NavMenu

Svjetska banka: Ekonomije u razvoju moraju da rastu mnogo brže da otplate dugove

Izvor: Politika Četvrtak, 22.02.2024. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: bakdc/shutterstock)
Svjetska banka upozorila je zemlje u razvoju da bi visoki troškovi zaduživanja mogli dramatično da utiču na to da podstaknu trenutno spor ekonomski rast.

Najnovije upozorenje te finansijske institucije dolazi nakon što je prodaja međunarodnih obveznica vlada na tržištima u razvoju dostigla rekord od 47 mlrd USD u januaru, prenio je Rojters.

Zamjenik šefa Svjetske banke Ajhan Kose poručio je pojedinim državama da se, kada je riječ o pozmljivanju, "sve dramatično promijenilo i da njihove privrede moraju da rastu mnogo brže".

- Da imam hipoteku sa kamatom od 10%, bio bih zabrinut - poručio je on.

Kose je dodao i da bi se moglo ispostaviti kako je brži rast nedostižan.

Podaci koje je objavio Institut za međunarodne finansije pokazuju da je nivo svjetskog duga dostigao novi rekord od 313 biliona dolara u 2023. godini.

Pored toga, odnos duga prema BDP-u, koji ukazuje na sposobnost zemlje da vrati dugove, u zemljama u razvoju takođe je ponovo drastično porastao, što povlači nove pritiske na takve ekomonije.

Svjetska banka je upozorila u svom izvještaju, objavljenom u januaru, da je svjetska ekonomija imala tokom 2020-2024 najslabiji učinak u pola decenije u poslednjih 30 godina, čak i ako bude izbjegnuta recesija.

Očekuje se da će u 2024. svjetski rast usporiti treću godinu zaredom na 2,4%, prije nego što će porasti na 2,7% u 2025, što je i dalje dalje znatno ispod prosjeka od 3,1% iz 2010-ih, pokazao je izvještaj Svjetske banke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.07.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Ananas stigao u Crnu Goru - Počela sa radom regionalna platforma za onlajn trgovinu

Najveća regionalna platforma za elektronsku trgovinu Ananas stigla je i na crnogorsko tržište. Informaciju o tome saopštili su putem društvenih mreža. - Klik! Bum! Tras! Stigao je Ananas u Crnu Goru - napisali su iz kompanije na mrežama. Vlasnik platforma Ananas je Delta holding, a kako je ranije saopšteno iz kompanije, ovo je tržište u kome vide ogroman potencijal. - Platforma je u prošloj godini otvorila svoje kancelarije u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.