NavMenu

Turizam u Beču ponovo na nivou prije pandemije

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.08.2023. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Eva Kelety)
Smještajni objekti u Beču ostvarili su u prvom polugodištu 2023. godine prihod od više od pola milijarde evra. Posmatrajući sveukupno stanje, turizam je ponovo dostigao nivo prije pandemije koronavirusa, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Ovaj rezultat je za 70% veći u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Prošlog mjeseca u Beču je registrovano 1,7 miliona noćenja. To je povećanje od oko 18% u odnosu na prethodnu godinu. Najvažnija tržišta odakle su turisti dolazili su Njemačka, Austrija, SAD, Velika Britanija, Italija i Španija.

- Konačno smo prevazišli pandemiju, kako u poređenju sa prethodnom godinom, tako i u poređenju sa 2019. godinom. Podaci za jul pokazuju da smo čak i po broju noćenja premašilicifru iz jula 2019. godine. Ono što nas posebno raduje je činjenica da imamo više zaposlenih u sektoru smještaja i ugostiteljstva, tačnije 400 zaposlenih više nego 2019. godine. Ukupno raspolažemo sa skoro 53.000 zaposlenih - izjavio je direktor Turističke organizacije Beča, Norbert Ketner.

Sadašnji nivo noćenja i prihoda premašuje nivo prije pandemije. Ketner očekuje "dobru godinu" za bečki turizam. Međutim, ističe da treba sačekati efekte inflacije.

- Trenutno ne vidimo nikakve signale upozorenja, ali smo oprezni. Ako uporedimo bečki sektor smeštaja sa evropskim konkurentima, vidimo da bečki hotelijeri sigurno nisu vođe u podizanju cijena, već se nalaze negdje u sredini evropskog tržišta - rekao je Ketner.

Od januara do jula, glavni grad Austrije je zabilježio 9.177.000 noćenja, što predstavlja rast od 43% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Tokom jula u Beču je sa 348.000 noćenja (+22%) najviše boravilo turista iz Njemačke, sledi Austrija (266.000, +8%), SAD (117.000, +16%), Velika Britanija (62.000, +22%) itd.

Gostiju iz Kine i dalje nema. Ketner objašnjava da je to zbog smanjenog broja letova iz Kine prema Austriji za 75 odsto.

- Kina se i dalje sporo otvara ove godine. S druge strane, Koreja funkcioniše veoma dobro. U Japanu vidimo suzdržanost u putovanjima - objasnio je Ketner.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.