NavMenu

Sindrom "prazne kancelarije" potresa Ameriku

Izvor: Telegraf biznis Srijeda, 10.01.2024. 10:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Stefan Tamm)Ilustracija
U Sjedinjenim Državama trenutno zjapi prazno više kancelarija nego u bilo kom trenutku od 1979. godine, saopštila je servisna kompanija Moody's Analytics, koja je te godine počela da prati stanje kancelarija koje nisu izdate (zakupljene).

Višak kancelarijskog prostora je nastao, uglavnom, zbog ogromne promjene u načinu na koji se zaposleni ponašaju u radnoj kulturi posle pandemije kovida-19. Za mnoge radnike, "tradicionalni kancelarijski život" je prošlost. Drugim riječima, brojni više ne odlaze na posao pet dana nedeljno, od 9h do 17h. Taj režim je zamijenjen - najprije radom na daljinu, a onda i hibridnim radom, koji podrazumijeva da u kancelariju dolazite svega dva do tri puta u toku sedmice. Ova značajna promjena u radnoj kulturi je, takođe, negativno uticala na tržište kancelarijskih prostora, u smislu preobimne ponude, a male potražnje posle pandemije.

Stopa slobodnih radnih prostora je, na nacionalnom nivou, porasla na rekordnih 19,6% u četvrtom kvartalu 2023, saopštila je agencija Moody's Analytics. To je najveće tromjesečno povećanje od prvog kvartala 2021. i veće od nivoa od 19,3% koje je dostignuto dvaput u poslednjih 40 godina.

Prosječna stopa slobodnih radnih prostora je prije pandemije iznosila oko 16,8%, piše CNN i dodaje da je ovako visoka stopa loša vijest za stanodavce i graditelje koji žele da "popune" svoje zgrade, kao i za restorane, trgovce na malo i druga mala preduzeća čiji biznisi zavise od kancelarijskih radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.