NavMenu

DRI: Državni organi za dvije godine isplatili 4,5 mil EUR po osnovu ugovora o djelu, nepoznat broj zaposlenih

Izvor: Dan Četvrtak, 07.09.2023. 13:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Indypendenz)Ilustracija

Državna revizorska institucija (DRI) je saopštila je da je nakon sprovedenog postupka revizije uspjeha, ocijenila da angažovanje fizičkih lica bez zasnivanja radnog odnosa u državnim organima, u periodu od 2020. do 2022. godine, nije vršeno uspješno. Kolegijum DRI u sastavu Branislav Radulović rukovodilac Kolegijuma i Zoran Jelić član Kolegijuma, na sjednici održanoj 05. septembra 2023. godine usvojio je Konačni izvještaj o reviziji uspjeha "Uspješnost angažovanja fizičkih lica bez zasnivanja radnog odnosa u državnim organima".

- Subjekti revizije obuhvaćeni uzorkom (Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Uprave prihoda i carina i Agencije za zaštitu životne sredine) su u periodu obuhvaćenim revizijom (2020-2022), po osnovu ugovora o djelu kojima su angažovali fizička lica, isplatili 4,5 miliona eura, od čega samo u 2022. godini 2,09 miliona eura. Usljed činjenice da se ne vode odgovarajuće evidencije, nije dostupna informacija o broju angažovanih fizičkih lica i ukupnom iznosu utrošenih sredstava po tom osnovu na državnom nivou- navode iz DRI.

Porast izdataka po osnovu ugovora o djelu kod subjekata revizije koji je, kako pojašnjavaju, praćen neadekvatnim planiranjem, netransparentnim izborom angažovanih lica, uz odsustvo nadzora i analize efekata izvršenih poslova, nesaglasan je sa ciljevima optimizacije javne uprave.

Iz DRI naglašavju da izuzetak predstavljaju ugovori koji su zaključeni sa fizičkim licima nakon sprovedenog postupka javne nabavke (ekspertsko-konsultantske usluge) ili javnog poziva za prijavu kandidata (oglasa).

Poručuju da nedostatak internih procedura i odgovarajućeg praćenja realizacije ugovora ukazuje da postupak angažovanja fizičkih lica nije organizovan na efikasan način.

- Angažovanje fizičkih lica ugovorom o djelu (ili drugom vrstom ugovora) za obavljanje poslova za koje su sistematizovana radna mjesta, pored činjenice što je u suprotnosti sa Zakonom, dodatno otežava upravljanje i optimizaciju radnih procesa unutar organa, omogućava fizičkim licima pristup podacima koji su namijenjeni državnim službenicima i utiče na gubitak institucionalne memorije. Na osnovu sprovedene revizije, a u cilju obezbjeđenja profesionalizacije i depolitizacije javne uprave i unapređenja postupka angažovanja fizičkih lica u državnim organima, vrhovna državna revizija (DRI) dala je subjektima revizije 9 preporuka. Subjekti revizije, u skladu sa čl. 15 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji treba da, do 05. oktobra 2023. godine, dostave DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 05. marta 2024. godine Izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama- istakli su u saopštenju.


U skladu sa Protokolom o saradnji Skupštine Crne Gore i DRI, Konačan izvještaj DRI dostavljen je Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, kao i Ministarstvu javne uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.