NavMenu

Sezona u NP Skadarsko jezero još nije gotova - Najvećim jezerom Balkana krstarilo više od 150.000 turista

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.10.2023. 08:59
Komentari
Podeli
(Foto: CGNews)
Sezoni u NP Skadarsko jezero još nije kraj, a veliki broj turista svakodnevno posjećuje, krstari i obilazi znamenitosti ovog zaštićenog područja. Gužve na Virpazaru i Vranjini pokazuju da posjetioci uživaju u toplim jesenjim danima i prirodi.

Za Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NP Skadarsko jezero ljetnja sezona je bila uspješna, pa podaci pokazuju da je ovaj park posjetilo više turista nego prošle godine, ali i više nego što je to zabilježeno rekordne 2019.

- Sezona na Skadarskom jezeru počinje rano, već u martu mjesecu. Zadovoljni smo rezultatima, a podaci pokazuju da je nadmašena 2019. godina koju najčešće uzimamo kao parametar. Prema našim podacima NP Skadarsko jezero posjetilo je preko 150.000 turista, a taj broj je sigurno i veći jer su brojni posjetioci uživali u pješačenju, obilasku kulturno - istorijskih znamenitosti, sela, vinskih puteva - kazao je koordinator NP Skadarsko jezero Tomislav Ukšanović.

Tradicionalno najveći broj posjetilaca dolazi iz zapadne Evrope. Prema riječima Ukšanovića ove godine osjetilo se odsustvo turista iz Ukrajine i Rusije zbog trenutne situacije u tim zemljama, koja se odrazila i na posjete Crnoj Gori.

- Iako je kraj oktobra na Skadarskom jezeru i dalje imamo značajan broj turista. Individualne posjete zavise od vremenskih uslova, dok se organizovane ture realizuju bez smetnji - kazao je on.

Ovakve rezultate turističke sezone prate i dobri rezultati Službe zaštite kada je kontrola terena ovog područja u pitanju. Od početka godine zbog nezakonitih aktivnosti u zaštićenom području lišeno je slobode 41 lice, bilo je 30 prijava za nelegalnu gradnju, dok je u saradnji sa Plovnom jedinicom UP bilo na desetine prijava zbog nedozvoljenog upravljanje čamcima.

- Podaci sa terena govore da za prethodnih 36 godina nije zabilježen toliki broj, mogu slobodno reći rekordni, zaplijenjenih sredstava koje služe za nelegalne aktivnosti. Od kad je Skadarsko jezero proglašeno nacionalnim parkom nije zabilježena ovako dobra posjeta turista, ali i naplata - dodao je šef Službe zaštite NP Skadarsko jezero Vuk Saičić.

Da je sezona bila dobra smatraju i privrednici ovog kraja, kaže Krstinja Ivanović. Ona ističe da je najveći broj posjetilaca iz Francuske, Belgije, Engleske, Izraela…

- Na Virpazaru je još puno turista i tome pogoduje lijepo vrijeme. Posjeta je bila na očekivanom nivou i broj turista je bio veći. Ono što je iznenađenje ove godine jeste veći broj organizovanih grupa i tura. Lokalni preduzetnici i dalje organizuju krstarenja, dosta njih je zadovoljno jer primaju rezervacije već za narednu godinu, pa su najave za 2024. odlične - istakla je ona.

Ivanović je dodala da preduzetnici nijesu mijenjali cijene, već su ostale na istom nivou kako

bi ova ponuda bila dostupna svim posjetiocima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.