NavMenu

CORE Days: Ekonomije našeg regiona porasle za oko 10% od 2020, za dalji održivi rast potrebna saradnja i dijalog

Izvor: eKapija Utorak, 10.10.2023. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: NALED/ Željko Bracanović)
Ekonomije regiona su od pandemije korona virusa, odnosno u protekle tri godine, ekonomski porasle za oko 10% dok je u EU rast iznosio oko tri odsto, rečeno je na otvaranju međunarodne konferencije CORE days u Kotoru, gdje je predstavljen prvi regionalni indeks o uslovima za održivi ekonomski razvoj. Indeksom su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija i teritorija Kosova i Metohije, koje zajedno čine tržište od gotovo 20 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od skoro 200 mlrd EUR. U izveštaju se navodi da je za još brži ekonomski rast neophodno unaprijediti poslovno okruženje u cijeloj regiji.

Na otvaranju skupa govorio je predsednik Crne Gore Jakov Milatović koji je naglasio da se zalaže i promoviše dobrosusjedske odnose.

- Želim da revitalizujem i normalizujem odnose sa Srbijom, to smo delimično već uspeli da uradimo. Dokaz za to je i moja posjeta Beogradu. Nama je Srbija najveće turističko trziste, a prošle godine je bila i najveći strani investitor, a mi nemamo ambasadora i direktan platni promet. Umesto da politika bude zamajac, ona je skoro pa opstruirala odnose. To nije moja politika, politika opstrukcija. Želim da se to promijeni. Ne treba zaboraviti da je priča o Evropskoj uniji počela kao regionalne integracije, to treba da bude i naš put. Ovu poruku sam prenio i na sastanku u Zagrebu - poručio je Milatović.

Jakov Milatović (Foto: NALED/ Željko Bracanović)Jakov Milatović
Rezultati prvog regionalnog indeksa pokazuju da je Hrvatska najbolje rangirana u regionu, kao članica EU koja ima relativno povoljno poslovno okruženje, i to sa posebno visokim rezultatom u oblastima kao štu su makroekonomska stabilnost i vladavina prava. Srbija slijedi na drugom mestu sa odličnim rezultatima u eFiskalizaciji i elektronskim sistemom za izdavanje građevinskih dozvola. Potom se ističe Crna Gora sa poreskom reformom i ukidanjem doprinosa za zadravstvo što je imalo pozitivne efekte na rast privrede i naplatu budžetskih prihoda. Albanija je na četvrtom mjestu sa više od 1.000 digitalizovanih usluga za oko 2,8 miliona korisnika. Sjeverna Makedonija je rangirana peta sa pozitivnim pomacima u pogledu kvaliteta regulative, a na začelju tabele su Priština i Bosna i Hercegovina.

Regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan Nikolas Markijer poručio je na otvaranju konferencije da promovisanje regionalne integracije i podsticanje održivog društveno-ekonomskog razvoja leži u srži njihove misije na Zapadnom Balkanu.

- Posvjećeni smo rastu privatnog sektora na tržištima u razvoju, sa fokusom na usmjeravanje finansijskih sredstava ka ekološki prihvatljivim i održivim inicijativama, uzimajući u obzir i njihove društvene i upravljačke ishode - dodao je Markijer.

Violeta Jovanović (Foto: NALED/ Željko Bracanović)Violeta Jovanović

BFC SEE sertifikacija

Otvaranje CORE days konferencije bila je i prilika da Niš, Paraćin, Stanari i Srbac dobiju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) i tako se pridruže mreži od 44 lokalne samoprave iz cijelog regiona koje su sertifikovane u poslednjem ciklusu.

- Nova, IV edicija BFC standarda, objavljena ove godine, posebnu pažnju posvećuje digitalizaciji, održivom i socijalno odgovornom razvoju, zaštiti životne sredine, podsticanju inovacija i EU integracijama na lokalnom nivou. Više od 60 gradova iz cijelog regiona prijavilo se za sticanje ovog prestižnog pečata kvaliteta i ulazak u novu regionalnu utakmicu, uz razmjenu i primjenu reformskih rješenja koja čine suštinski put regiona ka EU integracijama – istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i podsetila da se ovaj program u regionu uspješno sprovodi od 2012. godine.

Konferenciju CORE days 2023 - Pametan i zeleni rast – lokalno, regionalno, evropski, organizuje NALED u saradnji sa drugim članovima Partnerstva za konkurentni region uz podršku Švedske Vlade koju sprovodi Sida i Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.