NavMenu

Amazon: 100% ambalaže za dostavu u Evropi sada reciklabilno

Izvor: eKapija Utorak, 28.11.2023. 11:38
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Morning Brew)
Amazon je najavio da je 100% njegove ambalaže za dostavu u Evropi - kutije, vreće i koverte potrebne za dostavljanje proizvoda kupcima - sada potpuno reciklabilno. To uključuje proizvode koje prodaje Amazon, kao i prodajne partnere trećih strana koji koriste program "Fulfilment by Amazon" (FBA).

Svi kupci sada primaju svoje porudžbine u fleksibilnim papirnim vrećama, kartonskim kovertama i talasastim kartonskim kutijama - sve to može se reciklirati u kućnom reciklažnom procesu širom Evrope. U protekloj godini, Amazon tvrdi da je povećao broj proizvoda isporučenih bez dodatne ambalaže Amazona za više od 50% u Evropi.

Ove zajedničke inicijative znače da kompanija procjenjuje da je izbjegla upotrebu više od milijarde plastičnih vreća za jednokratnu upotrebu iz svog evropskog distributivnog mrežnog sistema od 2019. godine.

Amazon sarađuje s dobavljačima kako bi povećao broj proizvoda isporučenih u ambalaži koja se lako otvara, originalnoj ambalaži od kartona i papira koja je reciklabilna i spremna za isporuku kupcima bez dodatne ambalaže Amazona. Proizvodi se isporučuju samo s dodatkom etikete sa adresom. Kada je ambalaža i dalje potrebna, kompanija ima cilj da koristi lakšu ambalažu, odgovarajuće veličine, kako bi smanjila otpad i ugljenik, osiguravajući pritom da proizvodi stignu sigurno.

- Radujemo se što naša evropska mreža sada koristi reciklabilnu ambalažu za porudžbine kupaca. Ovo je dio našeg dugoročnog rada da budemo lideri u održivosti i nastavićemo da ulažemo u inovativnu tehnologiju, mašinsko učenje i održive materijale kako bismo osigurali da ambalaža - bilo da je koristi naša kompanija ili druge - bude dobra za naše kupce, zajednice i planetu - rekao je Pat Lindner, potpredsjednik za mehatroniku i održivu ambalažu u Amazonu.

Pored toga što testira postavljene papirne koverte i višekratne vreće za dostavu širom Evrope, Amazon sprovodi podsticaje za prodajne partnere kako bi smanjili ambalažu duž svog lanca vrijednosti.

Za svaku pošiljku koja zahteva ambalažu, Amazon koristi svoj sistem da odredi vrstu i veličinu potrebne ambalaže. Mašinsko učenje pomaže kompaniji da utvrdi koji manji proizvodi su pogodni za fleksibilnu ambalažu sa manjim uticajem, poput papirnih vreća.

U poslednjih pet godina, Amazon tvrdi da su ovi algoritmi smanjili upotrebu kartonskih kutija za više od 35%. Amazon takođe koristi algoritme kako bi pomogao skladištima da održe pravi miks veličina kutija i smanje ambalažu za pošiljke s više proizvoda.

Kompanija je takođe suosnivač i prvi potpisnik "The Climate Pledge", obaveze da dostigne neto-nula ugljenika do 2040. godine. Kao dio ovog cilja, Amazon ima cilj da do 2025. godine postigne 100% obnovljive energije u svojim operacijama i već ima više od 9.000 električnih dostavnih vozila u svom globalnom voznom parku.

Još u maju 2022. godine, gotovo 49% dioničara Amazona glasalo je na svojoj Godišnjoj skupštini da se trgovac pozabavi upotrebom plastike. Zahtjev je došao nakon izveštaja koji je sugerisao da je Amazon generisao oko 321.596 tona plastičnog otpada od prodaje putem interneta u 2021. godini, premašujući svoju procjenu za 2020. godinu od 271.701 tona za 18%.

Od tada, kompanija je objavila nekoliko saopštenja u vezi s promjenama u svom portfoliju ambalaže - kao što je testiranje automatizovanih mašina za pakovanje papirnih vreća po mjeri koje imaju za cilj smanjenje zapremine i težine pakovanja i podsticanje brendova da dostavljaju proizvode u njihovoj originalnoj ambalaži, eliminišući potrebu za dodatnom ambalažom tokom isporuke.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Ulaganja u elektronske komunikacije porasla 11% - U ovoj godini planirane investicije vrijedne 68 mil EUR

Operatori elektronskih komunikacija su tokom prošle godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Crnoj Gori uložili oko 76,3 mil EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i opštansku djelatnost (EKIP). To je, kako su naveli, 10,75% više u odnosu na 2022. godinu kada su ostvarena ulaganja u iznosu od 68,9 mil EUR ulaganja. - Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.