NavMenu

Predstavljene inovacije u javnim nabavkama u BiH - Uvodi se elektronska revizija i sistem za centralizovane nabavke

Izvor: eKapija Subota, 11.11.2023. 08:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/stevepb)Ilustracija
Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine (BiH) uz podršku USAID-ovog Projekta E-uprave organizovala je u četvrtak događaj pod nazivom "Nabavke 2.0: Digitalne inovacije u javnim nabavkama." Događaj je okupio predstavnike institucija vlasti, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, te privredne subjekte, stvarajući forum za dijalog i razmjenu iskustava u oblasti javnih nabavki.

Centralna tema događaja bila je promocija najnovijih inovacija i unaprijeđenja u sektoru javnih nabavki. Učesnici su imali priliku da se upoznaju s nizom ključnih rješenja i alata koji će dodatno unaprijediti način na koji se sprovode javne nabavke u Bosni i Hercegovini.

Agencija za javne nabavke BiH ponosno je predstavila nekoliko ključnih inovacija koje će biti od suštinskog značaja za poboljšanje transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti javnih nabavki.

Ovo uključuje:

1. Modul za otvorene podatke u javnim nabavkama: Ovaj modul, integrisan u portal e-Nabavke, omogućava veću transparentnost i kontrolu nad procesima javnih nabavki. Građani/ke i sve zainteresirane strane će imati pristup ključnim podacima o javnim nabavkama u mašinski čitljivom formatu, što će doprinijeti povećanju odgovornosti i smanjenju rizika od zloupotrebe i nepravilnosti.

2. Modul za e-Reviziju: Novi modul za e-Reviziju koji je razvijen u saradnji sa kancelarijama za reviziju na svim nivoima u Bosni i Hercegovini omogućiće revizorima bolji uvid u postupke javnih nabavki, olakšavajući njihovu analizu i donošenje odgovarajućih zaključaka i preporuka.

3. Sistem za centralizovane javne nabavke: Uvođenjem ovog sistema, Agencija za javne nabavke BiH postavlja nove standarde u oblasti javnih nabavki. Centralizovani sistem omogućava bolju koordinaciju i efikasnost u procesima nabavki, smanjenje administrativnih troškova i stvaranje veće konkurencije među ponuđačima. Sistem je razvijen uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog Projekta E-uprave.

Osim prezentacija, događaj "Nabavke 2.0" obuhvatio je i Izložbeni prostor (Showroom), gdje su učesnici imali priliku uživo vidjeti demonstraciju ovih inovativnih rješenja.

Ovom prilikom direktor Agencije za javne nabavke BiH, gospodin Tarik Rahić je naglasio da danas pravimo značajan iskorak ka transparentnosti i kontroli postupaka javnih nabavki, prevenciji zloupotreba i borbi protiv korupcije u oblasti javnih nabavki.

Posebno je istakao otvaranje podataka o javnim nabavkama u mašinski čitljivom formatu koji će sada biti dostupni svima koji su zainteresovani za praćenje i analizu utroška javnih sredstava od strane organa uprave, javnih preduzeća i ustanova širom Bosne i Hercegovine.

- Takođe, sa zadovoljstvom govorim o puštanju u rad sistema za elektronsku Reviziju koji će omogućiti kancelarijama za reviziju svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini sveobuhvatan nadzor i monitoring rada ugovornih organa, a sve putem portala za elektronske javne nabavke Bosne i Hercegovine - naveo je Rahić i dodao:


- S ovog mjesta želim da podstaknem na uspostavu centralnih nabavnih organa koji će omogućiti vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da efikasno i ekonomično nabavljaju robe, usluge i radove i time se doprinese postizanju boljih cijena kroz agregiranu potražnju, pri tome jačajući profesionalizaciju i bolju kontrolu u ovoj oblasti. Agencija za javne nabavke BiH je uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država uradila puno na stvaranju svih potrebnih predpostavki za efikasan rad ovih organa.

Ambasador SAD u BiH gospodin Michael Murphy je rekao da ja ovdje da proslavi izuzetnu posvećenost i napredak koji je Agencija za javne nabavke BiH postigla u prihvaćanju digitalnih rješenja koja reformišu sektor vrijedan oko 3,3 mlrd KM godišnje.

- Vlada Sjedinjenih Američkih Država vrlo ponosno sarađuje s direktorom Rahićem i njegovim timom u Agenciji kako bi unaprijedili digitalizaciju u javnim nabavkama, uključujući novi elektronski sistem za centralizovane javne nabavke koji danas predstavljamo. Ovaj sistem i mnogi drugi digitalni alati na kojima zajedno radimo će povećati efikasnost, transparentnost i odgovornost javnih nabavki, zaštititi novac poreskih obveznika i suzbiti korupciju. Pozivam sve vladine institucije u cijeloj BiH da slijede ovaj primjer i prihvate digitalno doba, kako bi ovu zemlju pokrenuli u novu eru poboljšane uprave koja odgovara građanima. Vlada SAD je i nastaviće da podržava vladu, poslovne subjekte i građane u unapređenju ove digitalne transformacije - dodao je Murphy.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.