NavMenu

Dođu do penzije, a i dalje maloljetni - Osobe rođene 29. februara rođendan slave svake četvrte godine

Izvor: BBC News na srpskom Četvrtak, 29.02.2024. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Robert Anderson)
Đoakino Rosini, italijanski kompozitor iz 19. vijeka, vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi, američki reper Dža Rul, španski premijer Pedro Sančez i, po nekim procjenama, još oko pet miliona ljudi u svijetu, kako prenosi BBC, rođeni su prestupne godine. A šansa da se rodite na ovaj dan, navodi se u tekstu, jeste 1:1.461.

Jedan od onih koji su rođeni baš na taj dan je i sagovornik u ovom tekstu BBC-ja, zaječarski endokrinolog Aleksandar Aleksić, rođen 1968, koji bi i danas bio maloljetan kada bi se godine života računale svake prestupne.

- Stalno se vadim da sam pubertetlija zarobljen u tijelu odraslog čovjeka i da punim 14 godina, pa mi je to olakšavajuća okolnost - kaže Aleksić.

On je u svom životu imao različite situacija u vezi sa njegovim datumom rođenja.

- Bilo je toga i da kažu - ovaj datum ne postoji - navodi on, a u svom životu je, kako kaže, upoznao samo dvije osobe rođene 29. februara. Jednom je to bilo na recepciji jednog zlatiborskog hotela gdje je odsjeo tokom nekog lekarskog kongresa. Upoznao je ženu rođenu ne samo istog dana, već i iste godine - 1968.

- Pošto radim u ordinaciji na Visokoj strukovnoj medicinskoj školi u Ćupriji, imam i studentkinju rođenu 29. februara, pa jedno drugom svake četvrte godine čestitamo rođendan - kaže Aleksić.

On inače tradicionalno već 20 godina rođendan slavi u kafani, uz društvo sa fakulteta, njih i porodicu. Sa nekim prijateljima i kolegama koji žive u drugim gradovima Srbije se baš i viđa svake prestupne godine, na njegov rođendan.

- Neki su me pitali: "Pa što baš u četvrtak, je l ne može u petak ili subotu?". Ja im odgovorim da ne može. Čekam rođendan četiri godine i sad ću baš da ga pomjeram za vikend - priča Aleksić kroz osmjeh.

Baš kao i Aleksić, tokom prostih godina, rođendan 1. marta proslavlja i njegova sugrađanka Anđela Mihajlović, inače apsolventkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, rođena 2000. godine. Dan njenog rođenja je neretko povod za početak razgovora. Često se šale da, recimo, 2024. puni šest godina, ili da je uvijek najmlađa u društvu.

Ove godine deveti put svjećice na torti gasiće i Čedomir Miljković.

- Kada nije prestupna (godina), moja teorija je da treba da se slavi 28. februara na 1. mart, nekako između, kada kao pada 29. februar. U prevodu, veselje od dva dana. Ali to nikada nisam radio, obično bude dan posle - priča beogradski di-džej, poznatiji kao BKO, rođen 1988.

Kako on kaže, možda će nešto posebno da smisli za proslavu jubilarnog 40, odnosno 10. rođendana. On zbog ovog datuma često izmami osmjeh ljudima na licu.

- Kada me policija zaustavi i vidi 29. februar, promijeni im se raspoloženje i odmah osmjeh na lice - kaže on.

Lakšu glavobolju zadaju mu samo društvene mreže. Nervira ga što Fejsbuk prijateljima prikazuje 28. februar kao dan rođenja, pa svi pohitaju da mu tada čestitaju.

BBC u ovom tekstu navodi i kako se zapravo "desio" 29. novembar.

Pojava prestupnog dana, kao i godine, seže do poslednjeg vijeka prije nove ere i reforme kalendara Julija Cezara u starom Rimu. Težilo se usklađivanju kalendarske godine, koja ima 365 dana, i solarne. Solarna (sunčeva), odnosno tropska godina, traje koliko i Zemljina revolucija, kretanje planete oko Sunca - 365 dana, pet sati, 48 minuta i 45 sekunde. Ovu razliku svake četvrte godine nadomijesti dodatni, prestupni dan - 29. februar.

Ali izgleda da nije od početka bilo tako. Prema navodima engleskog profesora matematike Ijana Stjuarta, kako prenosi BBC, februar je u vrijeme Julija Cezara imao 30 dana, ali mu je nekoliko oduzeto i dodato tada najkraćem mjesecu, avgustu. Ova promjena je nastupila tokom vlasti cara Oktavijana Avgusta koji je navodno bio ljut što njegov mjesec ima samo 29 dana, a jul, nazvan po njegovom prethodniku, 31.

Za 29. februar se, kažu u tekstu, vezuju različiti običaji i sujeverja. U Irskoj žene prose muškarce na prestupni dan, dok se u Grčkoj ne savjetuje sklapanje braka tokom ove godine, a nipošto 29. februara. U Škotskoj je vladalo vjerovanje da se na prestupni dan vještice okupljaju kako bi činile razne pakosti, a ima i Škota koji smatraju da će djecu rođenu tog dana pratiti loša sreća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.