NavMenu

Kako je ognjište postalo glavni motiv prilikom osmišljavanja enterijera kuće Futro house (FOTO)

Izvor: SuperProstor Četvrtak, 07.12.2023. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: Inka Studio)
Futro house je vikend kuća smještena u idiličnom ambijentu obronaka između planina Avale i Kosmaja, u neposrednoj blizini jezera Trešnja. Sa jedne strane, održavajući veze sa istorijskim nasljeđem, ona sadrži elemente tradicionalne šumadijske kuće, dok sa druge, u svom arhitektonskom izrazu, nudi nove elemente i prostorne obrasce koji su odraz života u skladu sa prirodom u savremenom kontekstu.

Kuća je postavljena tako da prati pravac pružanja parcele, a njena sjeverozapadno-jugoistočna orijentacija omogućava veliku osunčanost tokom čitave godine. Projektovana je kao polovina kuće sa klasičnim dvoslivnim krovom, sa enterijerom koji nema pregradne zidove, za šta je bio zadužen Inka Studio. Jednoslivni nagib formira visinske razlike u unutrašnjosti i time pruža više mogućnosti za formiranje zona u prostoru otvorenog koncepta.

Ognjište, kao viševekovni centralni prostor u tradicionalnoj arhitekturi oko koga se odvijao svakodnevni život, bilo je glavni motiv prilikom osmišljavanja enterijera kuće. Centralnu poziciju u kući zauzima kuhinja sa dnevnim boravkom, tj. ognjištem. Ono je u ovoj savremenoj interpretaciji koncipirano u vidu kamina pozicioniranog tik uz staklenu fasadu, koja povezuje enterijer sa eksterijerom.

Oko kamina se nalaze dvosjed, udobne fotelje i kafeni sto od prirodnog drveta autentičnog oblika, a na dnevni boravak se s jedne strane nastavlja kuhinja sa trpezarijskim stolom, a sa druge mala biblioteka i kutak za čitanje. Tako su svi sadržaji okrenuti ka ognjištu, te dalje, zahvaljujući zastakljenoj fasadi, i ka prirodi.

(Foto: Inka Studio)

Minimalističke, pročišćene forme oplemenjene su upotrebom namještaja različitih boja i dezena, zatim detaljima poput jastuka, biljaka i šarenih podnih ćilima.

Krovna kosina i potpuno otvoren prostor enterijera omogućili su primjenu kreativnog rješenja u definisanju prostora kuhinje, kupatila i noćne zone. Kuhinja, kupatilo i ostave predstavljaju jedinstvenu cjelinu od svijetlog hrastovog drveta, i čine bazu galerije na kojoj se nalazi otvorena noćna zona, integrisana u volumen čitavog prostora bez strogih fizičkih barijera.

Drveni zidovi funkcionalno su raspoređeni u zavisnosti od namjene i služe da sakriju elemente i vizuelno pročiste i ujedine prostor. Na ulazu se iza drvenih panela nalaze plakari, ugradni frižider i drugi elementi objedinjeni sa kuhinjom, potom se opet nastavljaju ugradni plakari i neprimjetna vrata za kupatilo iste obrade. Bočni zid kupatila, u nastavku drvene kompozicije do krajnjeg stepeništa, iskorišćen je kao skriveni prostor za odlaganje.

Visina čitave drvene strukture proteže se tako da formira parapet galerije, koji sa unutrašnje strane spavaće zone ima funkciju biblioteke i prostora za odlaganje. Veliki uspon stepeništa riješen je naizmenično podignutim kracima, što je asocijacija na prirodu i penjanje uzbrdo. Spavaći prostor minimalno je opremljen i pored pregrada za odlaganje sadrži dva kreveta i mekani itison na podu radi većeg komfora.

Pozicija kuće na parceli omogućava formiranje dva specifična mikroambijenta u eksterijeru: jugozapadno dvorište, osunčano tokom većeg dijela dana i veliki sjeverozapadni trem natkriven uz ulaznu zonu, na koji se nastavlja bazen.

Glavna, podužna fasada okrenuta je ka jugozapadnom dvorištu i velikim dijelom zastakljena, te povezuje glavni dio enterijera sa eksterijerom. Iz kuće se dirketno preko par stepenika spušta na plato koji naglašava najosunčaniju zonu u prirodi pod krošnjom drveta.

Prostrani trem, kao jedan od osnovnih postulata tradicionalne kuće, ovdje je otvoren, tako da intenzivnije podstiče vezu sa prirodom i omogućava široke vizure. Dominantna streha koja natkriva trem u vidu izloženog čeličnog rastera, predstavlja konstrukciju buduće prirodne zelene zasjene.

(Foto: Inka Studio)

Upotreba drveta u enterijeru, ali i eksterijeru, pojavljuje se kao odgovor na naglašenu potrebu za životom u prirodi i u skladu sa njom. Spoljašni omotač kuće, na fasadi i na krovu, od početka je planiran da bude jednoobrazan. Primijenjen je termotretirani ariš, tretiran starom japanskom tehnikom paljenja drveta, kojom drvo dobija dugogodišnju otpornost na vremenske uslove, dok je istovremeno postignuta i željena ujednačena boja patine.

Pozicije velikih staklenih površina, kao i manjih otvora koji uokviruju dio pejzaža, promišljeno su postavljene u odnosu na padinu predjela izmedju Avale i Kosmaja. Veliki stakleni portali mogu se zatvoriti kliznim žaluzinama, čime je arhitektura kuće prilagođena promjenljivim situacijama i potrebama korisnika.

Autor fotografija je Relja Ivanić.


Fotogalerija
Futro house
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.