NavMenu

CUP i TPK potpisali sporazum o saradnji

Izvor: Mina Ponedjeljak, 26.02.2024. 12:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Predsjednici Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) i Turske privredne komore u Crnoj Gori (TPK), Vasilije Kostić i Burhan Genç, potpisali su sporazum o saradnji između te dvije poslovne asocijacije.

Kostić i Genç su ocijenili da je misija CUP-a i TPK unapređenje privredne i ekonomske saradnje i zajednički rad na unapređenju poslovnog ambijenta, koji je preduslov uspješnih ekonomija.

- Želimo da budemo partneri Vladi u kreiranju stimulativnog poslovnog ambijenta, jer snaženje biznisa doprinosi razvoju ne samo ekonomije, nego društva u cjelini - naveli su Kostić i Genç.

Svečanosti je, kako je saopšteno iz CUP-a, prisustvovao ambasador Turske u Crnoj Gori, Bariš Kalkavan, sa kojim su o modalitetima dalje privredne saradnje razgovarali predsjednik Upravnog odbora CUP-a, Jovan Lekić i članovi tog tijela, Nazif Cungu i Miloš Golubović.

Olakšavanje trgovine i ulaganja između Crne Gore i Turske, organizovanje zajedničkih poslovnih misija, konferencija i radionica, razmjena informacija o poslovnim mogućnostima i tržišnim kretanjima, pružanje podrške privrednim društvima koja žele da uđu na crnogorsko ili tursko tržište, promovisanje razvoja zajedničkih preduzeća i strateških partnerstava između privrednih društava iz obje države i davanje doprinosa razvoju povoljnog poslovnog okruženja u Crnoj Gori i Turskoj, ključni su ciljevi obuhvaćeni potpisanim sporazumom.

- Za crnogorska preduzeća potpisivanje sporazuma je još jedan korak ka unapređenju privrednih odnosa između naših članica, ali i dvije države - rekao je Kostić.

Genç je saopštio da će saradnja obezbjediti da se unaprijede veze između turskih i crnogorskih privrednika.

- Pokušaćemo da stvorimo zdrav poslovni ambijent za privrednike iz obje zemlje i zato danas uspostavljamo institucionalnu saradnju. CUP je osnovan prije dvije godine i ima dosta snažnih članova, njihov godišnji promet je preko 3,5 milijardi EUR. To je velika prilika za jačanje naših odnosa i TPK će biti apsolutno posvećena tom cilju - poručio je Genç.

Potpisnici su naglasili da vjeruju da će buduća saradnja dvije asocijacije doprinijeti boljim ekonomskim odnosima država i novim biznis mogućnostima kompanijama u obje zemlje.

- Ovo je novi značajan korak ka uspostavljanju još snažnije saradnje crnogorskih i turskih preduzeća, stvaranje novih osnova za investicije, kao i za prenos iskustava, što će ukupno doprinijeti uspostavljaju snažnije ekonomske saradnje - naveli su Kostić i Genç.

Oni su ocijenili da će benefiti saradnje biti višestruki.

- Postoje ogromni potencijali. Sada ostaje na nama koliko ćemo moći te mogućnosti da iskoristimo - zaključili su Kostić i Genç, naglašavajući da u ovom momentu ima preko pet hiljada turskih preduzeća u Crnoj Gori, što je značajan potencijal, ali se nadaju da će on u budućnosti da raste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.