa iza kojeg stoje Gejts i Bezos

Izvor: seebiz.eu Srijeda, 06.03.2024. 10:20
Komentari
Podeli
Ruda bakra (Foto: Aleksandr Pobedimskiy/shutterstock.com)Ruda bakra
KoBold Metals, rudarska kompanija koju podržavaju milijarderi, uključujući Bila Gejtsa i Džefa Bezosa, optimističan je u pogledu potencijala otkrivanja nekih od najtraženijih energetskih tranzicionih metala.

Ova vijest dolazi ubrzo nakon što je kompanija za istraživanje metala iz Silicijumske doline objavila rijetko otkriće ogromnog nalazišta bakra u Zambiji.

Džoš Goldman, predsjednik kompanije KoBold Metals, rekao je za CNBC da su investitori kompanije oduševljeni otkrićem, posebno u vrijeme kada se rudarska industrija bori da održi korak sa energetskom tranzicijom koja zahtijeva mnogo metala.

- Oni su oduševljeni ovom viješću, jer smo to i namjeravali da uradimo. Svrha kompanije je da otkrije, pronađe i razvije mineralne resurse koji su nam potrebni za energetsku tranziciju - rekao je Goldman putem video konferencije.

- Ovo je prva velika pobjeda za kompaniju i jedno je od najneobičnijih rudnih tijela na svijetu - dodao je on.

KoBold Metals kaže da koristi vještačku inteligenciju za kreiranje "mape blaga" koja će pomoći u pronalaženju novih nalazišta materijala kao što su bakar, litijum, kobalt i nikl. Kompanija trenutno ima više od 60 projekata u fazi istraživanja u nekoliko zemalja.

Poenta kompanije je da bude serijski uspješna u istraživanju - kako da poboljša ukupni uspjeh istraživanja, tako i da smanji kapitalni intenzitet otkrića.

Investitori startapa uključuju američku firmu rizičnog kapitala Andreessen Horovitz, norveškog energetskog giganta Equinor, najveću svjetsku rudarsku grupu BHP i Breakthrough Energy, klimatski i tehnološki fond koji je osnovao Bil Gjets 2015. godine.

Podržavaoci Breakthrough Energy su Rej Dalio iz Bridgewater Associates, Ričard Branson iz Virgin Group, Jack Ma iz Alibabe i Džef Bezos iz Amazona.

KoBold Metals se sada fokusira na razvoj svog projekta Mingomba u Zambiji, za koji očekuje da će početi da proizvodi bakar u roku od 10 godina, i otkrivanje sledećeg izvora kritičnih minerala, navodi Goldman.


- Bakarni pojas Centralne Afrike je dio svijeta gdje možete pronaći stvari ovog izuzetnog kvaliteta. I zato smo ovdje. Geologija je izvanredna - rekao je.

- Ne samo da do sada nije bilo takvih depozita, radi se o tome da ima još toga da se nađe. Evo Mingombe - a gdje je onda sledeća Mingomba posle ovoga? Ovo je dio svijeta gdje možemo pronaći resurse ovog obima i kvaliteta, a Zambija pruža operativno okruženje koje je zaista izvanredno - dodao je on.

Bakar je veoma tražen za njegovu upotrebu u infrastrukturi obnovljive energije, sistemima za skladištenje energije i električnim vozilima. Zambija je drugi najveći proizvođač bakra u Africi posle Demokratske Republike Kongo.

KoBold Metals je saopštio da većina trenutno iskopanog bakra ima sadržaj rude od oko 0,6%, dok njegovo ležište Mingomba ima sadržaj bakra više od 5%.

- To znači da morate da kopate mnogo manje kamena da biste dobili istu količinu bakra - rekao je Goldman.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.