NavMenu

Glovo u regionu: Izvršni direktori razgovaraju o dinamici tržišta u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini

Izvor: PR Četvrtak, 16.11.2023. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Glovo)
Troje izvršnih direktora, Bojana Radović (Glovo Crna Gora), Antoni Grau (Glovo Srbija) i Ivan Laketa (Glovo BiH) dali su ekskluzivan intervju o njihovim iskustvima u vođenju lokalnih kancelarija Glova na svakom od ovih tržišta. Podijelili su svoje uvide i zapažanja, te govorili o svojim ulogama i strateškim planovima za budućnost, stavljajući fokus na elektronsku trgovinu koja je u povoju u regionu Jugoistočne Evrope.

Ovaj intervju istražuje njihova lična iskustva, dinamiku tržišta i ulogu u transformacionom razvoju Glova u regionu, te prikazuje predanost i entuzijazam rukovodstva kompanije u ostvarivanju svoje misije i vrijednosti na različitim tržištima.


Molimo vas da podijelite nešto o svom iskustvu i onome što vas je inspirisalo da se pridružite Glovu?

Bojana: Svoju karijeru sam započela u e-trgovini u Amazonu u Francuskoj i nakon decenije života u inostranstvu, odlučila sam da je vrijeme da se vratim kući. Pridruživanje Glovu bio je prirodan izbor za mene jer je kultura kompanije rezonovala sa mojim osnovnim vrijednostima i principima. Glovo je kompanija poznata po svojoj brzoj i dinamičnoj sredini. To je mjesto gdje se neprestano uči i unapređuje, te često izlazi iz zone komfora, gotovo svake nedelje. To je upravo i ono što najviše cijenim u ovom trenutku svoje karijere. Prilika da budem u entuzijastičnom, inovativnom i pokretačkom okruženju poput Glova bila je inspirativna za mene, i radujem se što svojim iskustvom mogu da doprinesem razvoju našeg tima i kompanije.

Antoni: Prije nego što sam se pridružio Glovu, bio sam dio velikog korporativnog svijeta. Sada znam da je to bila odlična škola za ono što je predstojalo. Bivši kolega u Glovu me bukvalno nagovorio da otpočnem proces za poziciju šefa operacija u Iberiji. I upravo tada, nešto se dogodilo - imao sam priliku da osjetim energiju kompanije, brzinu, vrijednosti i načine na koje Glovo može uticati na društvo. I to je bilo to. Bio sam fasciniran i spreman da se posvetim ostvarenju vizije kompanije. Nakon četri i po godine, sada sam tu.

Ivan: Moje akademsko iskustvo u Španiji i prisustvo na sceni digitalnih startapa u Rumuniji oblikovali su moj put do zaposlenja u Glovu. Nekoliko mjeseci prije nego što je covid pandemija zahvatila svijet, upustio sam se u rad u industriji dostave u Rumuniji. Kada se desila epidemija, vidio sam da je taj biznis bukvalno preko noći skočio 15 puta, otkrio sam njegov potencijal i shvatio važnost uloge ove industrije u društvu. Posebno u ovom dijelu gdje, na konkretan način, pomaže u nesretnim okolnostima i svakodnevnim životnim situacijama, kao što je tada bio lockdown. Uzimajući u obzir svoja iskustva i saznanja, donio sam odluku da ostanem u ovoj industriji. Postao sam dio Glovo tima jer sam osjetio bliskost sa vrijednostima kompanije, a prije godinu i po dana, kao neko ko poznaje kulturu i industriju, dobio sam ponudu da preuzmem ulogu generalnog direktora Bosne i Hercegovine i prihvatio sam to kao profesionalni, ali i lični izazov.


Kako percipirate sličnosti i razlike između tržišta u regionu, konkretno Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori?

Antoni: Poslovanje na različitim tržištima je izazov koji Glovo uvijek rado prihvata. Region u kojem se nalazimo, sa svojim jedinstvenim mješavinama sličnosti i razlika, nije izuzetak. U tom smislu, mi se fokusiramo na analizu lokalnih trendova, jer smo posvećeni zadovoljavanju različitih potreba svih naših korisnika. Naša opažanja su pokazala da su lokalni restorani koji su relevantni za tržište mnogo popularniji u odnosu na velike međunarodne lance. Region je posebno složen, imajući u vidu izazove koji se odnose na razumijevanje različitih navika potrošača. Ove razlike nisu samo ograničene na upoređivanje između gradova, već čak i između različitih djelova istog grada, što jasno ukazuje na raznolikosti Balkana.


Šta su po vama najveći izazovi na ovim tržištima?

Bojana: Najveći izazov na svim tržištima leži u održavanju balansa u našoj trostrukoj ulozi, odnosno osigurati da pružamo najbolju moguću uslugu za sva tri ključna segmenta našeg ekosistema: naše potrošači, partnere i kurire. Održavanje ovog balansa je od najvećeg značaja za nas. Cilj nam je da pružimo vrhunske usluge našim korisnicima, osiguravajući njihovo zadovoljstvo i povjerenje. Istovremeno, radimo na podršci naših partnera, omogućavajući im rast i razvoj posredstvom naše platforme. Takođe, nastojimo da osnažimo posvećene kurire koji dostavljaju preko naše platforme i koji igraju ključnu ulogu u našem poslovanju. Ovaj izazov zahtijeva neprestane napore za usklađivanje interesa i potreba sva tri stuba našeg poslovanja, jer je njihovo zadovoljstvo od suštinskog značaja za naš ukupan uspjeh. To je kontinuiran zadatak koji uključuje prilagođavanje dinamici tržišta na kojima poslujemo i donošenje strateških odluka kako bismo osigurali najbolje moguće iskustvo za sve uključene.


Kako Glovo centrala podržava vašu ulogu kao generalnog direktora i kakav značaj ima područje Balkana za njih?

Ivan: Sjedište naše kompanije izuzetno je zainteresovano za ovo tržište i ulaže značajna sredstva u njega. Akvizicija Donesi od strane Glova, koji je poslovao na sva tri tržišta, pokazuje i značajne investicije i spremnost za ulaganje. Činjenica da smo prisutni u regionu potvrđuje naš strateški interes za dalji razvoj našeg poslovanja, iako je na primjer Bosna relativno malo tržište u poređenju sa Španijom. Međutim, Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za Glovo. Održavamo otvorenu i kontinuiranu komunikaciju sa našom glavnom kancelarijom, što nam pomaže da povremeno prilagodimo svoje ciljeve lokalnom tržištu i resursima. Centrala takođe pruža dragocjenu podršku u različitim analizama. Uz to, iako je naša marketinška strategija centralizovana, često postoji fleksibilnost za prilagođavanje lokalnim potrebama. Ono što je meni važno i što me motiviše jeste činjenica da postoji značajan nivo autonomije u odlučivanju, te korišćenje znanja, najboljih praksi i korisnih savjeta koje dobijamo iz centrale.

(Foto: Glovo)

Kao neko ko je na čelu kompanije na određenom tržištu, koji kvaliteti odlikuju vas kao lidera lokalnog Glovo tima?

Bojana: Kao neko ko se nalazi na čelu lokalnog tima, vjerujem da je najvažnije to što su moja lična uvjerenja i stavovi, kao i način rada, usklađeni sa onim što su vrijednosti i DNK Glova kao kompanije. U tom smislu, te vrijednosti vodilja su u procesu donošenja odluka i kao takve osiguravaju da ostajemo vjerni misiji kompanije. Ipak, ako bih morala nešto da istaknem, to bi bila otvorena, transparentna i prijateljska komunikacija sa timom, te prioritet na razumijevanju njihovih potreba, motiva i aspiracija. Ovaj pristup mi omogućava da efikasno motivišem pojedince i prepoznam kada su spremni za sljedeći korak u svojoj karijeri, što je praksa koja nije toliko uobičajena u crnogorskim kompanijama. Na taj način pružaju se prilike za rast i razvoj u različitim ulogama i odgovornostima unutar našeg tima.


Koji su strateški planovi za naredne tri do pet godina za kancelariju Glova pod vašim rukovodstvom?

Antoni: Naš primarni fokus ostaje na unapređenju i očuvanju dodatne vrijednosti koju donosimo našim partnerima i klijentima. Naš fokus je na unapređenju kategorija brze trgovine, te maksimiziranje vidljivosti i vrijednosti naših usluga u svim sektorima. Radimo na aplikacijama koje su jednostavnije za korišćenje, bržoj dostavi, ponudama za svačiji ukus, usluzi prilagođenoj svakom gradu i digitalnom prostoru za kompanije ka korisnicima. Takođe, naša težnja je da uključimo više partnera i nastavimo sa organizovanjem raznih korisnih inicijativa kao dio našeg angažovanja u stvaranju održivog uticaja na lokalnu zajednicu, okolinu i ekonomiju.


U vašoj ulozi izvršnog direktora, šta biste smatrali najznačajnijim uspjehom Glova?

Ivan: Moj uspjeh se ogleda u sjajnom timu ljudi sa kojima radim, odnosno kulturi i međusobnom odnosu koji smo stvorili zajedno prema poslu. Osjećamo da je to naše i da radimo za nas i to se odražava i na naše rezultate koji kažu da je naš biznis 50% veći u odnosu na isti period prošle godine, čime se mnogi ne mogu pohvaliti. Mi se takođe nalazimo među top tri Glovo zemlje prema tzv. matrici zadovoljstva naših partnera. Mi kvartalno ispitujemo gotovo 800 partnera i prema njihovoj ocjeni uvijek smo u top tri zemlje. Nedavno smo prema Fairworks istraživanju uslova rada na platformama u Bosni i Hercegovini ocijenjeni sa najboljom ocjenom među svim digitalnim platformama u zemlji. Pokazali smo se boljim od konkurencije što govori da ulažemo više od ostalih, ali i da smo prepoznati od strane relevantnih institucija. Ta ocjena nam je motiv da budemo istrajni i slijedimo naš strateški pravac.


Kako je q-commerce evoluirao na vašem respektivnom tržištu?

Bojana: Evolucija brze trgovine (q-commerce) zabilježila je značajan rast u Crnoj Gori, što se može pripisati uspješnim naporima koje smo imali ka edukaciji naše ciljne grupe. Obrazovali smo i upoznali potrošače sa samim konceptom, što je i učinilo da ova vrsta usluge postane popularnija. Osim toga, naša saradnja sa najvećim prehrambenim i velikim maloprodajnim lancima bila je značajan pokretač razvoja ovog segmenta našeg poslovanja, imajući u vodu da ključni igrači u pomenutim sektorima nisu imali svoje platforme za e-trgovinu. Kao rezultat toga, pronašli su pouzdanog i efikasnog partnera u Glovu, što je omogućilo njihov ulazak na tržište online prodaje. Naša sposobnost da pružimo praktično i efikasno rješenje za q-commerce igrala je ključnu ulogu u razvoju ovog segmenta na našem tržištu. Ova evolucija odražava našu posvećenost inovacijama i ispunjavanju mijenjajućih potreba naših korisnika i partnera u sektorima hrane i maloprodaje.


Na koje načine se izvršni direktori u različitim zemljama međusobno podržavaju i sarađuju?

Antoni: Mi snažno podržavamo jedni druge. Dio smo regiona Jugoistočne Evrope u okviru naše strukture, što znači da imamo naše nedjeljne sastanke sa svim izvršnim direktorima i regionalnim timom. Osim toga, redovno se sastajemo sa izvršnim direktorima iz drugih regiona sa kojima dijelimo najbolje prakse i pomažemo jedni drugima sa bilo kojim izazovima koji se pojave.


Na koje načine je Glovo doprinio promjenama u sektoru elektronske trgovine u vašoj zemlji?

Bojana: U Crnoj Gori, u kojoj e-trgovina značajno zaostaje za zemljama članicama EU, Glovo je odigrao ključnu ulogu u transformaciji navika potrošača. Brojne prepreke tehničke vrste, kao što su odsustvo e-commerce platformi i ograničene opcije za maloprodaju online, razlozi su zašto u Crnoj Gori relativno niska stopa stanovništva obavlja kupovinu preko interneta. Praktičnost i pouzdanost Glovo usluge su se dopale korisnicima, doprinoseći značajnom povećanju online dostave hrane, koja je doživjela zapažen rast od 64% u svega dvije godine. Ovom rastu se mogu pripisati dva ključna faktora: a) dostava hrane je svakodnevna potreba, i b) usluga Glova efikasno rješava ključne probleme sa kojima se kupci suočavaju kad kupuju online, uključujući brzu dostavu, transparentno praćenje dostave i fleksibilne opcije za plaćanje.


Koje su neke od prednosti Glovove saradnje sa institucionalnim partnerima i da li postoje određene oblasti u kojima vjerujete da bi se ona mogla unaprijediti?

Ivan: Mi imamo jako dobru i otvorenu komunikaciju sa institucijama u Bosni i Hercegovini, po različitim pitanjima koja su od značaja za naše poslovanje, i svjesni smo da jedni drugima trebamo i možemo pomoći. S obzirom da smo mi nova industrija sa inovativnim modelom poslovanja, uvijek ima prostora za unapređenje i produbljivanje saradnje i privatno-javnog partnerstva, čemu smo kao kompanija posvećeni. Ovdje još uvijek ne postoji zakon o digitalnoj fiskalizaciji, a fleksibilni način rada kao takav još uvijek nije regulisan zakonom, što vidim kao potencijalne oblasti od obostranog interesa. U tom smislu, vjerujem da će se u buduće na ovom polju uraditi više. Mi smo tu da razvijamo svoje poslovanje, a institucije uvijek prepoznajemo kao partnera koji nam sigurno može pomoći da efektnije i brže radimo na razvoju naše industrije, od čega će benefiti biti višestruki za sve one grupe na koje mi kroz poslovanje utičemo - potrošače, partnere, odnosno druge kompanije, i kurire.

Fotogalerija
Glovo - Izvršni direktori razgovaraju u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.