NavMenu

Kako "zvuči" srce naše galaksije Mliječni put? (VIDEO)

Izvor: Euronews Srbija Petak, 15.12.2023. 06:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NASA/Unsplash)Ilustracija
Muzika ima moć da nas prenese u drugo vrijeme i prostor, a djela jedne kompozitorke iz Montrela približavaju nam duboki svemir. Sofi Kastner je na osnovu podataka koje je o našoj galaksiji Mliječni put prikupila američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) napravila kompoziciju "Where Parallel Lines Converge".

Umjetnica je uz pomoć podataka koje su prikupili teleskopi "Habl", "Čandra" i "Spicer" kreirala tonove na sedam instrumenata, a analizu joj je olakšala naučnica Kimberli Arkand, stručnjak za vizualizaciju.


- Mi smo matematički mapirali slike, a piksele prevodili u zvukove - objasnila je Arkand, inače stručnjak iz Nasine "Čandra" opservatorije, za kanadski CBC.


Stvaranje značenja iz kosmičkog haosa

Arkand kaže da je na ideju da se podaci dobijeni uz pomoć teleskopa prevedu u zvuk najprije došla njena koleginica Vanda Dijaz, astronomkinja, koja je promijenila svoj pristup doživljaju kosmoa, nakon što je izgubila vid.

Ideja je izrasla u "Svemir zvuka" (Universe of Sound) projekat čiji je cilj da se razumijevanje svemira učini dostupnijim svim ljudima.

Jedan od rezultata je "Where Parallel Lines Converge", odnosno zvučno prikazivanje kompozitne slike centra naše galaksije Mliječni put. Komad je triptih i opisuje tri astronomska objekta ili momenta na slici: binarni sistem zvijezda, lučno galaktičko vlakno (filament) i supermasivnu crnu rupu Strelac A*.

Kastner kaže da joj je ovaj projekat pomogao da shvati da njen umjetnički rad nije tako daleko od nauke.

- Kao ljudi se uvijek trudimo da pronađemo smisao u svijetu, a jedan od načina na koji to radimo je kroz umjetnost. Zašto onda nauka i umjetnost ne bi bili povezani - kaže ona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.