NavMenu

Trebinje na putu da postane centar kongresnog turizma

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 04.03.2024. 16:07
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
Status turističkog mjesta Trebinja je neupitan, a osim tranzitnog, vjerskog, adrenalisnkog, ovaj grad je na putu da postane i centar kongresnog turizma. Veliki skupovi poput Samita energetike već su prerasli postojeće kapacitete i postoji potreba za novom kongresnom salom. Raspisan je konkurs za idejno rješenje za taj objekat, čiju će izgradnju finansirati Elektroprivreda Republike Srpske.

Trebinje, zbog svog geografskog položaja, blage klime i ljepote, sve češće je izbor i za ogranizaciju velikih skupova i kongresa - naučnih, političkih, kulturnih. Sala Kultrunog centra sa 300 sjedećih mjesta nije dovoljna, pa će kapaciteti biti proširivani novim kongresnim centrom. Konkurs za idejno rješenje otvoren je do 7. marta.

- To je veoma značajno ljeto i udarni termini popunjeni ali iskoristiti period od septmbra do aprila kako bi se nekim manifestacijama kongresnog tipa popunio grad i smještajni kapaciteti - rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Budući kongresni centar gradiće se na lokaciji Novog Trebinja, a sve će finasirati Elektroprivreda Srpske.

- Nakon odabira rješenja ide projektna dokumentacija u ovoj godini, a gradnja da počne u 2025. ili 2026. godini. Za javne površine, kongresni centar, hoteli, sportski centar, grad treba da se širi treba sačuvati postojeće jezgro, zato je opredjeljenje da se prvo grade javne površine i centri pa onda ide ostala stambena gradnja - istakao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.


Velika kongresna sala, prateći sadržaji, ali i novi smještajni kapaciteti neophodni su i za organizaciju najbrojnijeg skupa - Samita energetike. U danima održavanja u gradu se traži mjesto više, a za ovogodišnji SET očekuje se dolazak oko hiljadu učesnika.

- Vijesnici otvranja sezone, napunimo grad, svima to odgovara, ali smještajni kapaciteti su nedovoljni. Samit je prerastao kapactete, vrijeme je da iniciramo gradnju objekata i kongresnog centra - poručio je Aleksandar Branković, direktor SET-a.

Idejno rješenje za novi kongesni centar izabraće stručna komsija, koju čine dekani arhitektonskih fakulteta iz Srpske i regiona. Odabrano rješenje biće predstavljeno u okivru programa Samita energetike, a gradnja bi trebalo da počne naredne godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.