NavMenu

EBRD obezbijedio kredit od 50 mil EUR za vjetroelektranu Pupin - Ukupna vrijednost projekta 144 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 22.12.2023. 12:31
Komentari
Podeli

Vjetropark Pupin gradiće se u okviru već postojećeg kompleksa Kovačica (Foto: Goran Zlatković)Vjetropark Pupin gradiće se u okviru već postojećeg kompleksa Kovačica
Evropska investiciona banka za obnovu i razvoj obezbijedila je kredit od 50 mil EUR za izgradnju vjetroelektrane Pupin instalisane snage od 94,4 MW. Ukupna vrijednost projekta je, kako se navodi na sajtu EBRD, 144 mil EUR.

Investitor je Enlight K2-Wind d.o.o. Beograd, društvo sa ograničenom odgovornošću registrovano u Srbiji u vlasništvu Enlight Renewable Energy Ltd. Da podsjetimo, vjetropark Pupin gradiće se u okviru već postojećeg kompleksa Kovačica čija je izgradnja takođe značajnim dijelom finansirana kreditom EBRD.

Datum odobrenja kredita je 6. mart 2024. godine. Kako je saopštio EBRD, Pupin će biti prva vjetroelektrana u Srbiji koja će raditi pod šemom ugovora o razlici (CfD) i pomoći će Srbiji da diverzifikuje svoj energetski sektor, koji je teško koncentrisan na termoenergetiku i hidroenergetiku.

U obrazloženju projekta se navodi da će vjetropark doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena i zelenoj tranziciji u srpskom energetskom sektoru povećanjem udjela obnovljive energije. Pored toga, ojačaće prisustvo privatnog sektora u sektoru obnovljive energije u zemlji.

- Projekat će ciljati na kvalitet "zelene" tranzicije podržavajući izgradnju vjetroelektrane sa ukupnom instalisanom snagom od 94,4 MW. Ova snaga će povećati udio zelene energije u srpskom energetskom miksu sa očekivanim smanjenjem emisije CO2 od 197 hiljada tona godišnje - navodi se.

Vjetroelektrana će takođe ima koristi od šeme ugovora o razlici (CfD), razvijene kao dio obimne podrške od strane EBRD, koja je tijesno sarađivala sa srpskim vlastima na izradi regulatornog okvira za obnovljivu energiju i sprovođenju pripreme i implementacije prvih aukcije za obnovljivu energiju u zemlji, dodaje se.

Kako je navedeno u opisu projekta, Enlight K2-Wind d.o.o. Beograd je posebno pravno lice osnovano u Srbiji radi implementacije Pupin vjetroelektrane snage 94,4 MW. Zajmoprimac je većinski u vlasništvu Enlight Renewable Energy Ltd, javne trgovinske kompanije sa liste Naqsdak (SAD) i Tel Aviv Stock Exchange (Izrael) sa tržišnom kapitalizacijom od 2 mlrd EUR.

EBRD ima portfolio obnovljivih izvora energije od oko 1,8 GW instalisane snage u radu i oko 700 MW projekata u izgradnji širom Izraela, SAD i Evrope, uključujući Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku.


Vlasnicima usjeva biće nadoknađen gubitak

Lokacija na kojoj se gradi vjetropark Pupin nije u osjetljivom području, istaknuto je u obrazloženju. Ključni identifikovani rizici su zdravlje i bezbjednost na radu tokom faze izgradnje, kao i ugrožavanje biodiverziteta (posebno ptica i slijepih miševa) i vizuelna smetnja (uključujući efekat treperenja sjenki) tokom rada.

- Projekat će koristiti zanemarljive količine resursa, a najveća potrošnja će biti ulje za mjenjač (oko 250 litara svakih 5 godina). Neće biti emisija u vazduh, otpadnih voda, a upotreba vode je zanemarljiva (samo za potrebe blagostanja i higijene) tokom rada vjetroelektrane. Specifične mjere ublažavanja biće primijenjene kako bi se riješili efekti treperenja sjenki, a poseban tok spoljnih mehanizama žalbi biće postavljen za domaćinstva za koje je najvjerovatnije da će biti pogođena - navodi se.

Plan uključivanja zainteresovanih strana (SEP) identifikovao je privremeni i trajni gubitak usjeva, koji će biti nadoknađeni vlasnicima ovih sredstava po punoj zamjenskoj cijeni, na osnovu izvještaja sertifikovanih poljoprivrednih procjenitelja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.