NavMenu

Premošćavanje jaza - Pipelife pametna rješenja za nadzor optimizuju snabdijevanje pijaćom vodom u južnoj Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.12.2023. 09:24
Komentari
Podeli
Vodovodna preduzeća često se suočavaju sa izazovima u vezi sa slijepim tačkama u svojim mrežama, posebno na udaljenim lokacijama. Ograničena povezanost i neadekvatni podaci otežavaju otkrivanje curenja, identifikovanje neophodnih popravki infrastrukture i zadovoljavanje sve veće potražnje za vodom.

JKP Naissus, ključni snabdjevač vodom na području Niša, ovog ljeta je instalirao Pipelife pametna rješenja za praćenje vode u dva teško pristupačna rezervoara. Investicija je rezultirala poboljšanim upravljanjem vodosnabdijevanjem i smanjenim operativnim troškovima, postavljajući primjer za komunalni sektor u jugoistočnoj Evropi.


Izazovi u upravljanju infrastrukturom za vodu

JKP Naissus je glavno preduzeće za otpadne vode i vodu za piće u južnoj Srbiji. Osim što opslužuje područje Niša, trećeg po veličini grada u zemlji, posluje i u obližnjim opštinama, obezbjeđujući vodu za piće za nekoliko udaljenih sela u okolini. Može se pohvaliti naprednim pristupom razvoju svoje infrastrukture i snažnom posvećenošću pružanju usluga vrhunskog kvaliteta u upravljanju pijaćom vodom i otpadnim vodama.

Zbog velike teritorije koju opslužuje, JKP Naissus se suočava sa izazovima u upravljanju infrastrukturom za vodu za piće u nekim udaljenim oblastima - često bez pristupa električnoj energiji i povezivanja sa SCADA-om (sistem za nadzor i prikupljanje podataka) preduzeća. Nedostatak podataka o nivoima vode i radu pumpi je zakomplikovao obezbjeđivanje nesmetanog vodosnabdijevanja nekih zajednica.


Prava rješenja za udaljene rezervoare

Ovog ljeta su dva Pipelife pametna mjerača nivoa postavljena u rezervoare pitke vode JKP Naissus u Naisu i Sečanici, koji se nalaze na 20-30 kilometara od objekata preduzeća.

Pipelife pametni mjerač nivoa vode je bežično rješenje na baterije koje koristi radarsku tehnologiju za mjerenje nivoa i pruža uvid u ključne podatke - kao što su nivoi vode, napunjena i slobodna zapremina, status mreže i baterije - iz sistema za piće, otpadne vode i kišnice. Zahvaljujući povezivanju na Pipelife SmartHub, operater sistema može daljinski da pristupi vizuelizovanim podacima, kao i da prima upozorenja i obavještenja u vezi sa statusom sistema.

Dejan Kulak, rukovodilac elektro-mehaničkog održavanja JKP Naissus, kaže da je postavljanje uređaja omogućilo efikasnije upravljanje oba rezervoara i poboljšano vodosnabdijevanje kupaca JKP Naissus.

- Za rad pametnih mjerača nivoa nije neophodno imati priključak od 220 V ili solarne panele, što je za nas ključna prednost, jer imamo mnogo rezervoara za vodu na teško dostupnim lokacijama - objašnjava Kulak.



Uspjeh preciznog podešavanja: Pipelife alati za za praćenje podataka

JKP Naissus se opredijelio za Pipelife rješenje zbog nekoliko ključnih faktora. Od prvog dana, Pipelife tim je pokazao snažnu posvećenost rješavanju bolnih tačaka JKP Naissus. Potpuno prilagođen interfejs za SmartHub platformu razvijen je kroz tekuće diskusije i i sagledavanju stanja na terenu, uzimajući u obzir jedinstvene uslove i potrebe ovog preduzeća.

Učestalost prikupljanja podataka, pragovi upozorenja, kao i prikaz i vizuelizacija podataka, prilagođeni su kako bi zadovoljili preferencije operatera sistema JKP Naissus - nudeći pristup podacima i trendovima i omogućavajući bolje donošenje odluka za upravljanje vodama.

Za akumulaciju Sečanica izabran je visokofrekventni monitoring (na svakih 15 minuta). Velika potražnja za vodom u akumulaciji zahtijevala je pažljivo praćenje fluktuacija nivoa vode kako bi se obezbijedilo kontinuirano snabdijevanje. Zbog slabe mrežne povezanosti u ovoj oblasti, dodate su dalekometne antene kako bi se obezbijedio pouzdan i neprekidan prenos podataka.


Besprekorna instalacija i povezivanje

JKP Naissus se dopao i jednostavnosti montaže i održavanja pametnih mjerača nivoa. Postavljanje oba uređaja trajalo je samo oko pola sata, bez ikakvih uticaja i prekida vodosnabdijevanja. Povezivanje uređaja sa Pipelife SmartHub platformom takođe je bilo jednostavno, omogućavajući trenutni pristup podacima putem aplikacije prilagođene korisniku.

Zahvaljujući Pipelife SmartHub-u, JKP Naissus sada može da prati nivoe vode u oba rezervoara i, na osnovu dobijenih podataka, blagovremeno identifikuje anomalije u sistemu, kao što su curenje ili problemi sa pumpom. Operateri sistema su u mogućnosti da pristupe potrebnim podacima sa bilo koje lokacije 24/7 preko svog laptopa ili mobilnog uređaja. Štaviše, Pipelife tehnička podrška je lako dostupna, pružajući brzo rješavanje problema i pomoć na SmartHub-u za analizu i praćenje podataka.

Pipelife rješenje je donijelo revoluciju u operacije JKP Naissus, omogućavajući identifikaciju nedostataka vode ili problema sa snabdijevanjem čim se pojave. Dok su uređaji postavljeni relativno nedavno, optimizovani rad, smanjene posjete na licu mjesta i povećana svijest o gubicima vode već su doveli do uštede troškova za komunalno preduzeće.


Skok u inovacije

Oslanjajući se na pametno praćenje Pipelife, JKP Naissus je stekao mnogo dublje razumijevanje statusa svojih rezervoara vode za piće, što je podstaklo kompaniju da dalje unapređuje svoju infrastrukturu.

Kompanija već planira da instalira više IoT uređaja u udaljenim djelovima svoje mreže, kao i da ugradi pametne tehnologije u procese tretmana vode za piće.

- Prikazani podaci, kao i dijagrami koje dobijamo, veoma su jasni, što nam omogućava da izvršimo analizu na visokom nivou i identifikujemo kvarove i probleme koje inače ne bismo mogli da riješimo. Sada koristimo ove merače i da provjerimo tačnost sopstvenih uređaja - rezimira Kulak.

Saradnja sa JKP Naissus označava prvu primjenu Pipelife pametnih rješenja za praćenje vode u jugoistočnoj Evropi, što je izazvalo novi talas interesovanja kupaca u regionu. Prilagodljivo rješenje poboljšava upravljanje vodosnabdijevanjem, smanjuje operativne troškove i promoviše održivost životne sredine - obezbjeđujući neophodne podatke i alate za vodovodna preduzeća da se pozabave svojim bolnim tačkama, dodatno unaprijede svoje usluge i obezbijede pouzdano snabdijevanje vodom zajednica kojima služe.

Za više informacija kontaktirajte PIPELIFE Serbia.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.