NavMenu

Broj poslova u području kibernetičke sigurnosti porašće za 32% u idućoj deceniji - Koliku zaradu mogu da donesu?

Izvor: Telegraf biznis Srijeda, 13.12.2023. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / madartzgraphics)Ilustracija
Kako prijetnje od sajber napada rastu, tako raste i potreba za stručnjacima iz sajber sigurnosti. Američki Zavod za statistiku rada predviđa da će broj poslova u području kibernetičke sigurnosti porasti 32% u idućoj deceniji - mnogo brže od drugih. Ovo zanimanje važi za jedno od najpotcjenjenijih, a može da vam donose i do 100.000 EUR godišnje.

Trenutno, u Americi za ovo zanimanje postoji gotovo 600.000 nepopunjenih radnih mjesta u području kibernetičke sigurnosti, a na globalnom nivou taj broj se penje na visokih 3,5 miliona tvrdi Lisa Gevelber, Guglova glavna marketinška direktorka za američko tržište.

Prema njenoj procjeni, kibernetička sigurnost je jedno od napotcjenjenijih zanimanja prenosi CNBC.


Kako dobiti posao u sajber sigurnosti?

Za većinu poslova u sajber sigurnosti potrebna je barem završena srednja škola, kao i završena onlajn obuka. Neki od najpopularnijih poslova u kibernetičkoj sigurnosti uključuju sigurnosne inženjere, analitičare kibernetičke sigurnosti i sigurnosne arhitekte. Iako se svakodnevne odgovornosti razlikuju za svaku ulogu, temeljne vještine su gotovo identične, naglašava Gevelber.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost bave se procjenom rizika, rješavanjem problema, praćenjem unutrašnjih i spoljnih prijetnji i radom unutar IT infrastrukture organizacije. Stručnjak za kibernetičku sigurnost, blisko sarađuje sa ljudima u drugim odjeljenjima, stoga je važno da je prilagodljiv i da može efikasno da komunicira i objasni svoja otkrića drugima, dodaje ona.


Plate i preko 100.000 EUR godišnje

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost potrebni su u svim industrijama, ali posebno su traženi u finansijskom sektoru, zdravstvu i vladi, tvrdi Gevelber.

Prosječna plata za mnoge poslove u području kibernetičke sigurnosti premašuje 91.490 EUR (godišnje). Prema BLS-u, prosečna plata za analitičare kibernetičke sigurnosti iznosi 102.468 EUR, dok je prosječna plata za menadžere kibernetičke sigurnosti 150.107 EUR.

Na tržištu postoje i desetine poslova kibernetičke sigurnosti na daljinu, od kojih su neki plaćeni i do 182.980 EUR godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.