NavMenu

Preko 50 mil EUR za infrastrukturu u Mojkovcu

Izvor: Dan Ponedjeljak, 21.08.2023. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki)
Program uređenja prostora opštine Mojkovac usvojen je prije nekoliko dana na sjednici lokalnog parlamenta. Sve aktivnosti u toj oblasti planirane su za treći i četvrti kvartal.

Prema programu, za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata biće utrošeno više od 50 mil EUR, a novac će biti obezbijeđen iz lokalnog i državnog budžeta.

- Za ovu godinu, pored ostalog, planirane su dvije faze izgradnje puta Mojkovac - Vragodo, a radove će finansirati Uprava za saobraćaj. U planu je i izgradnja bazne stanice Žarski, žičara sa šestosjedom, skistaze, te put Vragodo - Vrioci - Žarski katun, što će, kako piše u programu, finansirati Uprava za javne radove. Iz kapitalnog budžeta i sredstvima Uprave za kapitalne projekte, prema tom dokumentu, biće započeti i radovi višemilionske vrijednosti na ostatku infrastrukture za budući mojkovački ski centar. Za izgradnju gradskih saobraćajnica i asfaltiranje lokalnih puteva planirane su 463.000 EUR, a za sanaciju klizišta u Gojakovićima oko 278.000. Nastavljaju se radovi i na sanaciji deponije u Podbišću, pored Tare, a za taj posao planiran je iznos od oko 4,3 milona eura - kazala je Dijana Anđelić, direktorica Direkcije za urbanizam.

Prema njenim riječima, program je realan i ostvariv.

Uređenje glavnog trga finansiraće Uprava za kapitalne projekte, a novo ruho centra grada trebalo bi da košta milion eura. Između ostalog, lokalna uprava programom najavljuje i nastavak radova na zgradi koja je namijenjena socijalnom stanovanju u Rudnici, prilagođavanje objekata u javnoj upotrebi osobama s teškoćama u kretanju, izgradnju skloništa za pse…

- Izrada tehničke dokumentacije ove godine koštaće više od 640.000 EUR, a rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, u okviru procedura za najavljene projekte, oko 77.000. Iz lokalne uprave objašnjavaju da ove godine nijesu planirali izmjenu planske dokumentacije na području opštine. Iz kapitalnog budžeta i sredstvima Uprave za kapitalne projekte, prema pomenutom dokumentu, biće započeti i radovi višemilionske vrijednosti na ostatku infrastrukture za budući mojkovački ski centar - kazala je Anđelić.

Za sanaciju i održavanje lokalnih puteva i ulica i izgradnju mostova i vodopropusta planirano je 200.000 eura, a za pomoć u održavanju stambenih objekata i troškove održavanja stambenih zgrada u kojima Opština ima vlasništvo 3.500 eura.


U planu i zaštita spomenika kulture i spomenika prirode

Program se odnosi i na pripremu građevinskog zemljišta za komunalno opremanje i obuhvata rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu planske, tehničke i druge dokumentacije; preduzimanje mjera zaštite spomenika kulture i spomenika prirode koji bi mogli biti ugroženi radovima na pripremi zemljišta. Obuhvaćeno je i rušenje postojećih objekata, kao i preduzimanje mjera za zaštitu postojeće infrastrukture koja bi mogla biti ugrožena radovima na pripremi zemljišta.

Plan se odnosi i na priključak za vodovod, fekalnu i atmosfersku kanalizaciju i javnu rasvjetu puteva i ulica u naselju... Planirana je i izgradnja nadvožnjaka, podvožnjaka i mostova, pješačkih prolaza, pločnika, trgova, skverova i javnih parkirališta u naselju, zelenih površina, blokovskog zelenila, terena za rekreaciju, dječjih igrališta, parkova, pješačkih staza i travnjaka, biciklističkih staza, javnih gradskih komunalnih objekata i groblja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.