NavMenu

Stojanović: Ustavni sud prebrzo donio odluku o uslovima penzionisanja i zbunio građane

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 23.10.2023. 12:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/anaterate)Ilustracija
Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović je, povodom odluke Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje su propisivale da žene stiču pravo na starosnu penziju sa 64 godine a muškarci sa 66 godina, rekao da je za takvu odluku bilo potrebno više vremena, kao i podrobna analiza.

Ukidanjem dijela člana zakona ostala je samo jedna mogućnost za odlazak u penziju - 40 godina staža za oba pola i 61 godina života.

- Ovo drastično mijenja uslove penzionisanja naših sugrađana. Kod donošenja ovakvih odluka treba više komunikacije i analiza. Institucije, ministarstva i sudovi su tu da donose odluke na zadovoljstvo građana, zbog kojih su ustvari tu. Odluka je došla previše brzo, izazvala je dosta polemika i zbunjenost kod velikog broja građana. Na institucijama je da tu situaciju poprave - rekao je on u Bojama jutra na TV Vijesti.

Stojanović je kazao da će zakon, kad bude zvanično objavljen, uticati na sve koji "nisu na ovaj način, koji ostane kad se ukine član zakona, ispunili uslov za odlazak u starosnu penziju", ali i na one koji su te uslove ispunili, ali do dana objavljianja odluke u Službenom listu nisu predali zahtjev.

Državni sekretar je rekao da će ministarstvo, kad zakon bude zvanično objavljen i stupi na snagu, napraviti detaljnu analizu i saopštiti šta misli o tome i koje korake treba preduzeti, kako bi se zaštitile sve kategorije stanovništva i osobe koje su već stekle pravo na penziju, bilo da se radi o muškarcima ili ženama.

Podsjeća da su se taj resor i Vlada prije dvije godine izjasnili da sada ukinuta zakonska odredba nije u suprotnosti sa Ustavom i da ne diskriminiše nikoga, te rekao da će to mišljenje biti osnova u daljim koracima ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Prostorni plan opredjeljuje razvoj crnogorske privrede u naredne dvije decenije

Prostorni plan može doprinijeti reformi cijelog sistema u svim oblastima i zasigurno će opredijeliti razvoj crnogorske privrede u narednih 20 godina. Ovo je poručeno sa završnog okruglog stola koji su Privredna komora i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine organizovali u okviru javne rasprave o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore. Uzimajući u obzir da je prostorno planiranje jedan od ključnih instrumenata za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.