NavMenu

Usvojen budžet za narednu godinu

Izvor: eKapija Petak, 29.12.2023. 07:32
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o budžetu za narednu godinu. Za budžet je glasalo 46 poslanika, uzdržan je bio jedan poslanik, dok se protiv izjasnilo njih 18.

Budžet je projektovan na oko 3,4 mlrd EUR.

Podrazumijeva, između ostalog, povećanje minimalnih penzija na 450 EUR od 1. januara i nastavak gradnje druge dionice autoputa.

Budžet karakterišu kontinuirani pozitivni ekonomski trendovi, sa ostvarenjem stope realnog ekonomskog rasta od 3,8 odsto u narednoj godini, prenosi Mina.

Budžetom za narednu godinu sprovedena je racionalizacija svih rashoda koji nijesu u funkciji stvaranja nove vrijednosti.

Nivo javnog duga će biti na nivou od oko 60% i pored potrebe vraćanja starih dugova u iznosu od 1,6 mlrd EUR u narednom trogodišnjem periodu.

Cilj je i ostvarenje suficita tekuće potrošnje u periodu od naredne do 2026. godine, čime se postiže zlatno pravilo budžeta da se sve tekuće obaveze države servisiraju iz tekućih prihoda.

Izvorni prihodi budžeta za narednu godinu planirani su na 2,7 mlrd EUR.

Na prihodnoj strani očekuje se 676,2 mil EUR od poreza i doprinosa na zarade, od dobiti pravnih lica 164,7 miliona, od PDV-a 1,19 milijardi, od akciza 365,8 miliona, dok su ostali prihodi projektovani na 108,4 miliona.

Izdaci su planirani na 3,48 mlrd EUR.

Najznačajnije uvećanje se odnosi na dodatna izdvajanja za mandatornu potrošnuju i infrastrukturne projekte i to javnih finansija, socijalnog staranja, saobraćaja, zdravstva, javne bezbjednosti i odbrane, poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Kapitalni budžet za narednu godinu planiran je na visokom nivou i iznosi 240,6 mil EUR, što je 40 miliona više u odnosu na ovu godinu. Za novu dionicu auto-puta je opredijeljeno 90 miliona.

U narednoj godini projektuje se zaduženje od 650 miliona EUR za potrebe otplate pristiglog duga u iznosu od 520 miliona i finansiranje kapitalnog budžeta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.